Last news in Fakti

15 Май, 2017 16:47 2 544 8

Лозан Панов: Президентът да разследва ЦУМ гейт

  • цум гейт-
  • цумгейт-
  • цацаров
Лозан Панов: Президентът да разследва ЦУМ гейт - 1
Снимка: БТА

Председателят на ВКС Лозан Панов поиска от президента Румен Радев да сформира комисия по случая "ЦУМгейт". Писмото с призива Панов е изпратил днес до президентската институция. Панов смята, че намесата на Радев е наложителна, "тъй като в настоящата ситуация Вие бихте могли да предотвратите девалвацията на доверието към цялата институционална система на държавата", а и защото президентът подписва указа за назначаване на главния прокурор.

Ако това събитие бъде оставено без правни последици, това би довело до дълбоко накърняване на доверието на българските граждани в съдебната система, а навън, пред нашите партньори в Европейския съюз, страната ни е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочни последици, пише Панов.

Главният прокурор е върховният гарант за осъществяването на надзора за спазването на законите в Република България и неговият отказ да отговаря на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка с нерегламентираната му среща и липсата на каквато и да било институционална реакция, хвърля основателни съмнения за наличието на правова държава, пише още Панов.

"Когато имаме нерегламентирани контакти на главен прокурор с бизнесмени, спрямо които се извършват предварителни прокурорски проверки и които имат политически позиции в навечерието на изборите е грубо погазване на закона. Дори и у критично малкото български граждани, които все още вярват на българската съдебна власт, се породи усещането, че дейността на прокуратурата за възбуждане на наказателно преследване и осъществяване на надзор за законност се обуславя не от предвидените основания в закона, а от лични контакти, непрозрачно влияние и корупционни практики. Действията на главния прокурор пораждат основателни съмнения за дефицит, а защо не и за липса, на правова държава. Без съмнение е, че това ще доведе до делегитимиране на една ключова държавна институция, каквато е прокуратурата. Нещо повече. След обявяването на срещата от единия от участниците, последвалите действия от страна на прокуратурата и неустановената истина за състоялия се разговор водят до възникването на основателни съмнения в обществото за съществуване на опасност оплакалият се от злоупотреба с власт гражданин да стане обект на репресивен реваншизъм", пише в писмото.

Междувременно Лозан Панов сезира обвинител номер 1 Сотир Цацаров за проверка на твърдения на адвокатка. Ирена Савова твърди, че й е предлагана "приятелска помощ" от нейни колеги за решаване на дело във Върховния касационен съд, съобщават от институцията.

Панов настоява Цацаров да разпореди проверка във връзка с изявления на юристката в статията на вестник "Труд", озаглавена "Превръщат ли се съдилищата в търговски дружества" и в телевизионно предаване. Изявленията й съдържат съмнения за корупционни действия по повод дело във ВКС, по което тя е страна.

Пред медиите адвокат Савова заявява: "...колеги или поне за такива се представят, предлагат приятелска помощ, която би могла да осигури едно справедливо, правилно и законосъобразно решение. Категорично отказахме. Ставаше въпрос за 10% от предмета на въпросното дело".

В писмото си до Цацаров, шефът на ВКС пише: "Тъй като адв. Савова очевидно познава "колегите" си, който се представят за посредници между нея и съда, обстоятелствата около исканите й 10% от предмета на делото обективно могат да бъдат установени, както и гражданите, нарушили закона, за да понесат своята отговорност".

Той излага фактите по производството пред ВКС, за което става въпрос. Делото било образувано след спор между МБАЛ "Хасково" и адвокат Ирена Савова за това дали държавната болница дължи на адвоката сумата от 516 769,10 лв. за процесуално представителство по заведено от МБАЛ "Хасково" АД гражданско дело.

Когато делото е заведено, не е бил договорен конкретен размер на възнаграждение.

Лозан Панов пояснява, че според първата и втората съдебна инстанции искът е основателен до размер на 26 531,46 лева.

Делото във ВКС е образувано въз основа на жалба, подадена от адвокат Ирена Савова. На 24 март съдебният състав се е произнесъл в рамките на компетентността си. Месец по-късно Савова е подала молба с искане за допълване на постановеното определение.

Междувременно тя е изпратила писмо до шефа на ВКС с настояване молбата й за допълване на определението да бъде разпределена на друг състав. Това било нужно с оглед избягване на съмнения в пристрастността на съда. Савова се позовава на съдържанието на писмо, получено по електронен път, с което й е изпратен текстът на определението със заличени данни и придружителен текст: "Адв. Савова, отхвърлихте топ оферта, сега четете и ревете". Писмото е изпратено от адрес [email protected] на 24.03.2017 г. в 18.57 часа.

В отговора си до адвокат Ирена Савова шефът на ВКС уточнява, че официалните адреси на електронните пощи на Върховния касационен съд са посочени на интернет страницата на съда, където се публикуват и постановените съдебни актове със заличени данни. Домейнът на Върховния касационен съд е vks.bg. Съдът няма електронна поща в mail.bg и електронната поща, от която е получено приложеното към молбата й писмо, не принадлежи на ВКС. В отговора пише, че по същество мотивите, изложени в молбата й, са за отвод на съдебния състав.

Лозан Панов посочва, че адвокат Савова би трябвало да знае, че той не е орган, който има правомощия и механизми да извършва разследване за това кой и с какви мотиви изпраща на граждани копирани от страницата на съда актове със заличени лични данни чрез електронна поща, която не е на ВКС.

На 4 май Ирена Савова е подала молба, с която е поискала отвод на съдебния състав по делото. На 12 май съдебният състави си е направил отвод. Тримата съдии мотивират отвода си с молбата на Савова, в която тя изразява съмнение в безпристрастността на съдебния състав и последвала медийна кампания. Магистратите заявяват, че считат поведението на Ирена Савова за недопустимо и далеч надхвърлящо етичните стандарти, още повече че самата тя е адвокат. Те подчертават, че честта им е засегната пряко, а доброто им е увредено. Накърнен е и авторитетът на институцията, затова си правят отвод по делото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РУМЕН

    6 13 Отговор
    ТОЗИ Е БИЛ ГОЛЯМ Б...К!
  • 2 ИВО

    5 13 Отговор
    ТЕБЕ КОЙ ДА ТЕ РАЗСЛЕДВА М А Ф И О Т С К И СЪДИЯ
  • 3 АЗ САМ

    16 4 Отговор
    Браво на Панов ! По плюенето с-у Панов ще разберем колко е прав. Чесните хора са с тебе. Стига с тази мафиотска държава ! ...а мин. пенсия в Словения стана 500€ !
  • 4 Някои

    5 2 Отговор
    Един от малкото нормални хора но сигорно ще го притапят презитента кой ще раследва тези който го сложиха на поста ли та нали плаката му вися на панайра 2 месеца.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 един

    3 1 Отговор
    Превърна сэдебната система в цирк. ПанТоф, вместо вие да раздаване плавосъдие, станахте смешни! И поздрави агнешките главички!
  • 7 ЦАЦАРОВ

    0 1 Отговор
    ТРОЛЧЕТА , КОГО ЗАЩИТАВАТЕ ? АДВОКАТА НА МАФИЯТА.ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ СИ ПРОДАВАТЕ ЗАДМИЦИТЕ

    Коментиран от #8

  • 8 ГРАЖДАНИН

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "ЦАЦАРОВ":

    Този човек не е адекватен за поста който заема. Излъчва напрежение и страх.Твърде много политика в орган който е призван да е гарант за справедливост и стабилност. Действията му рушат цялата система на правосъдието.Предшествениците му не бяха такива.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове