Last news in Fakti

31 Март, 2017 10:06 3 876 46

Местан: Президентът да махне премиера

  • местан

Огнян Герджиков участва в престъпление, Румен Радев да го уволни

Местан: Президентът да махне премиера - 1
Снимка: БТА

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан обвини Огнян Герджиков, че е съучастник в ограничаването правата на изселници да гласуват и попита президента няма ли да го уволни.

Така Местан реагира на изказването на служебния премиер, че, ако искат да гласуват, българите в Турция трябва да научат български език.

Така Герджиков защити решението на ЦИК собственоръчно попълване на декларациите в турските избирателни секции, а не както беше досега - изселниците да идват с предварително попълнени.

"Коментарът на служебния премиер за решението на ЦИК е още по-скандален с оглед на безспорния факт, че е професор по право. Той най-добре от всички знае, че конституционното право на глас е абсолютно и по закон е задължително и всякакво въвеждане на ограничения, с които на практика то се отнема, е престъпление", заяви в специална позиция лидерът на ДОСТ.

По думите му ЦИК е извършила престъпление, въвеждайки образователен ценз за писмена грамотност.

"Призивът на премиера да съм ги научил, е политически цинизъм, защото Конституцията не ми вменява подобно задължение, но същата тази Конституция вменява на служебния премиер да осигури условия на всеки български гражданин, включително и на тези, които не владеят „писмото“, да упражнят абсолютното и безусловно свое право на глас", подчерта Местан.

Според него Герджиков не е осигурил правото на десетки хиляди български граждани да гласуват, което го прави пряк съучастник в отнемането на конституционни права, определени от Наказателния кодекс като престъпление. По думите му на държавни мъже не им отива този политически цинизъм.

"Това наистина е мракобесие! Г-н Президент, ще се вслушате ли в призива на г-н Михаил Иванов – съветник на президента Желев по етническите въпроси, който поиска от Вас да освободите премиера Герджиков заради скандалната му позиция? Инак петното остава върху образа на европейска България", заяви още лидерът на ДОСТ.

По думите му цялостната оценка на официалните власти за блокадата на българо-турската граница е политически скандал.

"Вицепремиерът г-н Стефан Янев определи блокадата като право на протест. Един вицепремиер е длъжен да притежава екзистенц минимум компетентност за разликата между право на протест и брутални актове на грубо погазване на конституционния ред", допълни Местан.

По думите му с блокирането на границата се нарушени две основни конституционни права: право на влизане в родината и право на участие в изборите.

Според него Янев не може да не знае, че неслучайно погазването на тези две права е дефинирано като особено тежко престъпление, което се наказва със затвор до 8 г. и да влиза в ролята на закрилник на извършители на тежки престъпления.

"Това вече не е само вътрешен проблем на България, защото международната общност стана свидетел освен на блокиране на границата и на брутални актове на насилие върху български граждани, в това число и възрастни жени, от страна на лидери на крайно националистически формации, определени от Доклада на ПАСЕ като „фашистки“. Това ли нарича „право на протест“ г-н Янев? Не бих бил изненадан да го определи и като „мирен протест“, за да избяга от отговорността си", заяви още председателят на ДОСТ.

Вчера прокуратурата съобщи, че проверява трима кандидат-депутати заради блокадата на границата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    35 9 Отговор
    Екзактен головодник! Дори и аз ще защитя премиера по случая!
  • 2 свободия

    44 9 Отговор
    Аз: Президентът да махне Местан!
    Опасен е за националната сигурност!
  • 3 Иван

    40 8 Отговор
    Докога този агент ще се подвизава на територията на България ?? Г-н Президент защо вече не сте наредили спешни мерки спрямо лицето Местан, застрашаващо националната сигурност ?
  • 4 кроко

    33 7 Отговор
    В България нали има закони и институции, защо тоя нагъл джангал е извън затвора че и му давате глас?!

    Миналото лято разследвахте дали имало намеса на турция в България и нищо не установихте. После съда под натиск се съгласи да регистрира гаДОСТ, щото Виниту нали ги направи „независими” всички институции (т.е. от тях нищо не зависи)! Турски мимистър и посланник казаха на турците да гласуват за гаДОСТ, официално обявиха 11 дни платен отпуск да гласуват в България и безмитен внос на 20 кг. месо. И ги натовариха по демократично му на рейсовете! Нашите служби изгониха, вместо да вкарат в затвора, няколко турски агенти преди изборите!

    Изборите минаха и слава богу, гаДОСТ не влезна в парламент. Но местан се явява говорител на турция и миналия ден каза че турция не искала ДПС в нашия парламент. Сега си позволява и на президента да дава акъл! ОЩЕ КОЛКО ЯВНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ВИ ТРЯБВАТ ЧЕ МЕСТАН И ПРЕДИ, КАТО Е БИЛ В ДПС, И СЕГА РАБОТИ ЗА ТУРЦИЯ, ЧЕ ДА МУ ПОВДИГНЕТЕ ОБВИНЕНИЯ И ДА ГО ВКАРАТЕ В АРЕСТА?
  • 5 Хасан

    9 36 Отговор
    В случая Местан е прав.. Това беше антиконституционно.. Трябва да спрем националфашизма. Демокрация до дупка

    Коментиран от #13, #41

  • 6 8888

    26 7 Отговор
    Щом е такъв принципин унак да го осъдят по закона на шерията за предателство към държавата. Гати наглеца!
  • 7 Дух

    25 6 Отговор
    Опорните точки на фанатизирания ислямист Ердоганя, излизат от устата на Местаня. На първия и неговите ибри*чии трябва да се забрани да влизат в България и другите цивилизовани (немюсюлмански) страни, а Втория и неговите поддръжници трябва да бъде разстреляни или да гният в затвора до живот без право на замяна за национално предателство, действия срещу националната сигурност, териториалната цялост и още стотина закононарушения.

    Образованието е конституционно задължение на всеки български гражданин, а в програмите за обучение на българските граждани задължително влиза българския език, така че който не знае официалния език е нарушава върховния закон на България и не само трябва не трябва да бъде допускан да гласува, а трябва да бъде съден и да му бъде отнето Българското гражданство.

    Партии като ДПС и ДОСТ които са противоконституционни и антибългарски трябва да бъдат дерегистрирани, а ръководителите им също в затвора.

    Защото ИСТИНАТА е една: в България турци няма - всичките които сега се именуват Ахмед, Хасан др. са потурчени българи християни и са предали своя род език и религия.
  • 8 Хасан

    9 27 Отговор
    Що да е наглец?? Той е за свободния демократичен избор на хората..
  • 9 Хасан

    7 26 Отговор
    До дух.. Недей да разиграваш етническата карта, недей да разпалваш огъня.. Ние сме за демокрация и човешки права.. А не за разстрели, убийства и забрани като тебе.. Фашист мръсен

    Коментиран от #14, #16

  • 10 све

    8 8 Отговор
    за 1път съм съгласен с местан
    Трябва ни силен премиер. Другият вариант, Боян Дуранкев би възродил България.
    Иначе си отиваме
    Герджиков не работи за силна държава.
    Вижте интервюто на Боян Дуранкев при Мая Костадинова. Такъв трябва да ни е елита
  • 11 све

    13 5 Отговор
    факт е,че българският ЕЛИТ ни убива
    не мюсулманите ни
  • 12 Чорбаджия

    12 2 Отговор
    За какво "драпа" и недоволства човекът с брадата? Да защити правото на гражданите за някаква измислена кауза за по-добър нереално осъществим живот...истината, е че с маскирани лозунги хорицата в автобусите са просто използвани и техния живот минава, докато господа падишахите прикриват користните си цели с "демократични" похвати на елементарно психологическо ниво. Лидерите подтикнаха неясна промяна, която отведе обикновените Хасан-Иван в Турция уж родината, която се оказа мащеха. Кажете какво искате нова държава на границата между Българи и Турция, която някак си е част от Турция? Реално богатите стват по-богати, а бедните по-бедни и докато има балъци ще има и тарикати!
  • 13 ключаря

    21 6 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Защо нямате наука във вашата турция.Да речем като Руската империя - плеада учени - Менделеев, Лобачевски, Ломоносов ......Попов, а само простотия и гнусотия.Нали сте били велика империя - или не сте били такава.Причината е някъде в чалмата и малко под нея.Ататюрк ви махна чалмите и ви направи светска държава и малко ви просветна.
    Не тровете атмосферата в БЪЛГАРИЯ, че вече ни писна от вас.
    БЪЛГАРИЯ е тук и е била тук преди вас.Нямате шанс.
  • 14 ключаря

    20 5 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Етническата карта много бързо ще изчезне като ни писне!
    Ако ме разбираш какво искам да ти кажа.
  • 15 Станислав

    20 3 Отговор
    Много точно казано от Герджиков. Гласуването трябва да се осъществява лично от гласуващия, за да не се позволят манипулации с гласа му от различни от него хора. Ако даден гласоподавател не си е направил труда да научи националния език, на който се гласува - това е изцяло по негова вина.
  • 16 Дух

    23 3 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    До Хасан: От ИСТИНАТА понякога боли, но това са фактите в България всички са българи. Както и да ме наричаш, аз се гордея, че съм Българин, Родолюбец и Патриот.
    Етническата карта я размахват твоите работодатели Ердоган и кликата около него, като размахмат карти на на които по-голямата част от България е в новата османска империя - само заради този факт (а има още стотина) България трябва да прекрати дипломатическите си отношения с Турция.

    Днес си искара заплата от турския си господар и можеш да спреш да пълниш форумите с про-ердогански послания.
  • 17 ключаря

    13 4 Отговор
    Той Герджиков си е учен човек и си е прав, но недоразуменията ДПС и ДОСТ какво търсят в БЪЛГАРИЯ питам аз и отговор не искам.
    Като в другата статия за това, че Путин не вярвал, че глобалното затопляне е резултат от човешката дейност - най-после един политик в този свят да изрече тази истина и то облечена с факти - когато затоплянето е вече твърде осезаемо липсва човешка дейност, кято да го обясни.Когато светът на парите реши, че човешкият фактор в затоплянето вече не носи пари - той ще изчезне.
    Така и тук - когато парите, носени от етническата карта, разигравана чрез ДПС и ДОСТ секнат и тия партии ще изчезнат, но ако парите се увеличават и ДПС и ДОСТ ще се разрастват
  • 18 ...

    15 5 Отговор
    Махай те го този местан само глупости приказват.изобщо трябва ли да гласуват хората който са извън страната като те дори не са пряко засегнати от това което се случва в нашата МАФИОТСКА ДЪРЖАВА нито се влиаята от факторите в нея.БРАВО НА МОМЧЕТАТА КОЙТО БЯХА НА ГРАНИЦАТА... ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ТУРЦИ
  • 19 8888

    20 5 Отговор
    В щатите и в други държави, за гражданство се полага изпит по език и история на съответната държава.За пример следния въпрос : Какво е ставало с индиянците, живяли на територията на САЩ?
    Правилният отговор е: Емигрирали са в Канада.
    Не се ли справиш на изпита, най - демократично нямаш права и не гласуваш.
    Да се върнем към мистан.Ако развърти същия цирк в Турия, но в полза на кюрди, арменци, гърци и т н т, какво става с него? Нещо много димукратичну? Няма заиграване с етническата карта?
    Стига дематогия.
  • 20 Morgoth

    19 4 Отговор
    Ти кажи що си изостави гласоподавателите по села и паланки да не могат да се приберат на аванта в Турция и да не могат да си занесат по 20 кила свинско което са си купили от тук и за което си им обещал да не ги питат на границата :)
  • 21 Хабре Дебее

    7 18 Отговор
    Тотално се изложихме пред света че , БЪЛГАРИЯ Е ПРАВОВА ,ДЕМОКРАТИЧНА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА.
    НЯМАМЕ НИЩО ОБЩО С ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА,ДНЕС СРЕЩУ ТУРЦИТЕ , УТРЕ СРЕЩУ НАС. Май сами си подкопаваме тези елементарни права после друг ни е виновен
  • 22 Пенсионер

    6 0 Отговор
    Ама хора , моля ви влезте в час малко бе, докато се пазехме от турците , тук ни вдигнаха жизнения ни стандарт и ще ме погребат жив.
    А ше ви се не види ............ Отвличате ни вниманието и хоп удар от заде ни. Ха сега живейте весело и щастливо.
    Ви сте млади, и ще се оправите по широкия свят , ами пенсионерите с тези големи пенсии де ни пращате?
  • 23 dynamo

    16 3 Отговор
    Местан Вън! ЗАЩО, ВИЕ,ПИШЕЩИТЕ СТАТИИ ВСЕ ГО ПОПУЛЯРИЗИРАТЕ? З А Щ О ? Да се маха от България. ЗАЩО СЛУЖБИТЕ НЕ МУ ЗАТВОРЯТ УСТАТА? Братя Българи, защо го траем?
  • 24 Валери Борисов

    13 2 Отговор
    Драги Български Журналисти, спрете да давате информация за Антибългарски политици ! Турските агенти не ни интересуват !
  • 25 Гост

    10 2 Отговор
    Президента трябва да махне първо тебе и тъпаците от Прост
  • 26 НАГЛОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ

    12 2 Отговор
    БЪЛГАРСКИЯТ президентДА сезира прокуратурата за купуването на гласове от турция.Хората сами признаха че са ги купили със безплатни билети до България.Купуването и продаване на гласове е престъпление!Да се забрани тази антибългарска партия!
  • 27 ГОРКИЯТ

    11 2 Отговор
    МЕСТАН Е ПРЕДАТЕЛ СПРЯМО БЪЛГАРИЯ И СПРЯМО ИЗСЕЛНИЦИТЕ!Излъгал ги е в Турция че ДОСТ е партия на Ердоган, излъгал ги е със автобусните билети,излъгал е че ще спечели и влезне в парламента.Много лъжи!Във турция изселниците протестират и ще му търсят сметка.Местан сам си би ШУТА!
  • 28 CL500

    10 2 Отговор
    В началото като прочетох заглавието на статията и направо вътрешно полудях... Дори не изчетох наглите словесни извращения да турчина... Сега обаче на 2-ри прочит, почна да ми харесва, това което прави наш местанчо... Нека, нека да продължава да лае, да се заиграва с българите, да припомня отминали събития и да възбужда национализма в добрия му смисъл у всеки българин. Досега, като че ли турските мекерета безшумно си развяваха байряка, но сега нека да се разлаят на умряло, че да ни посъбудят и да ги отрежем отвсякъде и за всичко. Ще видят и един депутат в БЪЛГАРСКИЯ парламент, ама друг път. Нека да лае още, нека още мааалко ....

    Коментиран от #33

  • 29 bauman

    5 2 Отговор
    Истината боли ,но големите български,, демократи,, така се усвиниха,че не усещат мирзмата която лъха от тях защото са свикнали с нея.Явно както винаги законите в тази мизерна държава не струват нищо,да не ти позволят да минеш границата до родното място и да гласуваш,по голям резил не е било,но разбира се на ганьо това не прави никакво впечетление,то и за това е на този беден хал,като няма да му увре акъла, да се помъчат да се учевечат.Просто представа си нямат колко злобни и жалки изглеждат някои бъл.политици ,като се почне от пишман националистите и се стигне до пишман премиера ,барабар с техните подръжници......но винаги има едно ,НО.....
  • 30 Иван

    9 2 Отговор
    Искам да попитам ген. Радев няма ли да вкара Местан в затвора, съдебната система не вижда ли престъпленията на този чужденец, . българите говорят на български език , чужди граждани използват език различен от официалния. Премахване на двойното гражданство и в затвора за шпионаж в полза на чужда държава за Местан!
  • 31 Иван

    5 2 Отговор
    Искам да попитам ген. Радев няма ли да вкара Местан в затвора, съдебната система не вижда ли престъпленията на този чужденец, . българите говорят на български език , чужди граждани използват език различен от официалния. Премахване на двойното гражданство и в затвора за шпионаж в полза на чужда държава за Местан!
  • 32 ktmjy

    5 2 Отговор
    Този за какъв се е взел, че да дава акъл на президента?
    Аз пък искам да обърна внимание на всички, от които зависи да проверят как, защо и кой позволи да се нарушава Конституцията на България като се позволи създаването и регистрирането на ДОСТ и ДПС, които са партии на религиозна, верска и етническа основа?
    Това престъпление ли е, след като конституцията не го разрешава и ще се потърси ли наказателна отговорност на длъжностните лица позволили това ?
  • 33 кроко

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "CL500":

    И аз мисля, че до някъде е добре, че много сме заспали. И за Хасан в началото си мислех че е българин, който нарочно говори така за да събуди заспалите овце. Обаче тия неща,които споменават за помашка република, колко добре сме си живеели през турското робство и т.н. са същинските им мнения и намерения. Ако имат как, ще го направят.

