Last news in Fakti

8 Ноември, 2011 08:40 1 081 0

БАН: Науката не е разход, а инвестиция

  • бан
БАН: Науката не е разход, а инвестиция - 1
Снимка: БГНЕС

 

Науката по своята същност не е разход, тя е инвестиция. Това заяви пред БНТ говорителят на БАН доц. Антоанета Христова.

БАН е една от организациите, които максимално и най-добре използва европейските фондове, категорична бе Христова. Тя сравни финансирането на БАН и това на германския научно - изследователски център "Макс Планк", където най-вече финансирането е държавно. По принцип Симеон Дянков тласка БАН към свиване - проблемът е, че свиването е сриване, подчерта Антоанета Христова. Дянков иска да превърне БАН в неправителствена организация. Тези организации се различават изключително много по начина на финансиране, съобщи говорителят на БАН. Според нея в тях се прави малко наука, докато се набляга на много други изследвания.

Имаме 1400 съкратени места, има преориентиране на академията. Имаме от 68 на 42 намаляване на институтите, заяви Христова. Имаме намаляване на администрацията. Сергей Игнатов и той подхвърля разни неща: дайте да съкратим администрацията. Къде още да съкратим администрацията, попита говорителят на БАН. Подходът на Симеон Дянков е абсолютно безобразен, категорична бе тя.

Подходът на Дянков е еднакъв към всички, той е същият и към МВР, заяви от своя страна Георги Ангелов, старши икономист от институт "Отворено общество". Без структурна реформа естествено, че няма да стигнат парите. Тук винаги се прави постоянно сравнение с германския научно - изследователски център "Макс Планк", но това е една бутикова институция. Ако "Макс Планк" е бутик, БАН е мастодонт, категоричен бе Ангелов. Реформа невинаги означава съкращение, допълни той. Това означава БАН да стане университет, или някои институти да минат към университета, поясни той.

"Ангелов, подгответе се като идвате да говорите за наука", възрази Антоанета Христова. "Масово се говорят ей такива неща, да се чуди човек от къде ги е измислил". Това, което се случва в света е, в Америка например основно науката се прави в научно - изследователските центрове. Да видим например НАСА – тя е един малък БАН, изучаващ Космоса, посочи Христова. Тя каза още, че в България бизнесът няма средства да издържа науката. Бизнесът е изключително положително настроен към продуктите на академията. Но той е в тежко състояние.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА