Last news in Fakti

30 Юли, 2017 14:26 1 103 8

АФИС: Българите не искат нови избори

  • афис-
  • избори-
  • проучване-
  • изследване
АФИС: Българите не искат нови избори - 1
Графики: АФИС

След изтощителната поредица от избори през последните четири години – три пъти извънредни парламентарни, местни, европейски и президентски, апатията и разочарованието от дейността на институциите и партиите вземат връх. Изводът се потвърждава от продължаващата ерозия на доверието в основните институции, както и от отлива на избиратели от политическите партии.

Независимо от всичко това едва 12 на сто е делът на хората, които желаят нови парламентарни избори, а близо 40 на сто смятат, че в една или друга форма правителството ще се задържи на власт до края на конституционния си мандат.

Такъв е резултатът от проучване на агенция АФИС, проведено в периода 21-25 юли 2017 г.

Кабинетът се крепи най-вече на баналността: Бойко Борисов за трети път е министър-председател, поведението на управляващата партия, макар и неодобрявано, е добре познато, опозицията не е достатъчно мощна и безусловно приемлива, за да наложи обществен натиск за промяна. Дори и корупционните и другите скандали около властта не правят това впечатление, които биха направили в близкото минало.

На фона на общата нестабилност и спадащо доверие в политиката Европейският съюз е върнал позитивния си рейтинг и доверието в него, след продължително прекъсване, отново превишава недоверието. Въпреки „Брекзита“, бежанския проблем и всичко случващо се в държавите от континента, Европа за пореден път се превръща в извор на надежда и символизира антитезата на разочарованието от националната политика.

Стабилна изглежда и президентската институция, която е лидер в доверието на гражданите. Дори и след публичната кампания на управляващите срещу президента по всички основни събития и драми, съпровождащи този конфликт – геополитически ориентация, превъоръжаването на армията и пр., позитивните оценки на гражданите гравитират към страната на президента.

На дъното в класацията е съдебната власт, но и парламентът я следва по петите. Мандатът на Народното събрание е още в началото си, а рейтингът на върховната институция на властта е в стойности, характерни за края на дейността на парламента, и близки до типичната за навечерието на нови избори атмосфера.

Евентуални нови избори обаче няма да доведат до никакви съществени размествания. Въпреки, че първа политическа сила е групата на потенциалните негласуващи, съотношенията между основните партии се запазват в предишните граници.

Преизчислените данни спрямо дела на потенциалните гласуващи показват, че при евентуални нови избори в парламента ще бъдат представени същите партии и коалиции, които и сега участват в работата на законодателния орган на властта. Най-малко щети от положението понася главната опозиционна сила – БСП, заради което дистанцията между нея и водещата политическа формация ГЕРБ се е скъсила до стойности, които са били регистрирани непосредствено преди проведените предсрочни парламентарни избори през пролетта.

Ако сега се стигне до предсрочни парламентарни избори, за коя партия или коалиция бихте гласували?(в % от потенциалните гласуващи – сравнение с парламентарните избори)

Март 2017 Юли 2017 Разлика

ГЕРБ 33.5 31.7 -1.8

БСП 27.9 28.6 +0.7

ОП 9.3 7.1 -2.2

ДПС 9.2 6.1 -3.1

Воля 4.3 4.0 -0.3

РБ 3.1 2.6 -0.5

Други 12.7 4.0 -8.7

Най-големият губещ е групата на извънпарламентарните партии, но и двете формации от управляващото мнозинство инкасират съществен отлив на подкрепа в сравнение с вота, който са получили на парламентарните избори. БСП запазва предишното си влияние, но кризата при останалите политически сили я е предвижила по-напред в общата класация.

Няма нито една тема или актуален проблем, по които намеренията или действията на управляващите да срещат разбиране или одобрение от страна на гражданите – от икономиката и социалната политика до международните отношения. Мнозинството от гражданите преценяват, че живеят по-зле в сравнение с миналата година и нямат позитивни очаквания за близкото бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маладона

    2 3 Отговор
    Каквото има що-годе приемливо е избрано, останалото ако не е безполезен материал то е враг на народа, в истинският смисъл на думата
  • 2 991

    18 1 Отговор
    Хората не искат избори, защото видяха, че изборите "по български" не променят нищо, а само въртят едни и същи играчи, които се бият в гърдите, че са избрани от народа. Няма компетентни хора в парламента, няма добра, модерно и трезво мислеща партия в България. Следователно, дори и да има избори всеки месец, ако няма партия, която да промени нещо, цялото гласуване е едно безсмислено действие.
    Айнщайн е казал: "Лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различни резултати". Ние в България точно това правим.
  • 3 Къртев

    12 1 Отговор
    Изборите са ясни, кой ще купи, кой ще излъже. Революция трябва. Защо да се харчат пари?

    Коментиран от #4

  • 4 onq s konq

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Къртев":

    Ама естествено че революция ни трабва,но ни е необходим професионален революционер да ни води!Не знам-още Че Гевара жив ли е?Или пък Кастро ...ако се навие...Ще трябва да направим и ШЕСТВИЯ из градовете,като на знамената ще е извезано "Революционери от цяла България-съединявайте се!"- щото без наемане на персонал не става.
  • 5 Глупак

    6 2 Отговор
    ЯВНО СЛУГИТЕ НА БОКО ГИ Е СТРАХ
    ОБРАБОТКА НА ОВЦЕСТВОТО.
    ГЕРБ ИЗЧЕЗВА
    ИЗБОРИ ПРЕЗ ЗИМАТА
  • 6 Хахаха

    3 1 Отговор
    Боко е новият Левски
    КАТО ЗАГУБИ ТОЙ
    ПЕЧЕЛЯТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ
  • 7 Mmmm

    1 2 Отговор
    За буглуци не гласувам и никога не сам гласувал!гласували са -сетете се кой?а никой не знае какво правят с бюлетините,те се гласат как си искат!

    Коментиран от #8

  • 8 onq s konq

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Mmmm":

    Отлична мисъл относно гласенето на бюлетините,ама обясни го на комунягите че да не си дават парите да купуват цигански гласове!А иначе нямаш проблем с гласуването и изобщо не се притеднявай-аз гласувам и вместо теб:)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове