Last news in Fakti

16 Август, 2017 15:48 6 410 12

Млад лекар стана охранител за по-висока заплата

  • лекар-
  • пловдив-
  • медицина-
  • заплата-
  • кораб

28-годишно момче заменя болница в Пловдив за работа на речен кораб

Млад лекар стана охранител за по-висока заплата - 1
Снимка: Shutterstock

Красимир Иванов е завършил медицина в Пловдив. След 6 години над учебниците разбрал, че дипломата не му гарантира достоен живот, защото трудно може да се осребри без връзки и още три години в университета за придобиване на специалност. Младежът е на 28 години и не желае да подава ръка с дланта надолу при всяка среща с родителите си, пише "Марица".

През 2015-а започва като медицински работник в известна пловдивска болница. Съвсем скоро разбира, че 600 лева след данъци не само не стигат за нормален живот, но и са унижение за човек, посветил се на тази хуманна и уж престижна професия. След лутанията из коридорите на академичната и медицинска система в България решава, че е млад и има време за промяна.

Година по-късно медикът взима заплата от 5000 лева на месец, но като охрана и служител на рецепцията на речен кораб. Откакто е захвърлил слушалките, разбира какво е да ти плащат като на бял човек. Не живее в лукс, но вече е успял да си купи жилище в центъра на Пловдив, има сигурност със спестяванията си и крои нови планове за живота си. И всичко това с парите, изкарани от круиза.

Как се случва всичко това?

Изкушението да търсиш работа извън България дебне всеки втори млад човек тук. На едната везна са сигурни финанси, запознанства с нови хора, интерес живот. От другата - късата писта и носталгията. Младият човек обаче не обича да планира с продължителна перспектива и обикновено решава бързо в полза на професионалното и житейско приключение. Напоследък все повече българи тръгват по пътя на Красимир и търсят работата на товарни и пътнически кораби.

Служител в пловдивска HR агенция разказва, че минималното заплащане за камериерка на круиз е 900 евро. Естествено има и бакшиш. Задължително изискване към кандидатите е владеенето на английски или немски. Пасажерите са предимно богати чужденци, над средната възраст, които няма как да бъдат обслужвани, ако служителят не знае език. Най-често българите, които кандидатстват за подобна работа, са млади хора с опит по хотелски вериги. Има и много младежи с дипломи от университета, чийто първи заплати обаче не стигат за насъщния.

За Красимир животът на кораб не е розов, но го мотивират парите. Нещо, с което не може да се похвали след завършването на Медицинския. Работата на вода не е лека. Ако си нает за охрана, не се сърдиш, ако се наложи няколко часа да заместваш на рецепцията. Понякога работиш до 70 часа седмично и имаш 14 дни платен отпуск. Сезонът обикновено започва през март и свършва в средата на ноември. Има обаче и коледни круизи, които продължават до началото на януари.

Длъжностите, които най-често предлагат агенциите за подбор на персонал, са от мениджър на ресторант до готвач, барман, охранител и камериерка. Настаняването и храната са безплатни, като обаче нямаш право да посещаваш местата за хранене заедно с гостите, разказва Красимир.

Каютите, в кои спи персоналът, не са от луксозните, но това се компенсира от красивите места, които виждаш по време на пътуването. Истинска почивка на кораба няма, това се случва, когато си на суша. Екипът, който се назначава, обикновено е от 25-35 души. През цялото време има задачи за изпълняване, ако няма какво да подреждаш в бара, те викат в кухнята - всеки помага в различните отдели, независимо каква е позицията му.

Дневният режим е като в казармата - ставаш рано сутрин, слагаш униформата, закусваш и следват дълги наряди до късно вечерта. След смяна си подготвяш отчета и почистваш работното място. И да не ти се ще, леглото те зове, споделя Иванов.

Документите, които са нужни за работа на кораб, включват задграничен паспорт, медицинско, свидетелство за съдимост, преведено на три езика, и формуляри, които ти дава агенцията за подбор на персонал.

Ако и тази есен не сполучите с доходна работа по специалността, корабът ще пътува и следващата пролет, отнасяйки със себе си още поне една дузина млади българи с хубави дипломи без покритие...

Източник: "Марица"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Темида

    48 0 Отговор
    Ама на кораба няма да го пребиват етноса щото ги лекува нали?
    Няма да живее в страх на работа дали няма някоя тумба от 20 човека да го убият.
    Няма да кара нощни смени за 1лв на час допълнително нали?

    Хубаво е да видя, че имало и умни лекари!
  • 2 незнайко

    31 1 Отговор
    За СЪЖАЛЕНИЕ, това е истината !!!
  • 3 Free

    15 1 Отговор
    Като знае езици, защо не си намери работа като лекар? Навсякъде в Европа има дефицит на лекари.
  • 4 Бошлаф

    19 2 Отговор
    Само ми е чудно, не трябва ли ръката да се подава с дланта нагоре като искаш пари?

    Коментиран от #5

  • 5 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бошлаф":

    Ми точно за това лекаря не желае да тежи на радителите си и е избрал кораба

    Коментиран от #6

  • 6 Бошлаф

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Аз смисъла го разбрах, но словореда е "понеже не желае" да иска пари..
  • 7 Пенчо

    7 1 Отговор
    Welcome to бЪЛХАРИЯ..........” чужд сред свои,свой сред чужди” ..........бОГ или квот там е останало да ни пази.............
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бах

    2 0 Отговор
    По голяма тъпотия не бях чел

    Коментиран от #10

  • 10 Бенц

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бах":

    Намирисва на реклама, то много подробности....
  • 11 да да да

    1 0 Отговор
    В България като цяло няма никакви пари и няма смисъл да се учи висше образУвание.
  • 12 Костова

    0 0 Отговор
    Коя е тая компания, дето дава 2500 евро за охрана, че и аз да отида? Бях по заместване към две различни речни компании и няма такава заплата! Максимум се предлагат 1300 евро за рецепционист първи ранг, като го разделиш на 12 месеца, идва много по-малко даже.Даже и бакшиша да влиза, пак не е 2500 заплата. Не си заслужава мизерните условия, при които се живее, и то с още 1-2 човека в кабина. Аз не съм някоя гледана, а самотна майка със син тинейджър.
    Поради тези причини се ориентирам за работа в хотел в Австрия, на корабите трябва да се правят ужасно много компромиси със здравето и нервите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове