23 Октомври, 2016 20:12 30 581 7

Катаджиите ще свалят на място регистрационните табели на пътни нарушители

  • kat-
  • кат-
  • полиция-
  • регистрация-
  • табела

Суровите санкции бяха приети на второ четене в парламентарната транспортна комисия

Катаджиите ще свалят на място регистрационните табели на пътни нарушители - 1

Пътните полицаи ще свалят на място номерата на колите на водачи, заловени пияни, дрогирани, неправоспособни или отказали да дадат проба, за да не се изкушават отново да седнат зад волана.

Суровите санкции бяха приети на второ четене в парламентарната транспортна комисия.

Средно на седмица КАТ залавя по 300 солидно почерпени зад волана, по 30-ина дрогирани и по 600 неправоспособни.

Най-често млади и заможни шофьори сядат зад волана след употреба на наркотици, съобщи в интервю за БНР Николай Крушарски от столичната "Пътна полиция".

Най-често са залавяни водачи, които са употребили амфетамин, метамфетамин, също и канабис. Като цяло профилът на този тип шофьори е - млад водач в активна възраст, със среден и добър социален статус. Това е, което се отчита като тенденция.

Във всички тези случаи и когато шофьорът откаже проба, пътните полицаи ще прекратяват регистрацията на колата, ако те са собственици. Срокът може да е от половин до една година.

„Прекратена регистрация означава изземане на табелите с регистрационен номер, свидетелството за регистрация и прекратяване на автомобила в системата. При справка ще излиза, че този автомобил няма регистрация“, обясни шефът на КАТ комисар Бойко Рановски.

Ако нарушителите карат чужд автомобил, той ще бъде спиран от движение за до месец.

Първоначалната идея за конфискация на автомобила отпадна, тъй като много от возилата са лизингови или служебни. Затова и в КАТ отлежават 3 млн. глоби за нарушения без нарушител.

Според промените вече собственикът ще носи отговорност.

„Ако собственикът не предприеме действия в 14-дневен срок и не уведоми кой е извършил нарушението, то се пише на него“, обясни председателят на транспортната комисия в Парламента Настимир Ананиев.

Глобите са превишена скорост се увеличават двойно. По-строги стават и наказанията и за гонки, както и за актуалното напоследък движение в насрещното движение.

Очаква се законопроектът да влезе за гласуване в пленарната зала веднага след президентските избори, а промените да влязат в сила още началото на идната година.

Според законодатели и експерти това са най-драстичните мерки в Закона за движение по пътищата, приемани в последните години.

По-високите санкции, обаче не гарантират очаквания превантивен ефект, защото събираемостта на глобите у нас е едва 30% – проблем, на който законодателят тепърва ще търси решение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Пак глупости
  • 2 Армагедон

    0 0 Отговор
    А кога КАГ ще глоби ониуу пътностроители дето правят дупки на асфалта и скачаме като кенгура в ями с 80 км в час и си трошим колите? Това КАТ май никога не забеляза? То от връзскари политици и ченгета тук няма да се оправи никога.... И като мус валите табелата ще спре ли амфетамините? А попитахте лим ладите що се дрогират? Щото им о.рахте живота и при соца с тоталитарни простотии и сега с безизходица. Понеже виждатг, че и да учат и да работят все на мафия паразити служат. ненаказуеми алчни на власт арогантни и лбезполезни пиявици. Ето затова се дрогират, понеже не виждат нищо хубаво. Вие ченгетата и политиците и работодателите им го създадохте като реалност с непукизва си. И соца ви бе такъв и сега е така.
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    Никой никуму не кара да пие и да се дрогира, но органите на реда са тези, от които зависи спазването на реда. МВР трябва да седнат на масата и да кажат, не събираме глобите, как да променим мерките, за да събираме? Констатация на проблем без решение е напълно неефективно. Например безусловно конфискуване, какво като е лизинг или сужебна, лизингодателя ще си търси по съдебен път щетите от лизингополучателя. Несъбрани глоби: ами не може гражданите да имат право да избират кои данъци и глоби да плащат, после неплатените да отпадат по давност. Решение: пълен запор след 2-3 месеца гратисен период, да не може тока да си плати, заплатата да си получи и др. инак няма да събират и занапред. Има си закони, КАТ не следи за тяхното спазване, патрулките и полицаите трябва да обикалят, как аз може да виждам по една купчина нарушения, а те не ги виждат?

    Коментиран от #4

  • 4 Армагедон

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Теооретично си прав. Но пък и свалянето на табелата от аутото е достатъчно, защото кола без табела не може спокойно да се кара.... Не броим мафиотите те карат всичко. Тази мярка ще сложи в ред движението по пътищата. Сега ще гледаме яко изпреварване от коли без табели бъррзащи за вкъщи, за да си платят глобата и да си уземат табелката. Съвет: Нека КАТ-аджиите си носят в багажника и по един такер за да монтират табелите, ако някой плати по банков път...сега има телефонни преводи...! :) Абе всичмко е до възпитанието на човека. Ако някой гамен кара като дрифт по асфалта и изпреварва като главанак цели колони щото му била мощна колата или му е кеф, няма как да го превъзпиташ. Тракай му глобата и да плаща!
  • 5 Бай Хой

    0 0 Отговор
    Поредната глупост, полицаят е констативен орган, а не правораздавателен. Няма метод по който полицай да установи алкохола или наркотиците, на улицата в храстите. Това става в болници и лаборатории. Всяко едно такова действие, не подсигурено от солидни медицински данни ще пада в съда, а после като му теглиш и едно гражданско дело на гусин фатмака, та ще хвърли фуражката и ще избяга в гората. Недомислица стига да има кой да си търси правата.
  • 6 Гост

    0 0 Отговор
    Като цяло,разбирането, че КАТ трябва да взимат мерки за повишаване на събираемостта на глобите, е сбъркано! За това си има НАП. Да не би данъчните, да почнат, да размахват стоп-палки!
  • 7 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    0 0 Отговор
    Пия си ракия свалям си номерата и тръгвам с колата хахаах
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове