Last news in Fakti

15 Ноември, 2011 17:08 10 832 3

Плевнелиев търси още 14 млн. лв. за БАН

  • росен плевнелиев-
  • бан

Разчетите на Академията били оптимизирани до стотинка

Плевнелиев търси още 14 млн. лв. за БАН - 1
Снимка: БГНЕС

Поех ангажимента да разговарям с министър-председателя и министъра на финансите да търсим най-спешно необходимите 5 млн. лв., които да бъдат заложени допълнително в бюджета на БАН за следващата година. Това заяви новоизбраният президент Росен Плевнелиев, който присъства на закрито заседание на Съвета на настоятелите на БАН.

5 млн. сега веднага и още 9 до 10 млн. до средата на следващата година, допълни Плевнелиев. Тези 9-10 милиона, обясни той, ще дойдат по линия на „тригодишната финансова рамка, която е в Министерство на финансите“. До няколко седмици ще стане ясно дали тези пари ще бъдат заложени.

Плевнелиев разговаря близо 2 часа с настоятелството на Академията. Той е видял днес разчетите на БАН, които, според него, са оптимизирани до последната стотинка. Росен Плевнелиев се е убедил, че петте милиона лева са жизненоважни за БАН.

Новоизбраният президент и настоятелството на Академията са се договорили за изработването на 3-годишна програма за развитие на БАН. „Търсим 3-годишна перспектива. Подкрепяме ги за 3-годишна перспектива, която те ще приготвят пред нас – реформи и съответно проекти, приоритети и, разбира се, и пари“, обясни Росен Плевнелиев.

Избраният президент отбеляза, че 2012 година е най- важната от гледна точка на рамката до 2020 г. и че бъдещето е в публично-частните партньорства, частното финансиране, взаимодействието между държавата и частния сектор.

Имаме базата, защото имаме добра комуникация и работещ механизъм как заедно да търсим и изковем решенията, каза Плевнелиев. Той добави още, че е отправил покана към академията да участва в два нови съвета, които ще бъдат формирани към президентската институция - по образование и иновации и по духовно и културно развитие.

От своя страна, председателят на БАН акад. Съботинов заяви, че е изключително доволен от срещата с новоизбрания държавен глава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Търсач

    0 0 Отговор
    Къде ги търси тия милиони президента, да каже и ние да потърсиме някоя стотачка..ако е изпаднала случайно?...
  • 2 борис

    0 0 Отговор
    нали е милионер росен4о и милеее за родината е нека дари от неговите пари не е трудно
  • 3 ARROGANT

    0 0 Отговор
    Думба, лумба като празна туба. Роско в акция! Както винаги много шпрехен, малко арбайт! Изпечен шмекер, прима мажоретка на Боко .