Last news in Fakti

16 Април, 2017 07:45 9 626 13

На Великден при соца, на Великден днес...

  • великден-
  • комунизъм-
  • социализъм-
  • църква-
  • политика

Комунистическата власт ухажваше и се надлъгваше с църквата

На Великден при соца, на Великден днес... - 1

Днес няма софийска църква или в по-голям град, която да не е пълна с народ на Великден. Същото и по манастири и др. Някои смятат, че вярата се връща у хората след 45 години безбожие.

Дали е така, обаче?

Дали този народ пред олтара показва, че вярващите са много? Присъствието в църква на Великден и червените яйца не означават вяра в Бог, нито са израз на християнски морал.

Тези ритуали са по-скоро традиция, която съществуваше и при социализма. И тогава масово народът боядисваше яйца.

Но с посещенията в църквата беше по-различно, пише Георги Николов за e-vestnik.bg. Не, не е имало забрани, поне от края на 60-те години. Няма случаи да забранява на богомолци да ходят на църква. В България никога не е било като в СССР. Тук (с редки изключения) няма разрушени църкви, дори са строени нови.

Комунистическата власт лицемерно ухажваше и се надлъгваше с църквата. Най-хитрият номер на властта на Великден беше, че точно тази вечер пускаше късно вечер хубав американски филм по телевизията, след това концерти на западни изпълнители. За да останат хората вкъщи да гледат и да не ходят на църква.

Мамеха ги със забранените плодове на капитализма, за да ги предпазят от религията. Е, ако някой се чуди защо падна комунизмът, да не се чуди – той официално критикуваше капитализма, а го даваше на народа по малко, на части, като за примамка и за награда…

Храмът “Св. Александър Невски” в София на всеки Великден беше заграден, но по други причини. Синодът раздаваше пропуски, там се събираха дипломати от различни държави, плюс няколко автобуса гръцки туристи, каквито всяка година се изсипваха на Великденска ваканция в София и другаде из България.

Богомолците можеха да идат свободно на другия ден, в неделя да запалят свещ там. На самата служба в полунощ ходеха само хора с пропуски. И с пропуск, освен чужденците, се уреждаха бабите и дядовците, свързани с храма и силно религиозни хора, които са в постоянен контакт с църквата.

Но охраната заради чужденци имаше и положителна роля. Останалите църкви не бяха оградени и влизаше който си поиска. Десетки пъти се е случвало пияни софийски гамени да влизат по време на службата, да говорят и да се смеят на висок глас, да се подиграват на вярващите – предимно възрастни хора. Това поне в “Св. Александър Невски” не се е случвало.

След службата в полунощ улиците на София се изпълваха с хора със запалени свещи, които ходеха бавно, а милицията, която беше на крак тази нощ, следеше безмълвно, сякаш става дума за политически протест.

Днес църквите са свободни, пълни, в тях още на първия Великден след падането на Живков влязоха дори комунистическите първенци от стария режим.

Но Великден е по-скоро ритуал и традиция. И тогава, и сега Великден е преди всичко хапване, пийване, веселба, ваканция. Дефицитът на християнски морал и милосърдие е навсякъде в държавата. И в политиката, и в медиите, дори в църквата.

Някои политизират религиозния въпрос, искат лустрация в църквата, тя не била очистена от старите попове от времето на комунизма. Не е това проблемът. Пловдивският владика Николай е бил ученик по време на комунизма, не е обременен с нищо. А е карикатура на поп – ходи с часовник за 15 хил. лв. и се вози на три лимузини с еднакви номера като мутра.

Днес като че ли на българина повече му липсва образование и възпитание, а не религиозна свобода.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джсдж

    33 17 Отговор
    Българинът, за разлика от сърби и гърци не е религиозен. Турците са му газвали 'гяур', което значело - неверник. Точно такова е - не вярва в нищо. Комунизмът също беше религия - беше вяра в 'атеизма'. Е българинът и в него не вярваше. Нормално е комунизмът да доведе до загуба на културата - все пак с идването му простаците се налагат над интелигенцията, какво друго да бъде. Ще се нормализират нешата но трябва още време да мине. Идиотщината на българина го е спасявала доста пъти - има смисъл понякога да си невярващ, въпросът е да знаеш кога.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 стоян георгиев

    30 10 Отговор

    До коментар #1 от "джсдж":

    гяур не е само определение за българите ,а за всички християни.за турчина християнина не е вярващ.българина се е запазил през турско именно заради високата си религиозност и не само се е запазил ,а и се е размножил въпреки етническите прочиствания чумните епидемии и изселванията.
    разликата със сърби,гърци и македонци по отношение на вярата е 45 години превъзпитание и опит българина да заприлича на руснак.за съжаление в много неща превъзпитанието успя,основно в порочните.

    Коментиран от #6

  • 3 Иван

    21 8 Отговор
    Време е хората да започнат да вярват в собствените си възможности и умения, а не да им се промиват мозъците с религиозни приказки. Църквите имат културно-историческо значение, но да ходят и да се молят там, това минава всякакви граници на човешкия интелект. Всичко е за пари, то си е индустрия. Ама да хванеш едно дете и да му говориш за господ и за подобни врели-некипели си е направо престъпление.

    Коментиран от #5

  • 4 кроко

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "джсдж":

    Стоян е прав - именно благодарение на християнската религия и църквата е започнало българското възраждане.