    А хасанчо да си гледа работата с демократичното товарене по рейсовете и гласуването под строй за определена партия!
  • 34 ЦАР МИРО

    4 2 Отговор
    Братя българи , вие продължавайте в същия дух, но нали знаете ,двама се карат , третият пичели. Тая държава коквото и да праите , остава наша, ДИМЕК ДЪРЖАВА. РОМИТЕ . Е ся ще ви пусна една ромска песен, решаваме как да се наричаме. Южна румъния не става, най добре РОМБУЛ или М....ЛИЯ темата остава открита , и спорът продължава. На знамето обезателно ще има голо ромче .Депутатите ще бъдат общо 24 , Ц КЪНЧЕВ ще е министър председател, бат САЛИ ще държи енергетиката ,
  • 35 Патето Яки

    1 1 Отговор
    Дългият чалгар каза - Лютви Бостан.
  • 36 Хасан

    1 2 Отговор
    Кроко, тия хора преди десет години гласуваха за Първанов, миналата година за Цецка Цачева.. Тая година за Местан.. Какъв е проблема?

    Коментиран от #46

  • 37 ИВАН

    4 1 Отговор
    Нямали кои да провери ловните подвизи на господин Местан.Времи е вече да се проверят и назначенията по препоръка на господина в ловните стопанства в ДАИ.И той тръгнал да говори.Явно му се дири сметка за изхарчените пари и се чуди какво да измисли.
  • 38 глас народен

    4 1 Отговор
    ДА СЕ ЗАБРАНИ ГЛАСУВАНЕТО С ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО ОЩЕ НА ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ И ПАРТИИТЕ НА ВЕРСКА ОСНОВА!
    ЩОТО СЛАВИ ИДВА И ТОГАВА ЩЕ ПОЛЗВАМЕ ЗАТВОРИ В ЧУЖБИНА ПОД НАЕМ ПОРАДИ НЕДОСТИГ!!!!!!
  • 39 лично мнение

    3 1 Отговор
    ДА ПОПИТАМ:КОЙ РЕГИСТРИРА ПАРТИЯ ДОСТ СЪС СЕДАЛИЩЕ СТАМБУЛ?
  • 40 Подобре

    2 0 Отговор
    То по добре НякоИ да махнат 100- на души не само от България
    и ще вземе да тръгне страната за нула време
  • 41 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Господине, турците не познават тази дума демокрация. Не я познават и всички мюсюлмани. Само при тях ЖЕНАТА е РОБ. Това е най-малкото им зло, от всички злини донесли по света.
  • 42 ооооооо

    1 0 Отговор
    къде ти е катинарчето? Или ти опада от изборния неуспех?!
    Жалък предател! На бесилото!
  • 43 аааааааа

    1 0 Отговор
    и Михайлов, и Михайлов....операторчето на танковете.
  • 44 Българин

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Местан: Президентът да махне премиера

    Няма ли някой теб да махне да отърве света от теб!!!
  • 45 1234

    1 0 Отговор
    Тоя какво иска?Ако е българин,защо се скри в турското посолство,а не отиде в някое друго посолство.Ще ви кажа,ЗАЩОТО Е ТУРСКА ПОДЛОГА,защото всичките му действия са против България,и той има нахалството да прави забележка на служебния премиер?!?На какво основание,то и в конституцията е забранено да се правят партии на етническа и верска основа,ама той направи,забранено е също други държави да се месят във вътрешните работи на България,ама се месят.Не маже да живееш в друга държава,а да определяш какво да се случва в България.ОТ ВСИЧКИТЕ МУ ДЕЙСТВИЯ СЕ ВИЖДА,ЧЕ РАБОТИ СРЕЩУ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА И С ЦЯЛОТО СИ НАХАЛСТВО ПРОДЪЛЖАВА ДА ПИТА ЗАЩО.АКО АЗ СЪМ ПРЕМИЕР ОТДАВНА ЩЕШЕ ДА Е В ЗАТВОРА ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА
  • 46 Бай Коста

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Хасан":

    Хасане, купуването и продаването на гласове е престъпление. Как ще наречеш 11 дни платен отпуск и безплатен билет от Бурса до Кърджали? Цената на билета не знам, но при мен 11 работни дни са 660 лева, което е доста повече от рушвета в гетото.
    Нещо да кажеш за агитацията в Турция? Нали вие ревете, че европейските страни се бъркат във вашите избори?
    Ако Бълтария призове как да се гласува в Турция на референдума?
    А за това, че работата не е юридически изпипана, си прав, но гледай цялата истина, не само тая, дето ти изнася.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове