Last news in Fakti

28 Декември, 2011 09:41 3 871 2

Приоритет и през 2012 г. е борбата с имотни измами

  • нотариуси-
  • димитър танев-
  • имотни измами

2011-та година не беше добра за нотариусите от гледна точка на кризата, а през 2012 приоритет отново е борбата с имотните измами. Обобщението направи пред БНТ Димитър Танев, председател на Нотариалната камара. Той изтъкна, че през отиващата си година битката с имотните измами довела до издигане на реномето на съсловието.
„От гледна точка на обществения престиж годината беше много добра“, похвали се Танев, визирайки десетките случаи на възбрани и спиране на опити за имотни измами.
„Не сме изминали целия път  - остават измамите с възрастни и недееспособни хора“, уточни той. През април в Министерски съвет са депозирани промени, касаещи т.нар. последно пълномощно, чиято цел е да облекчи възрастните хора.
„До край Нотариалната камара ще трябва да изпълни задачите, които са поставени на Националната конференция за противодействие на имотните измами,  състояла се през юли тази година. Имотната измама може да бъде възпряна на 100% - достатъчно е да се създадат необходимите правно-технически информационни системи, законодателни промени, които да обезпечат сигурността на сделките с недвижими имоти“, категоричен е нотариус №1.
Така ще бъде облекчена и работата на съда, тъй като около 40% от гражданските дела са свързани с имоти.
За усилията за изграждане на модерен нотариат в България председателят на Съвета на Нотариалната камара Димитър Танев  получи по предложение на международния съюз на нотариата орден на Република Колумбия, както и званието доктор. Орденът се присъжда на двама души. Престижното отличие пристигнало в навечерието на Коледа ,точно на Бъдни вечер, разказа за Факти. бг Нотариус номер 1, който поради служебни ангажименти не успял да замине за тържествената церемония по награждаването, състояла се в началото на декември в гр. Картахена."Това отличие е специално предназначено за личности като Вас, които са пример за признание в контекста на световните нотариати, за Вашите лични, професионални, морални и етични качества като защитник на нотариалните функции и неуморен радетел на общата кауза да упражняваме нотариалната  професия при условията на толерантност и честност”, се казва в официалното писмо от президента на Колумбийския нотариат Алваро Рохас Чери до Димитър Танев.

Това не са празни думи. България навсякъде е водеща страна, където се провеждат конференции във връзка с нотариално проблеми“, категоричен е Танев.
Топ-нотариусът е категоричен, че страната ни става все по-ценен партньор в международен план с опита, който има с тази сфера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 иван

    0 0 Отговор
    Нотариалните такси в България са прекалено високи, защо ли, така и не е ясно защо се плаща толково много, комисионите на брокера може да се избегнат но нотариалната такса не,