    Колкото до културата през комунизма, мисля че култура се възпитава, т.е. целенасочено подбираш какво да представяш на хората, а не куцо, кьораво и сакато да оказват влияние върху хората и посфактум да се бориш с последствията. Например виж музиката през комунизма и сега - по-добре е да има цензура и чалгата да е забранена.
    Имало е и тъпотии, свързани с култа към личността на тоя или ония, с разни комунистиски щуротии, но тях така или иначе никой не им обръща внимание, в хората са останали стойностните неща.
  • 5 стоян георгиев

    11 14 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    глупости.вярата е наи-важното за един народ и за едно общество.без вяра няма морал ,а без морал няма просперитет .само много неуки хора могат да мислят че вярата е врели некипели.
  • 6 дфйи

    15 6 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    Българина се е запазил през турско робство, защото на султана му е трябвала и рая. Да гледа животни, и да жъне на бея безплатно, да взимат от децата му. Християнството като една мирна религия ,не е нарушавала имперското спокойствие. А иначе дали сме заприличали на религиозност на руснаците,Бога ми аз по-религиозни хора от руснаците не съм виждал. Дори гърците са доста по-назад от тях .

    Коментиран от #7

  • 7 стоян георгиев

    9 12 Отговор

    До коментар #6 от "дфйи":

    тва че на султана му е трябвало рая е безспорно,но тва може да е била сръбска или гръцка или турска рая,а българите увеличават етническия си ареал през този период избутват сърби и гърци ,а също и власи заемаики стратегическа позиция на балканите от северна добруджа до егеиска македония и от косово и заичар до цариград.християнството не е мирна религия напротив ,нито пък жъненето на феодалните земи е било безплатно .в османската империя християните са били много по-свободни от същите такива да речем в руската империя.руснаците са наи-големите безбожници ,трето и четвърто поколение с традиции в безбожието,тва че носят кръст не ги прави християни .те вярват в свети сталин и свети ленин наи- големите антихристи.другото е за парлама с кръста .ни имат християнска култура, ни християнски семеиства ни, християнски навици и традиции,само една гола поза.
  • 8 Да ама не

    3 1 Отговор
    Съществува мощен енергиен/духовен свят който определя всичко в нашия късоглед триизмерен сват, но религиите са силно изопачени, комерсиализирани и поради това за някои са лъжа, за други изключително полезни за масова манипулация на хора .Но както е казала баба Ванга „Няма хитрец, дори и най-големият, който да е надхитрил съдбата си.”
  • 9 кучето шаро

    6 4 Отговор
    - Наближава Великден. Боядиса ли си яйцата?
    - Аз съм атеист. Само си ги почесах!
  • 10 Историк

    6 2 Отговор
    Май анонимния автор е доста по млад и доста неща е пропуснал. Забравил е за великденските ОФ патрули, които и през 80-те дебнеха и записваха кой ходи на църква. Пропуснал е и че гасяха уличното осветление и градовете потъваха в мрак (и преди режима на тока). Също и т.н. психоатаки - светкавици от фотоапарати на входа на църквата, високоговорители с "патриотични" маршове и пр. А т.н. хулигани бяха комсомолски активисти които блъскаха наред и се подиграваха на вярващите.
    Мисля, че тези неща трябва да се помнят, защото както е казал Саниана - "Който не познава историята си е обречен да я повтори"
  • 11 Скорпион29

    3 2 Отговор
    Нямаше банани на Великден през соца добре че дойде демокрацията че народа да пряде от банани.
  • 12 ЩЕРЬО ЩЕРЕВ

    1 0 Отговор
    СЛЕД КАТО ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ТОТАЛИТАРИЗЪМ СИ ОТИДЕ МНОГО НАРОД КОИТО БЯХА ПЪЛНИ АТЕИСТИ ТРЪГНАХА ДА СЕ МОЛЯТ ЗА ОПРОЩЕНИЕ НАЙ ВЕЧЕ ТЕЗИ ДЕТО БЯХА ПАРТИИЦИ. ГЛЕДАМ ГИ И ИМ КАЗВАМ. БОГ НЕ ПРОЩАВА НА ПАРТИИЦИ ДРУГАРИ ТОЙ Е БЕЗПАРТИЕН. ДО ВЧЕРА БЯХТЕ АТЕИСТИ А ДНЕС СТЕ ТРЪГНАЛИ НА ЦЪРКВА. А И КАКВО ЛИ ЩЕ ВИДИТЕ В ДНЕШНИТЕ ЦЪРКВИ. ПОПОВЕ С РОЛЕКСИ И КАДИЛАЦИ. ЕДНО ВРЕМЕ БЯХА ИСТИНСКИТЕ ПОПОВЕ КОИТО ВЯРВАХА В БОГ И УЧЕХА НАРОДА ДА ВЯРВА В НЕГО. ДНЕШНИТЕ ПОПОВЕ С ЕДНАТА РЪКА БЛАГОСЛАВЯТ С ДРУГАТА ПРИБИРАТ А С ТЕРАТА ВИ ГА ЗАВИРА!
  • 13 Михаил Пелтеков

    0 0 Отговор
    От 1973-76 год учеих в СПТУ по Електро промишленот до Католишката църква в Пловдив. Пред всеки Великден дир. инж Дечевски изнасяше лекция от вредата по ходене по църквите имаше и ученически патрули.Късаха зл. синджири с кръстове.Изключваха от Комсомола кандидатите в Духовна академия, макар и не приети.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове