Last news in Fakti

5 Ноември, 2011 17:10 2 316 3

Нотариусите искат Имотен регистър

  • нотариуси-
  • семинар-
  • димитър танев

Чужденци източват ДДС с имотни схеми

Нотариусите искат Имотен регистър - 1
Снимка: Вестник Строител

Във всички райони на страната трябва да има имотен регистър, независимо от това дали има или няма кадастрална карта. Това заяви председателят на Нотариалната камара Димитър Танев на семинар организиран от Нотариалната камара в курортен комплекс Боровец, предаде пратеник на Факти.бг.

На семинара присъстваха нотариуси от България и Русия, както и представители на Агенцията по вписванията, Агенцията по кадастъра и НАП.

Имотният регистър можеше да стане факт още преди време с промяна на софтуера и с промяна на Правилника за вписванията, уточни Танев. Той допълни, че от две години Правилникът за вписванията стои на трупчета в кабинета на зам.-министъра на правосъдието  Жанета Петрова.

Проектът е изготвен от съдии от Върховния съд, съдии по вписванията, експерти от министерството на правосъдието и нотариуси.

Димитър Танев обоснова необходимостта от създаването на Имотния регистър с аргумента, че това ще защити интереса на гражданите и инвеститорите. Поставен бе и проблемът за различните системи на вписвания на имотите в страната.

Красимир Димитров, преподавател в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”,  потвърди, че разрешаването на проблемите по промяна на Правилника по вписванията и създаването на регистър се отлага с години. Концепцията за изграждане на Имотния регистър е била създадена още през 1994 г., а от 7 години вече е създадена и Агенция по вписванията, посочи Димитров.
Председателят на Нотариалната камара Димитър Танев предложи достъпът до регистъра да бъде опосредствен. Нотариуси се оплакаха междувременно, че в кадастралните карти има много грешки, което създава проблеми.

Николай Петков от Централното управление на НАП представи брошура, която да помогне на нотариусите, при изповядването на сделки са чужденци, да предупреждават своите клиенти, че е възможно да попаднат под ударите на закона.

Все повече чужденци, които инвестират в имоти у нас се възползват от вратичка в закона, която им позволява неправомерно да се възползват от данъчен кредит от държавата, посочи Николай Петков. Проблемът идва от възможността за доброволна регистрация по ЗДДС. "Проблемът е сериозен, само за 2007 г. държавата е платила 25 млн. лева ДДС, което не е трябвало да се ползва – това представлява щетата от този риск", коментира Петков .

Проблемът е особено сериозен в регионите Варна, Бургас, София град и област, Благоевград и Пловдив.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Здравко Зафиров

    0 0 Отговор
    Тия пъ... никъде по света не е толкова сложно покупката и вписването/ регистрацията на имот и МПС. И минава задължително през нотариус. Хранилка. Какво ли пак са намислиси?
  • 2 abc

    0 0 Отговор
    За МПС може и да е така, но за имоти не си познал. А и нямаш представа за какви такси в чужбина става въпрос като размер.
  • 3 медиатор алфа

    0 0 Отговор
    При наште се отърваш с 10 -15 лева на пълномощно. В испания ми съдраха г....т 60 евро за печат на пълномощно. И не мога да разбера защо нашия консул ми взема 20 евро за заверка на декларация , а за същата нотариуса в България ми взема 10 лева. Консула да не е завършил право в Сорбоната ?