Last news in Fakti

12 Декември, 2011 06:29 924 0

Плевнелиев пак отива в БАН

  • плевнелиев-
  • бан

Академията представя 3-годишната си програма за развитие

Плевнелиев пак отива в БАН - 1
Снимка: БГНЕС

Днес в БАН ще се проведе официална среща между председателя на Българската академия на науките акад. Никола Съботинов и избрания за президент на Република България Росен Плевнелиев. На нея ръководството на БАН ще представи 3-годишна програма за развитието на академията.

Ангажимент за изготвянето на този документ беше поет на проведеното на 15-ти ноември извънредно заседание на Съвета на настоятелите, на което присъства Росен Плевнелиев. Тогава, новоизбраният президент подаде ръка на БАН, като обеща, да бъдат намерени допълнителни 5 милиона лева към бюджета на Академията, за 2012-та година.

„Поех ангажимента да разговарям с министър-председателя и министъра на финансите да търсим най-спешно необходимите 5 млн. лв., които да бъдат заложени допълнително в бюджета на БАН за следващата година“, заяви Плевнелиев след срещата. 5 млн. сега веднага и още 9 до 10 млн. до средата на следващата година, допълни той.

Новоизбраният президент и настоятелството на Академията се договориха за изработването на 3-годишна програма за развитие на БАН. „Търсим 3-годишна перспектива. Подкрепяме ги за 3-годишна перспектива, която те ще приготвят пред нас – реформи и съответно проекти, приоритети и, разбира се, и пари“, обясни Росен Плевнелиев. 

Две седмици по-късно БАН получи обещаните 5 млн. лв. Депутатите от бюджетната комисия приеха увеличение на трансфера от републиканския бюджет за Българската академия на науките с 5 милиона лева и съответно на субсидията от централния бюджет за бюджета на Министерството на образованието и науката. С така направената промяна бюджетът на Академията ще бъде не 57 130 100 лева, както беше предварително заложено, а 62 130 100 лева.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА