Last news in Fakti

7 Май, 2017 17:17 2 825 35

Каракачанов: Военно обучение в училищата от догодина

  • военно обучение-
  • красимир каракачанов-
  • отбрана-
  • училища

Младежите трябва да имат най-елементарните познания за това как да реагират по време на военни действия, категоричен е Красимир Каракачанов

Каракачанов: Военно обучение в училищата от догодина - 1
Снимка: БТА

В програмата за управление са записани военното обучение в училищата и от следващата година започва въвеждането му. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред БНР.

"За да могат младежите, преди да завършат средното си образование, да имат най-елементарните познания за това как да реагират по време на военни действия, терористични действия, как да реагират по време на природни бедствия, как да оказват първа помощ. Така че започваме с въвеждането на военно обучение в училищата", зарече се военният министър.

По думите на Каракачанов, връщането на наборната военна служба трябвало да се дебатира в обществото, като професионалната армия нямало да бъде премахната, но ще се даде възможност и за доброволна военна служба.

"Подчертавам, че в сегашната програма за управление е записано "Военно обучение в училищата и доброволна служба". Наборната военна служба е заради различните становища в обществото. Първо, трябва много добре да бъде планувано как може да се случи това и, второ, да бъде проведен необходимият дебат в обществото. Общественото мнение в България е на страната на това да бъде възстановена наборната военна служба", твърди той.

Според Каракачанов България има капацитет да произведе както военни кораби, така и специализирана техника за пехотата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 112

    10 5 Отговор
    А пари за тези неща има ли ?
  • 2 Гост

    15 25 Отговор
    В такъв случай:
    1. Децата ми няма да посещават българско училище.
    2. Децата ми няма да ходят в казарма т.е няма да живеят в България.

    Коментиран от #5, #6, #8, #34

  • 3 Селянина с колелото

    11 18 Отговор
    TТоя караОвчаров що не си навре военната служба в ГЪ....Ъ а! Дай на лудия власт и гледай какво става.....ейййй не дразнете народа че ще ви помете за 24 часа
  • 4 jambazina

    10 3 Отговор
    Абе в професионалната армия нали се ходи доброволно?

    Коментиран от #21

  • 5 тукашен

    16 5 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Напълно те разбирам... тези, които ни крадоха, пречеха и пречат и продължават пряко и задкулисно да го правят постоянно ни маймунясват с термините "държавата", "национална сигурност", "патриотизъм" и всякакви подобни сладкиши. Не е проблема в службата а в смисъла. Как да идеш набор, като тези, които те мачкат са начело на държавата? Че за какво ще ходиш? То тия няма кой да арестува и осъди за престъпленията им от десетилетия на повечето, а как ще се биеш с външен враг, като вътрешният е на власт? Това не мога да проумея и досега - как ще защитиш крепост с отворени врати и враг градоначалник? Няма как мисля?
  • 6 кром

    16 11 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ти просто си срам за тази държава ,от такива нихилисти и родоотстъпници като теб сме я докарали до тук . А конкретно по темата - дано да стане ,това ще бъде едно добре премерено и полезно решение за България.
  • 7 Мене

    6 16 Отговор
    Българските политици са пълни комплексари. Все искат да приличат на някой като Ким, Владимир, Реджеп или Башар. Така не се прави политика. Не знам как ще си изкарате мандата с тия простотии. Военно дело, да те ее а и смотаняка смотан. Явно толкова ти се простират умствените възможности. Аз отбих военната си служба през 98/99, но сега е 2017-та. Нещо не ми се връзват нещата.
  • 8 CL500

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Гост, забрави и ...
    3. Да вземеш да се махаш и ти от БЪЛГАРИЯ!

    И без това явно си не само 'Гост' във форума, но и така се чувстваш в РОДИНАТА!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Варна

    18 14 Отговор
    Обучението трябва да го има и това е безспорен факт. Единствено онези на които им липсва, чест, достойнство и са нихилисти мрънкат.
    Аман от меки китки!

    Коментиран от #12

  • 11 onq s konq

    4 23 Отговор
    Само не мога да разбера за какво са ни тея глупости слет като НАТО бди нат нас и ни пази от ушанки и подобни вредители ?

    Коментиран от #17, #18

  • 12 тукашен

    20 2 Отговор

    До коментар #10 от "Варна":

    Не ми липсва чест и достойнство. Аз съм служил в БНА, не в БА. От цялото обучение точно 24 месеца, защото бях студент и не дослужвах 2 месеца, полезното обучение се свеждаше до 2 месеца. А влязох подготвен със 120 знака в минута радист, което бе за 1 клас, а бях 2-ри клас. Само простотии и ядове. Има умни неща, но те се учат с добри инструктори и без набор. А и мой близък бе в казармата и го убиха като куче военни. Прикриха случая, като за други момчета. И досега виновните си получават заплати и пенсии. Как да вярваш на такива командири, ти помисли? Че той в мирно време би ме убил заради интересите си, та по време на война ли да му вярвам? Ти кажи мога ли?! И как да считам България за моята страна, когато много длъжностни лица и досега на власт са ме прецаквали и прецакват? Аз не хареснвам такива морали. Което не означава, че ако някой нападне България не бих го накарал да прокълне и майка си. А че не харесвам хиляди хора на хиляди постове. Ти кажи, можеш ли да вярваш на тия на власт? Та те десетилетия съсипваха БА и нас изведнъж се загрижили? Още при Първанов му писах да се вземат мерки за БА, оня стреляше забранени архари...тия ли ще ни водят учат и ще пазим?

    Коментиран от #19

  • 13 Гост1

    14 4 Отговор
    Не се кахърете за глупости. Ако има военна служба, този ще е първия, дето ще отърве родата си от нея. Военната наборна служба, разбирай 2г. ангария на държавата, ще е за нас.
  • 14 Кирил Младенов

    5 2 Отговор
    Къде ВМРО и кораби. Те са бумкали такива, но не са ги строили.
  • 15 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    20 3 Отговор
    Да ме стрелят и де ме обучават да защитавам корпоративни интереси на тиквата и пеевски соган и останалата шайка крадци под предлог родина и отечество и патриотизъм.....?НИКОГА
  • 16 Мл.ст. Фики

    19 5 Отговор
    Искат пак някой да им бачка без пари.1 година и 6 месеца им подържах техниката като роб,за да я разпродават после за собствена облага.
  • 17 Ник

    12 3 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Научи се да пишеш! - В едно изречение имаш маса грешки!
    НАТО го било пазело... - Никой не те пази, дори и глупостта ти
  • 18 Кака Гинка

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Подозирам,че се майтапиш с истинския Кон,дори по отношение на правописа...
  • 19 Варна

    15 6 Отговор

    До коментар #12 от "тукашен":

    Тук става въпрос за Армията която има определени функции, касаещи териториалната цялост на страната.
    Тук не говорим за това да ли ни харесва властта или не!
    - Аз бях офицер. - Да! - Имаше гърч, но по устав! Обучението беше добро с необходимата натовареност. Бил съм командван и бях командващ и в двата случая поведението беше строго професионално.
    А подготовката е необходима по простата причина, че нямаме никаква армия. Ние сме разграден двор! При опасност абсолютно никой няма да ни помогне, даже тъкмо наопаки. Ние сме в най- взривоопасната зона. Тук всеки би смачкал другият при първа възможност поради което е нелепо да не поддържаш бойна готовност. Историята в тази посока говори сама за себе си.
    Нито в Кипър нито в Крим нито в Нагорни Карабах, нито в Сърбия накой получи помощ. Нека не забравяме че и Първата Световна Война започна от нашият район ( Сараево).
    Така, че всеки който говори против военната подготовка явно няма никакъв инстинкт за самосъхранение

    Коментиран от #23

  • 20 Morgoth

    12 2 Отговор
    Добре е да правим разлика между военно обучение в училищата и казарма. Колкото съм против казармата, толкова съм за военното обучение в училищата - дори никога боравенето с оръжия да не ти потрябва няма да ти отнеме много време да се научиш, а първа помощ може да ти се наложи да оказваш в много ситуации. Правилната реакция при терористичен акт също би била от полза да се тренира, като се има предвид какво става по света.
  • 21 тукашен

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "jambazina":

    Патриотизма на патриотите се включва в учебника на ПолитБюро на ЦК и си е същият, следователно не можеш да очакваш "демократичен" подход от ОП и да си мислиш, че тия от ДС изобщо знаят смисъла на термина "демокрация"? Термина е по-древен от Гърция дори и е възникнал при един от бунтовете на забравих точно или атиняни или пирейци срещу владетеля и позорното му управление. При преговорите водача на бунта казва - Ние сме ДЕМОС - народа, ти не ни чуваш, станал си само тиранин и си го ударил на разврат..и т.н... Ти трябва да чуеш нас народа Демос заедно да решаваме Краттион...! Нещо подобно беше. Това е първият официално случай на ДемоКраттион. Но владетелят не ги чува и впоследствие бива убит от пропищелите от него дори патриции в крепостта. След което се събират и създават събрание на Демокрацията тоест Парламент за решаване на въпросите. Впоследствие всеки дърпа кокала за него и властта и пак става олигархия. Като мафиите в нашия парламент - не ни чуват, но ни будалкат с демокрация и патриотизъм. Ето това е гадното на тая сбъркана човешка система фалш демагогия корупция... Аз не бих въвел набор. Но бих организирал обучението като в профи армията - отиваш денем а и ношем на занятия и те учат. Каракачанков си е закостеняло ДС мислене. За тия ддиктатурата и концлагера са манна небесна.
  • 22 Ловеца на поршета

    11 13 Отговор
    Трябва час по скоро да се върне казармата за да могат мамините синчета да станат истински мъже!

    Коментиран от #25

  • 23 тукашен

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "Варна":

    Не говоря против военната подготовка, а против тъпотията на соца да киснеш като затворник по 6, 12, 27 месеца и да блъскаш, а синчетата като на Гоце, Боце, Цура и останалите да си живуркат царски и да ходят по екскурзии където им е кеф. Има разлика! Военна подготовка и набор са често различни неща. Един добър инструктор като Марчинко, а има много и тук и по света може да подготви един добър войник за по-кратко време, от десет набора ала соц. Подхода е различен. А и Каракачанката не отчита, психическата нагласа - задължението съсипва психиката на войника ако по Закон го пратят там - чувствува се прецакан... Ако обаче е военна подготовка периодично и примерно да ходят заедно с профитата на учения тогава, стават много по-добри. Набора е простотия, опит. Аз съм изуучавал различни системи на обучение и висшо и от опит зная, че където има принуда няма любов към работата. А без любов, няма качество... А няма ли качество ако ше 200 000 армия да имаш, тя може да бъде разбита и от 20 000 армия с мотив. Каракачанката не разбипа тия неща, той не е тактик. Кога ше се стараеш повече - като те карат да копаеш камъни или като ти плащат и знаеш, че това ти е работата? Ами второто....

    Коментиран от #26

  • 24 Лупи

    9 1 Отговор
    На теория военното обучение е много добра идея, но имайки предвид кой ще я реализира файда голям според мен няма да има, но все пак дори по 1 филм да им пуснат все ще е от полза. Иначе армия в момента нямаме, а държава без армия в историята е записано, че ще храни чужда армия толкова е просто. И не няма никакво значение кой век сме и в кой съюз членуваме, човека е животно(доказват го събитията от последните 2 години) и също така на вълка му е дебел врата защото си върши работата сам, а не чака някой друг да го пази и храни. Който чака друг да го оправя обикновено го оправят ама не по начина, по който той иска или си е мислил, че ще го оправят.
    Армия трябва да имаме по един или друг начин защото положението ни е трагично в момента. Ние дори нямаме ясна концепция за отбрана и нямаме военна доктрина(адекватна, писана от българи, а не от САЩ), което е недопостимо за която и да е държава с претенции за суверинитет.
  • 25 тукашен

    7 5 Отговор

    До коментар #22 от "Ловеца на поршета":

    Да станат "истински мъже"? Как? Като ядат пача, лой, тровят ги с Бром, за да не се възбуждат и ги юркат точно след хранене на тактика и куп народ излиза с перитонит? Да ти нямам истинските мъже! Ако това в соца е мечтата ти, нищо не разбираш от война и подготовка. Войната не е да си затворен само в казарма и да ходиш да стреляш и да учиш техника. Войната може да е навред. Какво ще те научи един ефрейтор ако не иска примерно как да се защитищ, при атака с РПГ на кръстовище? Нищо. Или пък как да реагираш, ако срещу теб по асфалта се приземява самолет? Пак нищо. Тогава? само ще робуваш на простотиите на такива като Каракачанков ли? че какво ще ти помогне?

    Коментиран от #31

  • 26 ХХХ

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "тукашен":

    СОЦ-а Друже отдавна го няма за това равиването на тези в тази посока е безпредменто

    Коментиран от #27, #29

  • 27 тукашен

    5 6 Отговор

    До коментар #26 от "ХХХ":

    Аз казах, че подкрепям военната подготовка в училищата, но не харесвам наборната служба. Няма доброволна военна служба. Военна служба или е по време на война или не съществува. В мирно време се нарича - охрана, секюрити, опазване.... Или си платен военен или си просто робче под командуване. Нали бяхме робчета при соца? Щом ротният ни казваше, че нашата задача е да удържим 2 часа положението, докато дойдат братушките... смятай колко боеспособни сме били... Сега не зная новите ни НАТОвци какво правят, но ако си мислиш, че затворен в ограда войник за 3-6-12 месеца ще стане по-добър от един ходещ всеки ден в 8 и приключващ в 17 часа ученик или обучаващ се се лъжеш. Чувството на задължителност да спазваш нещо, което не ти харесва води до психически нежелание да го правиш. И ефективността на армията пада - разчиташ на този войник а той няма желанието мотивацията. Хората са го измислили отдавна - който иска да е военен, залавя се, обучава се, плаща му се и той служи с желание, любов, както му казват. Който няма желание ако ще вързан да го пратиш пак няма да стане добър войник. Ти защо не си художник или кларинетист? Ами нямаш влечение към това. Нима разходите за обучение в набор на хора са по-малки от за заплати на профессионални войници? То с тия мижави заплати тук и умрелите не биха искали да са живи. Докато ДС-БКП мафията е на власт, няма да се оправим и с милион армия да имаме. Манталитета е вреден. Ами аз съм си минал годините. Над 32 съм. Да си наемат фусти
  • 28 CL500

    10 4 Отговор
    Доста народ изписа тук немалко сравнения и спомени от соц-казармата. Няма как да си мислите, че ако въведат казармата, то тя ще е подобие на 100% с едновремешната такава. Времената са други, други хора, други офицери, голяма част, от които са станали такива след комунизма. Мисленето вече е различно, различни са и целите за подготовка и начините на водене на война. Разбира се ще има и неща от едно време, няма как, не споря. Но казармата освен пряката си задача има и друга - отделянето на момчетата от вкъщи, приучаването им да се справят сами в нова среда и най-вече да се понаучат да зачитат българското. Затова трябва и време, не по-малко от 1 година да са на режим.
    А някои тук казват, че заради една-две скатавки и ето големия проблем. Значи заради конкретиката да се отхвърли принципа?!? Не!!!
  • 29 тукашен

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "ХХХ":

    Ето ти едно за дъ Енд мнение, друже: армията не може да се дели на наши и ваши, на категории! Или е една или не става. Ако искаш ефективна армия, пускаш обучаващите се да гледат от "батковците и каките" профита и да ги наподобяват, обясняваш им кое, какво, защо, как?, после тренировки, тренировки, обяснения, тренировки. И с времето става! не са ти нужни казарми, не са ти нужни дори скъпи транспорти. Примерно един месец в годината, разбира се с мотивация, отиват младите всеки ден на обучение, ще има и ношни, разбира се, получават примерно някакво заплащане, дори и за разходите по закуски обяд, транспорт, и тренират! Те се сплотяват като в казарма, защото общото ги опознава един друг. Няма вмирисани чорапи, крясъци на идиоти ефрейтори...няма простотии само профейшънърл инструктаж, учене и тактика. Ето това е правилният начин. Ако обаче иска един ден да е профи, той ще мине на по-горно ниво обучение и техника и други. Тогава вече ще знае реалността... Простотиите набор са погрешното, повярвай! да заставиш по Закон човек да иде като добитък за да е затворен и да върши простотии си е само комунистически садо мазо. Ако трябва добра подготовка обаче тя е почти всекидневна. Но това е скъпо за военно обучение в училище. Но за профитата е начин на живот...
  • 30 Скорпион29

    4 3 Отговор
    Популист паляк от класа ,,какъв патриот"жалък мошеник Андрешко мазен без крила птица
  • 31 Ловеца на поршета

    6 4 Отговор

    До коментар #25 от "тукашен":

    За какъв соц. , бром, пача и тем подобни глупости ми говориш през 2017 г. байно.
  • 32 мъжкар

    5 4 Отговор
    Според мен България първо трябва да си оправи икономиката и социалния живот на хората и тогава да се мисли за армията.Наборна или професионална за да е ефективна и добре оборудвана си трябват пари.Но определено казарма трябва да има и тя трябва да е точно от социалистически тип.Единственото нещо което трябва да е по-различно е че наборника да може да се прибира вечерно време в къщи и да му се плаща за наборната служба.Такива глупости военно обучение в училище това е една повърхностна подготовка от която сегашните келеши няма да научат абсолютно нищо щото това просто не ги интересува.Така че аз съм твърдо за връщане на ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА НАБОРНА служба и подготовката трябва да е сурова както беше през СОЦА иначе като ги галиш с перце после ще се нааакат при едни реални бойни действия.
  • 33 Ми-ау! :)

    6 8 Отговор
    Пробвайте се да направите военната служба задължителна! Само се опитайте! РЕЗУЛТАТЪТ от поредното изпроводяк е:
    1. Допълнително орязване на пенсиите и социалните фондове, за да може да се увеличи бюджета на армията! Нали все плачат, че пари няма?!?
    2.Тотално обезлюдяване на България! 80% от младите мъже ще станат и ще си тръгнат. То и без това вече почти са на изчезване... За тази простотия, наречена "казарма" вече и малцинствата не можете да хванете. Няма начин!
    Като искате армия и ви "стиска", увеличете си професионалния контингент и си му плащайте адекватно!!! И не закачайте синовете ни, щото тая НЯМА ДА СТАНЕ! ТЕЗИ МЕРАЦИ -ДРУГАДЕ! "ПУШЕЧНОТО МЕСО" СИ ГО ТЪРСЕТЕ ДРУГАДЕ! ЧИИ ИНТЕРЕСИ СЕ ПОДГОТВЯТЕ ДА ЗАЩИТАВАТЕ? АРМИЯ ПОД НАЕМ ЛИ ИСКАТЕ ДА ПРАВИТЕ?
  • 34 Mercedes-Benz

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Скрий се някъде. Такива пут**вци като тебе и децата си възпитават по тоя начин. Аман от женички, случайно някоя драскотинка да не получат, или пък челядта им! От кво те страх бе, ти в някаква утопия ли живееш, където всичко е розово, а юпитата ти обясняват от ТВ как всичко е наред и няма никой да ни нападне, ти да не си от породата на Роскьо Плефналиев?
  • 35 Алекс

    1 1 Отговор
    Някога покойната Ванга беше казала че ще дойде време когато светът ще се управлява от луди...Моля предупредете своят симпатизант и събрат по психопатия Каракачана че ако не се откаже от шизофреничните си идеи за налудничави казарми някои хора се организираме да го изпратим на лечение в Звезденбург Знаете ли къде се намира този град?!!! Да внимава и да не засяга синовете ни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове