Last news in Fakti

14 Ноември, 2016 09:10 2 567 0

Има опит да се вкара България в криза и в хаос

  • опит-
  • вкара-
  • българия-
  • криза-
  • хаос

Дали ще се гласува на предсрочните парламентарни избори по нови правила зависи от мнозинството в НС

Има опит да се вкара България в криза и в хаос - 1
Снимка: bTV

Има опит да се вкара България в криза и в хаос. Той не е от снощи и не е с подаването на оставката, а още между двата тура, когато премиерът обяви, че практически България е заложник на неговите политически амбиции и интереси. Фактът е, че гражданите не се уплашиха, а отговориха много категорично на опита да се сплаши България с хаос и с дезорганизация на обществения и политически живот. Това каза Валери Жаблянов от БСП по bTV.

Той допълни, че победата на ген. Румен Радев е победа на демократично мислещите български граждани и на БСП:

„Когато съобщиха, че който и да е кандидат на ГЕРБ печели изборите без да е обявен, ние се озовахме в една ситуация на общество, което не изглежда съвсем добре със собствените си способности, когато е готово да гласува за някой, който не е обявен.

Така че ние отначало влязохме в една странна ситуация и няма как в тази ситуация да не се очаква българските граждани да реагират мислейки”.

БСП има позиция за предсрочни парламентарни избори по отношение на правителството на ГЕРБ с аргументация коренно различна от тази на Борисов, коментира Валери Жаблянов и припомни подготвяния вот на недоверие за външната политика на правителството:

„Един вот на недоверие се внася, когато очакваш правителството да го загуби, т.е. да падне. Така че нашата позиция в това отношение не е нова, въпросът е, че се създаде нова ситуация. Премиерът кой знае защо превърна изборите във вот на доверие срещу правителството и го получи по най-добрия начин, така че има много да разсъждава върху създалата се ситуация”.

Народът избра с почти 500 000 гласа повече Румен Радев, каза още Жаблянов иобясни, че когато са разбрали, че печелят, в БСП са си казали, че най-после България е успяла да излезе от една омагьосана ситуация, която продължава много години – „когато избираш някого не заради това което предлага, а заради неговите умели салто морталета често пъти в публичното пространство”.

Президентът няма как да бъде несистемен играч, той е на върха на политическата система, коментира Жаблянов и допълни, че Радев няма опит и сам е признал това, а от БСП са били наясно и именно затова са го издигнали.

„Радев трябва на първо място да се съобразява с тази конституция, която успя да ни преведе през много кризисни моменти и я намирам за изключително добре написана от гледна точка на баланса между отделните видове власти и предаването на властта в кризисни ситуации.

Победата на ген. Румен Радев действа мобилизиращо на членовете и симпатизантите на БСП, но нямаме никакви илюзии предвид огромните трудности и изпитания, които предстоят пред страната ни, заяви по БНТ депутатът от БСП Жельо Бойчев. По думите му, това беше много желана и чакана победа, но "за да кажа очаквана в такъв мащаб и толкова категорично, признавам си, че дори и аз не съм си я представял".

От тук насетне се задават едни сложни времена пред страната, каза Бойчев и обясни, че имаме работещ парламент в рамките на не много време. Така, че отговорът на тези въпроси ще бъде функция и на това доколко политическите сили, представени в този парламент, ще съумеят да постигнат съгласие. БСП има 38 депутати и сами разбирате, че да поемем някаква по-голяма политическа отговорност в рамките на това НС е трудно.

По темата за проведения референдум, Жельо Бойчев каза, че волята на българските граждани е ясна и от тук нататък предстои нелеката задача това да бъде разписано като конкретни законодателни текстове. А там нещата не са се случвали по най-удачния начин в момента и затова бихме направили една много съдържателна и и сериозна дискусия, каза той. Самите избирателни системи имат доста разновидности и пренасянето им към българските условия и традиция, трябва да бъде внимателно направено.

По отношение на резултата от президентските избори, Жельо Бочев заяви, че лично премиерът Бойко Борисов е обвързал резултата от тях с вот на недоверие към този кабинет. "Той сам поиска този вот на доверие от българските граждани и те ясно му го показаха, че не му го дават. И не виждам защо от тук нататък страната да бъде поставяна на изпитание. Има си нормални процедури и нека пътя да бъде извървян по тях".

Бойчев каза още, че БСП за пореден път показа, че може да постави на заден план своя партиен интерес. В едно трудно и сложно време за страната да потърси такъв тип кандидат и кандидатпрезидентска двойка, която да олицетворява в най-добра степен ролята и функциите на президента като един представител, един обединител на нацията, като един човек, който може да върне достойнството в страната. Не много политически партии са готови на този ход, допълни той.

„Смятам, че не е задължително да влизаме в изпълнителната власт. Можем да влезем в изпълнителната власт, ако спечелим убедително”, коментира по Нова телевизия Антон Кутев, член на Национален съвет на БСП.

„Ние не бива да влезем в следващ компромис”, подчерта той.  „Това е победа за БСП, за Румен Радев, но тази промяна не я направи нито БСП, нито Румен Радев, направиха я хората”, коментира още той и добави:

„Според мен, има много общо между това, което се случи в САЩ преди няколко дни и победата на генерал Румен Радев и БСП. Гражданите наказаха статуквото, гражданите наказаха елитите си”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове