Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

15 интересни факта за Александър Македонски

Публикувана: 13 Юни, 2017 05:46
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 9397

1. Александър III Велики
Александър Македонски, известен като Александър III Велики е цар на Древна Македония, фараон на Египет, цар на Азия и на Персия.
Той произхожда от древногръцката династия на Аргеадите от Пелопонес. Името му идва от гръцката дума "Alexo" (защитавам) и "Andr" (човек“). Така името му означава „защитник на хората”.

2. Учител на Александър е Аристотел.
Бащата на Александър, Филип II Македонски, наема Аристотел, един от най-великите философи в историята, за учител на тринадесетгодишния Александър.
Аристотел обучава Александър на всичко, което знае, в продължение на три години – докато Александър навършва 16-годишна възраст, когато става цар на Македония. Майката на Александър, Олимпиада, е дъщеря на епирския цар Неоптолем I.

3. Александър има две деца.
Досега продължават споровете относно сексуалната ориентация на Александър Македонски, но той е имал три жени: Роксана, Статира и Парисат.
Смята се, че Александър е имал две деца: Херакъл (извънбрачен син от любовницата Барсина) и Александър IV (син на Роксана). За съжаление след смъртта му, децата на Александър са убити, още преди да достигнат до зряла възраст.

4. Александър основава над 70 града.
Александър основава над 70 града, от които най-малко 20 нарича в своя чест – най-известният от тях е Александрия в Египет.
Освен това, недалеч от мястото на битката около река Хидаспа (днес тя е известна като река Джелам в Индия), Александър основава град Буцефал, който е наречен така в чест на любимия му кон. Именно в това сражение Буцефал е смъртно ранен.

5. Поклонничеството на гроба на Александър.
Той е един от най-почитаните чуждестранни деятели в Рим, дори много години след неговата смърт. Юлий Цезар, Марк Антоний и Октавиан Август са отивали да се поклонят на гроба на Александър в Александрия.

6. Айлурофобия.
Малцина знаят какво е общото между Александър, Чингис хан и Наполеон. Първото, което идва наум на човек, са плановете за световно господство, но всъщност всички те са страдали от айлуробофия – страх от котки.

7. Александър няма загубено сражение.
Тактиката и стратегията на Александър Македонски и до днес се изучава във военните академи. От времето на първата си победа, когато е на 18 години, до своята смърт (на 32 години), великият пълководец няма нито едно загубено сражение.

8. Гръко-будизъм.
Малцина са чували за гръко-будизма. Този термин се отнасян за културния синкретизъм между елинистичната култура и будизма, който се развива между четвърти и пети век от нашата ера в Бактрия и на Индийския субконтинент (територията на съвременните Афганистан, Индия и Пакистан).
Тази необичайна култура се формира вследствие на дългата верига от събития, която започва с гръцките набези в Индия по времето на Александър Македонски. По-късно развитието и протича по време на създаването на индо-гръцкото царство и разцвета на Кушанската империя.

9. Гордивият възел.
Легендата за гордиевия възел е една от най-известните легенди, свързани с Александър Македонски. В митовете се говори, че фригийския цар Гордий е завързал сложен възел и е заявил, че този, който умее да го развърже, ще стане следващия цар на Фригия.
През 333 година, когато Александър покорява Фригия. Той, без да мисли дълго, разкъсва знаменития възел със своя меч.

10. Първата македонска държава.
Република Македония е съвременна държава, която е разположена в центъра на Балканския полуостров в Югоизточна Европа. Тя няма нищо общо с древногръцкото Македонско царство. Първата македонска държава е основана осми век преди новата ера.

11. Конкурс по надпиване.
Веднъж Александър Македонски провежда конкурс кой ще изпие най-много алкохол сред своите войници. Въпреки, че войниците са във възторг от начинанието, от алкохолно отравяне умират 42 бойци.

12. Толерантността на Александър.
След победата си над персите Александър започва да се облича като персийски цар и си взима две персийки за жени. Причината за това е проста, той е смятал, че покорените народи ще се чувстват по-комфортно, когато новият им управник се придържа към техните обичай.

13. Причината за смъртта на Александър е загадка.
Съществуват многобройни теории, но реалната причина за смъртта на Александър е една от загадките на древния свят.
Съвременните медицински експерти твърдят, че причина може да бъде маларията, инфекция на белите дробове, чернодробна недостатъчност или тиф. Никой не може да докаже тезата си.

14. Любимият герой на Александър е Ахил.
Любимите книги на Александър Македонския са „Илиада” и „Одисея”. От дете Александър се вдъхновява от героите на Омир. Той дори е спал с „Илиада” под възглавницата. Въображението на бъдещия велик държавник е покорено от гръцкия войн Ахил, който участва в Троянската война.

15. Кумирът на Александър е Херакъл.
Най-големият кумир на Александър, който му оказва огромно влияние, е Херакъл (Херкулес).
Александър толкова много се възхищава на най-известната фигура от гръцката минулогия, че сам се нарича син на Зевс (както и Херакъл) и винаги се е хвалел, че е потомък на Херакъл.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.