Last news in Fakti

2 Април, 2017 19:21 1 124 5

Стягат протест срещу скъпото парно

  • парно-
  • протест

Спасяват Топлофикация от фалит

Стягат протест срещу скъпото парно - 1

В София се организира протест срещу поскъпването на парното. Той ще се проведе на 4 април, вторник, от 13.30 часа пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщават организаторите. Проявата се организира във фейсбук под надслов "Протест срещу безобразията на КЕВР". Протестът е разрешен от Столична община и СДВР.

Организаторите не приемат предложеното увеличение на цената на топлинната енергия за клиентите на "Топлофикация"-София с 23%.

Докога ще продължава тази агония за софиянци и за "Топлофикация"-София, настояват да разберат протестиращите граждани.

Протестиращите ще отправят въпроси към членовете на енергийния регулатор относно предложената нова цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода (без ДДС) в размер на 79,20 лв./МВтч, за клиентите на "Топлофикация София" ЕАД. Те искат да узнаят защо се предлага увеличение на цената на топлинната енергия за софиянци, след като за две години има резерв от 27,67 процентни пункта, който е останал в полза на дружеството в резултат на намалението на цената на природния газ.

В писмото до медиите се посочва, че за последните две години (от 01 април 2015г. до 31 март 2017г.) цената на природния газ е намаляла с 87 %. За същия период цената на топлинната енергия за клиентите на "Топлофикация София" ЕАД е намаляла само 21,93%. Протестиращите са изчислили, че след като цената на газа е намаляла с 87%, то би следвало цената на топлинната енергия за клиентите да е намалена с 49,60%, а не само с 21,93%. Така оставала разлика от 27,67 процентни пункта, която е изцяло в полза на "Топлофикация"-София.

Недоволните граждани питат къде са останали обещанията от членовете на КЕВР, че с този резерв с по-малки стъпки ще се увеличава цената на топлинната енергия за клиентите на дружеството за в бъдеще.

Те са недоволни също и че в публичния доклад не е посочено кои са причините, които налагат увеличение на цената на топлинната енергия на 79,20 лв./МВтч (без ДДС) при цена на природния газ 363,26 лв/МВ(без ДДС). За сравнение само преди 3 години при цена на природния газ 612,80 лв/МВтч (без ДДС), е била утвърдена цена на топлинната енергия за клиентите в размер на 79,89 лв/МВтч. (без ДДС). Те искат да получат отговор на въпроса защо при по-ниска цена на природния газ от 01 април 2017г. спрямо 01 април 2014г. с 69% се предлага почти същия размер на цената на топлинната енергия за клиентите на "Топлофикация София" ЕАД.

В заключение протестиращите граждани питат с предложената нова цена на топлинната енергия на клиентите на "Топлофикация София" ЕАД в размер на 79,20 лв./МВтч (без ДДС) кои финансови проблеми ще бъдат решени в дружеството. Или пък енергийният регулатор ще я утвърди, за да удължи изкуственото поддържане на функциониране на дружеството, което на практика е фалирало.

Недоволните питат защо трябва да се определя нова цена на топлинната енергия, за да фалират още хиляди граждани на София, които само по силата на Закона за енергетиката продължават да бъдат клиенти на дружеството.

Те изтъкват, че в доклада на независимия одитор за 2016г. на "Топлофикация София" ЕАД е посочено, че общата загуба от 336 млн. лв. поставя под съмнение бъдещето му функциониране като действащото предприятие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666666

    6 0 Отговор
    Трябва всички за всяко едно повишение на жълтите павета
  • 2 Рилко

    8 0 Отговор
    Защо не го направихте в два през нощта, та да дойдат още по-малко хора. Това ако не е прах в очите на хората(протест повредата на работния ден и работната седмица). Протеста трябваше да е от 18:00 на някое ключово място за да могат да се съберат повече хора. Явно някой го е страх.
  • 3 месара

    0 0 Отговор
    няма нужда от протести , просто всички трябва да спрем да им плащаме , пък да видим кой кого ! ще се греем на ток , но топлофикация ще фалира !!!
  • 4 Логично

    3 0 Отговор
    КОЙ ПРЕЧИ ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ПРОТЕСТИ ВСЕКИ ДЕН ПРЕД ПРЕЗИДЕТСТВОТО ОТ 17Ч
    ??????????????????
    дано не стане като протестите на пенсионерите Всички се оплакват а протестират 20 човека с Велизар Енчев.
  • 5 onq s konq

    0 2 Отговор
    Ако сравним сметките за отопление на ток,газ и парно ПРИ РАВНИ УСЛОВИЯ/не само кубатура,но и изложение,саниране,ПВЦ - дограма,дали апартамента е краен или между два други,дали е среден етаж или партер или последен,дали съседните са отопляеми и т.н./,излиза че парното е най-евтино.О.К.-ще протестирате,в един момент ще ви спрат пърното,няма да плащате,но...С КАКВО ЩЕ СЕ ТОПЛИТЕ и И КЪПЕТЕ?:Колко от вас имат готовност за отопление примерно с твърдо гориво-имате ли нормално големи мази за складирането на дърва и въглища?ИМАТЕ ЛИ ИЗОБЩО КОМИН?А ще издържите ли на ел.сметките...ако не крадете ток?А имате ли хабер пък колко убийствени са сметките на газ?Добре е да опъвате ластика,но много внимавайте да не го скъсате:)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове