12 Ноември, 2016 14:20 7 398 25

Съдят България в Страсбург заради върнатите гюленисти

  • турция-
  • българия-
  • съд-
  • човешки права-
  • близки-
  • страсбург-
  • гюленисти-
  • преврат

Според близките на седмината мъже са нарушени човешки права

Съдят България в Страсбург заради върнатите гюленисти - 1
Снимка: БТА/ AP

Семействата на депортираните турци ще съдят България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщи Balkan Insight.

Седем души бяха заловени при опита си да преминат българо-румънската граница през месец октомври. Часове по-късно бяха върнати на турските власти, които ги заподозряха за връзки с организацията на Фетхуллах Гюлен – сочен за организатор на неуспешния опит за военен преврат.

Три семейства – пожелали анонимност заради страх от репресии – ще съдят страната ни в Страсбург за неспазване на човешки права и връщането на седмината в Турция.

„Българското правителство предаде брат ми на диктатор и нашето семейство е дълбоко разтревожено за неговия живот“, заяви братът на един от върнатите граждани.

„България е член на Европейския съюз и не можем да разберем как толкова лесно може да наруши човешките права и собствената си конституция. Справедливостта ще възтържествува – рано или късно“, заяви близкият на един от арестуваните и предадени в Турция.

Изданието припомня позицията на българските власти, според които арестуваните на границата не са декларирали политически причини за напускане на Турция.

Проправителствени турски издания посочиха, че седмината мъже са поддръжници на Гюлен. Сред тях има бивши полицейски началници, учител и журналист.

Близки на върнатите в Турция споделят, че версията на българските власти не отговаря на истината и те са ги предали на турските си колеги въпреки риска за живота им.

Изданието цитира и думи на адвокат Михаил Екимджиев, според когото близките седмината имат достатъчно правни основания да търсят справедливост в Страсбург.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    0 0 Отговор
    За какво ще ги съдят?
    Вероятно вече са разчленени от сатрапите от проевропейска турция.
  • 2 Картър

    0 0 Отговор
    Голям грях направиха Борисов и Бъчварова, както и да се оправдават, че заради нас ги върнали, демек да ни спасят от Ердуган. Бог да ги съди!
  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор
    България е малка и невъоръжена държава и няма за някакви гюленисти да си разваляме дослука с комшийска Турция,точно пък в сегашния изключително напрегнат свят.И по-важното-ОТ КЪФ ЗОР?Но дори и да ни осъдят в Страсбург,сигурен съм че само с едно обаждане на ББ в Турция по въпроса и ще бъдем компенсирани по някакъв начин от Ердоган.Но най-важното е :Да разберат всякакви политически бегълци и джихадисти ,че "скриването" им в България НЕ Е ДОБРА ИДЕЯ!

    Коментиран от #5, #7

  • 4 неутрален

    0 0 Отговор
    Ще съдят държавата заради неграмотници - Тиквока и любимата му некомпетентна Бъчва, те да заплатят щетите, а не от българския данъкоплатец, трябва да се възпротивим срещу такива плащания-България е осъдена, да заплащат щетите, тези, които са виновни, както с делата срещу Цонев и адвоката, по вина на Цв.Цв., те вършат золумите, с които се гордеят, че голяма работа са свършили, а след това, плаща България. Мръсни некадърници от това некомпетентно правителство.
  • 5 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Дори и турската дума ти е грешна! И кой досега ни е компенсирал заради широко отворените ни задни бузи? Нещо не си спомням, я дай пример!

    Коментиран от #6

  • 6 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Трол":

    Коя "дори" турска дума ми е грешна?Или пишеш с надеждата да не ти обърна внимание на наглите драсканици?

    Коментиран от #12

  • 7 Сори

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Не Бъркай политически бегълци с джжигадисти ...Ти и Тиквата ли ще платите на тези роднини...или Българския данъкоплатец..Пак не си ходил на психиатър..
  • 8 Хасан

    0 0 Отговор
    Точно така.. България не трябва да се връзва.. трябва тия гюленисти да се върнат..това не е наш проблем..просто някои среди финансирани от тия гюленисти се опитват да настроят българското общество към Турция и някой друг се опитват да извлекат дивиденти от това..трябва да се конфискува в полза на държавата ако имат някакви активи
  • 9 шшш

    0 0 Отговор
    пак ли за тези комшии ще говорим,не че другите са стока, аман вече ,или за тях ,или за "горките бежанци",що не се клякат у дома , а се пръскат като хлебарки и после и претенции имат..
  • 10 незнайко

    0 0 Отговор
    ( Три семейства – пожелали анонимност заради страх от репресии ) Само това е достатъчно за да сме наясно кой ще ни съди. Щом се страхуват значи има защо. И от името на кого ще е "жалбата". Защо изобщо ни занимават с тези глупости ?
  • 11 Хасан

    0 0 Отговор
    Хората не "клякат " а се молят..45 години атеизм създаде не вярващо общество..създаде едно материалистично общество.. Виж само 22 кандидати..гладни и корумпирани политици за най достойната позиция в държавата
  • 12 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Думата "дослука", ми не е така, достлук е!
    Публикувано във факти.бг:.. да си разваляме дослука с комшийска Турция..
    Твоето звучи на слука, на лов ли ще ходиш, на риба ли, така или иначе акъл няма да си хванеш. К'вото ти е влезло вече в главата, това ще е! В твоя случай нищо.

    Коментиран от #15

  • 13 бедняк

    0 0 Отговор
    Ами леля Бъчварова . ако осъдят България да извади лично от джоба си и да плати присъдата!
  • 14 Яворов

    1 0 Отговор
    Жалко за седмината! Нека съдят, но не България, а най-големия родоотстъпник и предател в новата БГ история - Боко Тиквата и неговия сподвижник Ахмедчо, които чинно коленичат пред Ердоган! Колко сирийци и прочие преминаха чак до Норвегия, как пък точно тях спряха? Дано поне някой от тях оцелее! Съчувствам на семействата им!
  • 15 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Трол":

    Радвам се че случайно отговори на запитването ми,за да видят НЕУТРАЛНИТЕ ПРИСЪСТВАЩИ какво представлявате вие-русофилите и защо непрекъснато "тайнствено и загадъчно" ме характеризирате като "НЕГРАМОТЕН"!!!И ЧИСТ БЪЛГАРИН СЪМ СИ И НЕ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ВЛАДЕЯ ТУРСКИ!Това първо.Второ:НЕ УПОТРЕБЯВАМ ТУРСКА ДУМА,А ТУРЦИЗЪМ/ако правиш разлика/,т.е. турска дума или думи,намерили приложение с вековете в българския език,така както и руски и английски такива.А за инфо-ТОВА ОБОГАТЯВА ЕЗИКА И ИЗРАЗНИТЕ СРЕДСТВА...ако ме разбираш!...Макар едвали ...

    Коментиран от #16

  • 16 Трол

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    И в крайна сметка пак не е дослука а е досТлука. И не ти се отдава философстването, не се мъчи. А това, че си слабо интелигентен, аз не го твърдя, ежедневно предоставяш просотията си пред очите ни.
  • 17 1234

    0 0 Отговор
    При толкова кухи лейки на високи постове у нас,всяко едно магаре може да осъди държавата ни когато и за каквото си поиска.
  • 18 йор

    0 0 Отговор
    България. Да внимава с имигрантите. От тях мног има лоши хора тези млади хора на къде са тръгнали и къде отиват.много е трудно. Да. Си имигрант и да не знаеш къде се намираш.
  • 19 Хасан

    0 0 Отговор
    Добре де ако си престъпник някъде то си престъпник навсякъде..аз пак казвам на България не му трябват измислени проблеми..ако са си невинни да отидат на съд в Турция.. Ако войник е забегнал с хеликоптер в чужда държава то той си е дезертьор.. Като тия в Гьрция
  • 20 Хасан

    0 0 Отговор
    Бежанците трябва да се отпратят в Германия..Меркел ги покани,има си и пари тя да си ги гледа..Младеж който е зарязал майка си,баща си,сестра си и е дошъл в Европа не е цвете за мирисане
  • 21 Байчо

    0 0 Отговор
    Да бяха ги гръмнали
  • 22 Rokfel

    0 0 Отговор
    Koito pomaga na tursiq izliza vinoven sme6nik si evrogeiove ako 6tqh da bu de mqstoto na tursiq daje nqma da dam ni6to te sa okupatori 4rez eu
  • 23 ААА

    0 0 Отговор
    Може и да бъда критикуван, а и мен самият ме гризе съвестта ,че ги дадохме тия хора курбан, но мисля ,че правителството ,от два три много лоши варианта-ИЗБРА ПО МАЛКО ЛОШИЯТ. Защо просто организаторите на преврата,от САЩ и техните поддръжници в ЕС не пратиха един самолет да ги прибере тези хора от БГ-дори и да са малки пионки. Така ние щяхме да сме с чисти ръце. Но не го направиха, а продължават да ни третират като тъмна буферна зона, а Турция е надвиснала с цялата си сянка върху нас, а това не е онази България от преди 30г. със суровини,пазари,кадри, и национална сигурност, с повече от 9 мил. българи,с постоянна наборна служба с 230 000 армия и 1 000 000 запас ,дето и те са служили в армията. Какво очаквате да стори правителството при това положение.Бог високо цар далеко. А и сега и газ трябва да чакаме от Турция.
  • 24 ААА

    0 0 Отговор
    Предаването на тези хора постига и един невидим на пръв поглед ефект. Като мъченици в турските затвори,пребивани и малтретирани ,те са много по-полезни за западната преса и средствата за налагане на общественото мнение. Ще има нови поводи Ердоган да бъде отново заклеймяван. Пресата ще свърши основната работа,вместо хората да бъдат спасени.И това е цинично ,макар и да върши работа. А на Ердоган Ич не му пука,неговата държава е млада и силна. Има много да се учим от Турция ,за наше голямо съжаление.
  • 25 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    "Седем души..... на българо-РУМЪНСКАТА граница" А как са преминали българо-турската ? Нали са турци бягащи от Турция?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове