22 Септември, 2017 14:43 2 363 12

Честваме 109 години от Независимостта на България

  • честване-
  • годишнина-
  • независимост-
  • българия

Тържественото честване на Независимостта на България се проведе в цялата страна

Честваме 109 години от Независимостта на България - 1
Снимка: БТА

Велико Търново

Във Велико В 12.00 часа от крепостта Царевец тръгна празнично шествие към паметник Майка България, което бе водено от военните оркестри, участници в ХI-я Международни фестивал на военните оркестри. Очаква се в по-късните часове на деня в празничната програма да се включи и председателят на НС Димитър Главчев. Малко преди това се проведе и военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България на хълма Царевец. На историческата крепост се събраха стотици граждани на Велико Търново, гости на града, общественици, народни представители и официални лица. Деца от училищата във Велико Търново пуснаха във въздуха балони в цветовете бяло, зелено и червено – цветовете на българското знаме. Бе прочетен манифестът за обявяване на Независимостта.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни историята за обявяването на Независимостта и заяви, че на 22 септември 1908 г. в Търново, в емблематичната за историята на българската държавност и духовност църква „Св. 40 мъченици” и в последствие в крепостта Царевец, е провъзгласена българската Независимост. След приключване на церемонията и прочитането на словата официалните лица се отправиха към Пирамидата на Независимостта, където поднесоха венци и цветя.

София

В София на площад „Княз Александър I” пред Паметника на Независимостта беше отбелязан празничният ден. В програмата участваха духов оркестър, хорова асоциация, фолклорен танцов ансамбъл. Имаше гвардейци, бяха поднесени и венци.
"С обявяването на Независимостта беше изпълнен заветът на Васил Левски да се наредим заедно с другите европейски народи", каза заместник-кметът на Столична община доцент д-р Тодор Чобанов в словото си. Той отбеляза, че датата е забележителна, една от най-важните в българската история.
„На този ден преди 109 години България отново стана суверенна държава”, каза заместник-кметът.

Честваме 109 години от Независимостта на България
Снимка: БТА

Пловдив

С възстановка "Посрещането на цар Фердинанд в Пловдив" градът отбеляза 109 - години от обявяването на Независимостта на България.
Тържествената програма започна от 10:00 часа с молебен в храм "Св. Неделя" в града, организиран от Сдружение "Център Петко Каравелов".
От 10:30 часа бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов, намираща се непосредствено до храма. По същото време на площад "Централен" в Пловдив се състоя възстановка на събитията от 1908 година, когато цар Фердинанд посрещнат на площада пред събралото се множество е прочетен манифестът, с който е обявена Независимостта на България. Възстановката се организира от комитет "Родолюбие". След края на събитието участниците и публиката заедно извървяха пътя до "Колоната на Независимостта" в градинката на площад "22 септември", където бяха положени венци и цветя.
В тържественото отбелязване на 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България участваха Духов оркестър - Пловдив, почетна рота от комитет "Родолюбие" и венценосци. Слово по повод годишнината произнесе историкът доцент Симеон Кацаров, а водещ на церемонията беше актьорът от Драматичен театър - Пловдив Ивайло Христов.

Честваме 109 години от Независимостта на България
Снимка: БТА

Тетевен

На 22 септември в историческата местност "Костина" Община Тетевен, курорта Рибарица, бе отбелязана 109-та годишнина от Независимостта на България и 174 години от рождението на революционера Георги Бенковски.
На тържествената програма присъстваха заместник - кметът на Община Тетевен - Тони Стоев, председателят на Общински съвет Мария Стойчева, кметът на Рибарица - Пенка Ганева, представители на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) от Тетевен и други градове в страната, Национално дружество "Традиция" - Тетевен, жители и гости на курорта Рибарица и други.
Мероприятието започна с посрещане на съюзните знамена, след което приветствия към присъстващите отправиха г-жа Ганева и г-жа Стойчева. Програмата продължи с рецитал подготвен от учениците на ОУ "Георги Бенковски", село Рибарица, едноминутно мълчание в знак на почит и уважение пред живота и делото на Георги Бенковски и полагане на венци и цветя пред неговия паметник.

Честваме 109 години от Независимостта на България
Снимка: Община Тетевен

Честваме 109 години от Независимостта на България
Снимка: Община Тетевен


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да на пропусна

    7 2 Отговор
    Предателят на Бенковски е назначен на държавна служба в съвета. А Захари - Джендо е единствен от групата останал жив, изпратен от турските власти насила у дома. СТРАННИ ВРЕМЕНА, ПРЕДАТЕЛИТЕ СЛЕД ВОЙНАТА СТАВАТ НАЦИОНАЛНИ СВЕТИЛА.

    Коментиран от #3

  • 2 Али Бабата

    25 5 Отговор
    Каква Независимост честваме?!
    Изгубихме своята независимост с влизането в сила на т. нар.Лисабонски Договор -зависимост от Брюксел? Поради простият факт,че е нарушена Конституцията ни(чл.1,т.3) ,а и не само!

    Днешната ни политическа класа трябва да е напълно уверена, че както днес историята е разкрила чак до битови подробности ролята на всеки участник в не толкова далечните събития от първите две десетилетия на ХХ в., така не след дълго ще е ясно кой, кога и защо лиши България от независимост, присъединявайки я към Европейския съюз и НАТО без разрешението на българските граждани. Без дори намек за референдум България бе натикана в един кюп с държави, с голямата част от които няма и никога не е имала каквито и да са исторически връзки. Нещо повече, в близкото ни минало именно на тези държави и на тяхната политика дължим националните си трагедии.
  • 3 Истината

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "Да на пропусна":

    Съзнаваш ли каква глупост си написал???? Захари Стоянов не е единственият оцелял - убит е само Г. Бенковски в хайката след предателството на дядо Въльо! Останалите двама - отец Кирил и Стево Далматинеца, са заловени от турците. Захари Стоянов също е заловен край Троян след десетина дни на мъки (страдал е от язва, която той сам описва като "сърцебол"), лишения и странстване в опит да избяга във Влашко. След Освобождението се установява в Пловдив, съосновател е на Българския Таен Революционен Централен Комитет (БТРЦК) и активно участва в Съединението! Няма да петниш на този светъл ден паметта на един от най-великите герои и публицисти на България, вероятно защото си е позволил да критикува Русия и социалистите, троле!
  • 4 Дони

    3 11 Отговор
    България никога не е била по независима и свободна колкото е сега, през последните 73 години.

    Коментиран от #9

  • 5 гост 2

    4 10 Отговор
    А когато чл. 1 от Конституцията бетонираше върховенството на БКП , а в министерствата и армията имаше съветски съветници Народна Република България беше по независима? Ако не си бил роден се поинтересувай.

    Коментиран от #7

  • 6 гост 2

    2 6 Отговор
    Долният пост е до Али Бабата
  • 7 Али Бабата

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост 2":

    Вярно е,и през 1944-1989 бяхме зависими.Ама с този разлика,че бяхме с 30 места по-напред по Индекс на човешкото развитие отколкото сега.
    Дай боже всеки му такава Независимост!

    Коментиран от #10

  • 8 Али Бабата

    11 1 Отговор
    Извинявам се,грешка.
    Да се чете:
    "Дай боже всеки му такава зависимост"
  • 9 гост

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Дони":

    Ти сериозно ли? Държава без армия и разчитаща не на икономиката си, а на пари отвън. Каква ни е националната доктрина, че нещо не се сещам? ААА...сетих се:
    "Да изчезнем до 40 години", нали!
    Вярно сме независими - нищо в настоящето и бъдещето ни не зависи отдавна от нас. Е толкова независими вярно никога не сме били.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Георг Георгиев

    7 0 Отговор
    Гладни,обрани и унижени от новите българки изедници чорбаджий, облечени с парцали и дрехи втора употреба докарани от омразния лицемерен и корумпиран Запад чакаме помощи от вън.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове