Last news in Fakti

9 Юни, 2017 09:16 2 726 22

ДПС искат агитация на турски език

  • турски език-
  • дпс

Движението на Доган се бори с феномена 15/15

ДПС искат агитация на турски език - 1

Агитация на турски език и борба с феномена 15/15 са основните предложения на внесените от ДПС предложения за промяна в Изборния кодекс.

В законопроекта се предлага още предизборната агитация да може да се води и на език, различен от българския, но при осигурен превод, премахване на задължителното гласуване, както и квадратче „Не подкрепям никого“.

От Движението на Сокола искат Централната избирателна комисия да определя реда и провежда жребий веднага след изтичане срока на регистрация на партии, коалиции, инициативни комитети за съответните избори.

И създаване на нова алинея със следния текст „Партиите и коалициите имат право при регистрация на кандидатските си листи за всеки вид избори под номера на листата, който съвпада с номера на жребия, да няма кандидат. В този случай подредбата на съответната кандидатска листа не се преномерира служебно.”

Мотивът за предложените промени е да бъдат избегнати грешки от типа 15/15.

Занапред се предлага жребия за номера на партии и коалиции да е преди регистрация на кандидатските листи и всяка партия сама да прецени и да има право да остави празно мястото на съвпадащия номер.

Странно е, че преди две седмици от ДПС обявиха, че обмислят да подкрепят мажоритарния вот в два тура, каквото предложение вече внесоха от ГЕРБ.

Във внесения законопроект обаче подобно искане за въвеждане на мажоритарна система няма. Видно е, че Движението на Сокола крепи пропорционалната система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшш

    40 2 Отговор
    искат агитация на майчин език , не защото правата им са нарушени , а защото не смятат изобщо занапред да учат български, да не говорим за Турция , и разбира се цигани, които се пишат турци ,те са отделен въпрос..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Vandall

    41 2 Отговор
    Г-н М....л, това е България, не е Циганоландия, не е Ромландия. Като имаш претенции - изчезвай! Агитации на турски, новини на турски, турски сериали, байрами, неграмотни, които не могат да си напишат името и разни други примати спокойно могат да си вземат исканията и да си ги натикат .....! 5 века стигат! неблагодарни. На чия земя живеете бе? Бездарно племе такова. ГНУС МЕ Е ОТ ВАС !!!
  • 4 Купувани гласове

    25 2 Отговор
    15/15, 10/10, 11/11 се дължи на купуването на гласове на неграмотни хора, а не на езика на агитация. Така поне виждаме кои партии купуват гласове. А най-добре е мажоритарни избори и без имена на партии. Може да се въведе и образователен ценз
  • 5 Борис

    23 2 Отговор
    Пак почваме да си говориме глупости.Що не мирясат тия хора бе?Да не би българите и мюсюлманите в българия да се различаваме по начина на живот.Защо тия настройват постоянно хората едни срещу други .Абе кога тоя народ ще се събуди и ще измете тая мръсна паплач която вместо да обединява ,разделя и настройва едни срещу други българите?
  • 6 гост 2

    25 1 Отговор
    НЕ! Ако който и да е политик се опита да допусне това, ще има РЕВОЛЮЦИЯ НА ЕТНИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРИ В БЪЛГАРИЯ! Ние може да сме толерантен народ, но не сме идиотски народ!
  • 7 гост 2

    20 1 Отговор
    И не само, че не трябва да се допуска турския език като втори официален език в България, ами и трябва да се премахне двойното гражданство специално с турция и с русия и да се стесни изключително много приложното поле на възстановяването на българското гражданство....Има начин- това не е противозаконно, не е и нарушение на човешките права. Когато някой ни се качи на главите, е време да има реакция.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    23 1 Отговор
    А забрана на тези партии? Искат на турски да агитират защото в България живеят някой от тях с Български паспорти са а не могат да говорят нито да четат на Български ! Защото се пишат Турци, като са такива да късат Българските паспорти и бегом в Турция.
  • 10 гост 2

    22 1 Отговор
    Който е с турско самосъзнание, иска да говори на турски език, не се чувства добре сред българите, кофти му е, че турският език не е официален език в държавата, където живее и иска да живее предимно сред турски граждани, счита за свой халиф ердухан, иска да живее в шериат, свободно може да емигрира в турция. САМО ОТ Р. БЪЛГАРИЯ ЗАВИСИ дали ще има втори официален език в България.
  • 11 ГЕРО

    2 18 Отговор
    Млъкнете, кой ви иска мнението ви! Иначе идва ДОСТ. Достатъчно разгневихме Доганя , и ако още се правим на гяволи ще отнесем дебелия.... . А нашия сарайския ......... вече не хваща дикиш , и е време да го сритаме. Стига сме го угоявали , и се вижда че системата му не работи. Котка която не лови мишки , се изхвърля .
  • 12 MAD

    22 1 Отговор
    ДА НЕ ДОПУСКАМЕ ВТОРИ ГОВОРИМ ЕЗИК. България е малка държава. А тая КОКОШКА 🐔 ДЕТО СЕ САМОНАЗОВАЛ СОКОЛ ДА КАЖЕ НА ОСТАНАЛИТЕ ОТ КОКОШАРНИКА
    ДА ЗАПОЧНАТ ДА ГОВОРЯТ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА НА БТЛГАРСКИ, ЗАЩОТО МНОГО ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ ЗНАЯТ ТЯХНИЯ ТУРСКИ И МОЖЕ ДА СИ ГОВОРЯТ НЕЩО СРЕЩУ НАС БЪЛГАРИТЕ. ПО ТОЗИ НАЧИН НИЕ СЕ ЧУВАТВАМЕ ДИСКРИМИНИРАНИ.
    Майчиния си език да го говорят в домовете си.
    ЧУЛИ БОЙКО. Засега народа на България те помни с лошо. Нека да те запомни с добро. Не бъди ПРЕДАТЕЛ, а бъди ХРИСТИЯНИН.
    Влез в историята като ДОБЪР ЧОВЕК, КАТО МИНИСТЪРА КОЙТО АСФАЛТИРА ВСИЧКИ ПЪТИЩА В БЪЛГАРИЯ ЗА ЕДИН МАНДАТ И МИНИСТЪРА КОЙТО ЗАЩИТАВАШЕ РОДИНАТА И БЪЛГАРИТЕ.
    Не бъди АЛЧЕН АМИ НАПРАВИ НЕЩО ЗА ТОЗИ ЗАЛЯЗВАЩ НАРОД
    Виждаш какво става РИТАТ НИ НА ВСЯКЪДЕ И ОТ ВСЯКЪДЕ.
  • 13 Българин

    24 1 Отговор
    Агитация на турски в Турция не тук
  • 14 но но

    21 1 Отговор
    "В законопроекта се предлага още предизборната агитация да може да се води и на език, различен от българския"
    Което, какво значи, че освен на турски, ще се води и на цигански !?!?
    Прав е един от коментиращите, че целта е да им спестят изобщо ученето на български и пр. После ще поискат турския и циганския да станат 2-3 официални езици и направо една Швейцария на Балканите. ще станем, чудничко !!!
    И сега да попитам, кой иска да наруши т.н. "етнически мир", кой рита кошера А??? Изобщо защо има етнически партии ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 onq bez konq

    14 1 Отговор
    Нещастна турска Изме.т,Българи,гледаите ,,ВЕМЕ РАЗДЕЛНО,,и когато доиде момента в който измъчват,бесят,колат и забиват на кол вашите БАЩИ И ДЯДОВЦИ,не извръщаите глави,а вижте какво са дали те за нас.
    А ние с какво ще опазим завета им:с новини на турски,с агитации на турски,турски радиа,фереджета и тн...
    . Турците в Турция,или в България,по БЪЛАРСКИТЕ закони,БЪЛГАРСКИ език,БЪЛГАРСКО образование....все пак,те са дошли,аз несъм ги викал,а вие?
  • 17 гост

    9 0 Отговор
    В Латвия Естония говориш ли на руски всеки ти обръща гръб сега даже искат и да глобяват !!! Тия 500 години убиваха грабиха и сега тяхните подлоги Де Пе Се изпълняват нарежданията на Ердооосран !!!Ами като не ти харесва Доогсранчо ей къде е капъ куле прав ти път !!!
  • 18 име

    4 2 Отговор
    агитация на майчин език?- да ,но след забрана и закриване на етническите дпс ,дост и другите турски тарикати.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 акаУфеса

    5 0 Отговор
    Като искаш агитация на турски език, хващаш си феса и право в турция. Там може да си агитираш на турски, колкото си поискаш. В България се говори на БЪЛГАРСКИ!
  • 21 1234

    4 0 Отговор
    Стига с тия простотии.Като искат да говорят на турски да отива в Турция и да си остават там Писна ми от техните хленчения.Като са турци да си отиват там.Не маже да се носят две дини под една мишница.
  • 22 гост

    2 0 Отговор
    мислех просто да напсувам автора но коментара на шшш много ми хареса...
    Публикувано във факти.бг:

    шшш
    (гост)

    Неутрално
    1 09:35

    09.06.17 ОТГОВОР
    искат агитация на майчин език , не защото правата им са нарушени , а защото не смятат изобщо занапред да учат български, да не говорим за Турция , и разбира се цигани, които се пишат турци ,те са отделен въпрос..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове