4 Юли, 2017 20:25 1 362 13

Дариткова: Насилието над лекари няма аналог в Европа

  • дариткова-
  • насилие-
  • лекари-
  • болници-
  • шейново

Потресена съм от поредния случай на насилие, надявам се и обществото да го приеме така, защото това стана ежедневие. Това е явление, което няма аналог в нито една друга европейска страна. Искрено се надявам, че правораздавателната система ще си свърши работата. Това коментира пред БНТ д-р Даниела Дариткова - председател на здравната комисия в НС.

"За първи път имаше предложение медицинските лица да бъдат защитени, но случаите не намаляха. Няма да може да прекратим тази порочна тенденция, ако това остане безнаказано. Ние като законодатели свършихме своята работа. Осъдителните присъди по отношения на такива случаи не са много и това създаде впечатление, че може да се посяга на хората, които могат да спасят животи. Това трябва да е тема и дебат на всички, защото по този начин ще загубим лечителите си. Само със законодателни мерки не се случва превенцията. Трябва да говорим наистина за обща непримиримост и тук разчитаме на всички, включително и на медиите. За мен е потресаващо, че имаше коментари във форумите, които се опитваха да оневинят нападателя", коментира д-р Дариткова .

Тя коментира оставката на управителя на Националната здравна каса Глинка Комитов като заяви категорично, че това е негово е решението и не изключва възможността за чисто човешки причини. Тя сподели още, че няма нужда да се политизира случая, а в края на юли касата ще има нов управител.

Председателят на здравната комисия сподели още, че финансирането от касата върви нормално, но въпросът е как парите са използвани във времето.

"Държавните общински заведения трябва да бъдат добре следени от принципала - държава и общини. Проблемът е, че те нямат право да селектират пациенти. Системата на клиничните пътеки е в основата на дисбаланса. Категорично сме заявили, че трябва да се промени тази система", обясни д-р Дариткова .

Тя каза още, че има напрежение в болниците на много населени места, но се търсят адекватни решения и изрази убеждение, че е във възможностите на проф. Петров да се справи с тези проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гоги

    9 8 Отговор
    предлагам всеки който удари лекар да се вкара в системата с ЕГН и да остава без лекарска помощ до като е жив и негови близки също и тогава да видим ще посягат ли
  • 2 666

    10 2 Отговор
    Толерантността на съдебната ни система към престъпници от всякакъв род и калибър няма аналог в света. Тя за Европа ми говори.....
  • 3 Борис

    9 3 Отговор
    А има ли аналог нашето здравеопазване с европейското бе госпожа?
  • 4 Чепа

    7 4 Отговор
    Малко ви е!!! От личен опит знам, че където и да ви видим, трябва да ви трошиме главите!!!
  • 5 Бат Саше

    10 3 Отговор
    Нека да ги бият! Нали заради техните фалшиви медицински експертизи всички престъпници са на свобода и заради техните фалшиви телкове циганите се хранят с моите пари.. Да ги бият и престъпниците и циганите!
  • 6 Речник на думите

    5 2 Отговор
    Лекар (български) - човек без морал и особени знания по медицина, но с тапия. Виж мародер, рекетьор, безцеремонност.
  • 7 Киро

    2 2 Отговор
    Каквото повикало-такова обадило. Ушанки.
  • 8 Гост

    0 1 Отговор
    Така си мислиш,защото не си била в Европа.
  • 9 среден

    2 1 Отговор
    А насилието на лекари над пациенти е ежеминутие! При това съотношение, малко бой е възпитателен.
  • 10 Пони

    2 0 Отговор
    Аз предлагам да се вкарват всички лекари искащи пари и нагло рекетиращи възрасни и болни хора . Ама тогава половината ще са уволнени
  • 11 filo

    1 0 Отговор
    Аз предлагам лекар, който поставя тежки диагнози на здрави хора и извършва оперативни интервеции върху тях без да има нужда, с цел финансово облагодетестване да бъдат разстрелвани на момента, защото значително съкращават няколко невинни човешки живота.
  • 12 filo

    1 0 Отговор
    Иначе Дариткова макар и дърта още става според мен.
  • 13 Гост

    0 0 Отговор
    Тъй нар. държава България няма аналог в Европа. Безотговорното поведение към демографския проблем, образованието и правосъдието нямат аналог в света при и без друго резкия спад на населението. Българите да се радват, че все още има кой да ходи на адреси и кой да бие, че скоро пара ще дават за гражданство, а даже и миграните няма да искат да вземат парата да останат тука. След като т.н. държава изгони почти на 100% критичната и образованата част от българската нация в чужбина сега се чудят откъде им е дошло. Е институциите да си бяха прочели осъдителните решения от Страсбург, критичните доклади от Брюксел и да си бяха оправили цифрите в стъкмистиката и сигурно щяха да разберат откъде духа вятъра.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове