Last news in Fakti

9 Ноември, 2011 05:21 1 310 0

Учените от БАН отново на протест

  • бан-
  • наука-
  • субсидия-
  • протест
Учените от БАН отново на протест - 1
Снимка: БГНЕС

Днес учените от БАН излизат на втори за сезона протест, недоволни от намалената субсидия за академията, предвидена в проектобюджета за догодина. Акцията е ще е от 14,00 часа. Догодина на институцията са отредени 54 756 100 лв.

Предишният протест бе мълчалив и с траурни свещи. Парите ще стигнат за около 5 месеца, предупреди тогава председателят на Академията акад. Никола Съботинов.

Хората науката са категорични, че за догодина са им нужни 95-98 млн. лв., за да бъдат осигурени минимални предпоставки за оцеляване и функциониране.

В отговор на унищожителния за БАН бюджет, учените обмислят да осъдят държавата, стана ясно още от думите на Съботинов.

Учените от БАН се тревожат, че отрязаният им бюджет ще доведе до фактическото ликвидиране на националния научен център, който представляват институтите на Българската академия на науките. Те протестират и срещу „злонамерените и неверни нападки по адрес на нашата институция, водещи до изкривени представи в обществото за нейната работа, роля за развитие на българската държава, а също и за ролята на научните изследвания в съвременния свят“.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА