Last news in Fakti

25 Септември, 2017 11:52 10 576 28

1,88 млн. лв. загуба за Марешки от горивата

  • марешки-
  • веселин марешки-
  • продажба-
  • горива

В момента НАП прави пълна ревизия на дейността на “Трейднет Варна”

1,88 млн. лв. загуба за Марешки от горивата - 1

1,88 млн. лв. е загубата от пряка дейност на “Трейднет Варна”, показва финансовият отчет на фирмата за 2016 г. Това пресмята в. "24 часа".

Това е компанията, през която минава бизнесът с горива на политика бизнесмен Веселин Марешки. Тя купува и снабдява с бензин и дизел бензиностанциите на зам.-шефа на парламентта. Формално компанията допреди близо месец бе собственост на Веска Марешка - майка на Веселин Марешки, но бе прехвърлена на сестра му Нина Марешка.

Изчисленията на база на обявените финансови резултати показват, че Марешки губи по близо 5000 лева на ден от горивата, въпреки твърденията му, че продава с печалба. За сравнение през 2015 г., когато той влезе в този бизнес, дневната му загуба бе под 2000 лв.

Приходите за миналата година на “Трейднет Варна” са малко над 80 млн. лева. Ако сумата се раздели на 12-те бензиностанции, които Марешки е имал през 2016 г., се оказва, че всяка една от тях е продавала горива и други стоки за средно над 555 000 лева месечно.

В сравнение с 2015 г. приходите от бензиностанция са паднали близо 4 пъти. Тогава с една бензиностанция във Варна Марешки е имал приходи от над 2 млн. лева месечно. От отчета на “Трейднет Варна” става ясно още, че бизнесът с горива се финансира от този с лекарства на Марешки.

В момента НАП прави пълна ревизия на дейността на “Трейднет Варна”. Проверката бе отложена през пролетта с решение на Варненския окръжен съд след жалба на Веска Марешка, че е даден кратък срок за предоставяне на документи пред НАП.

В началото на лятото ревизията е била възобновена. Тя би трябвало да приключи в най-скоро време, ако срокът не бъде удължен заради нуждата от допълнителни проверки.

Друга фирма на Марешки - “ВМ петролеум”, която държи бензиностанциите му, е натрупала задължения от над 11,3 млн. лева през миналата година. Това показва финансовият отчет на компанията, публикуван в Търговския регистър.

Не е ясно от какво са задълженията, но е възможно да са от бензиностанциите, тъй като през 2016-а фирмата се е сдобила с активи за над 11 млн. лв. Според финансисти появата на задължения за над 11 млн. лв. в отчета на “ВМ петролеум” може да означава, че за голяма част от изградените бензиностанции все още не е платено.

Въпреки трупането на нови загуби и задължения наскоро Марешки заяви, че петролният бизнес му е много приятен и няма намерение да го продава. Дори мислел да го разширява с нови бензиностанции и да направи собствени петролни бази.

Марешки по-скоро би продал аптечния си бизнес, защото му е трудно да го контролира, но това не означавало, че ще го направи.

За разлика от горивата бизнесът с лекарства на Марешки е печеливш и финансисти се чудят защо би го продал, за да запази този, който му носи загуби и задължения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЯСНО

    75 3 Отговор
    А знаете ли, че то почти всяка БГ фирма е на загуба...ама ако погледнете оня другият финансов отчет... както се казва "вътрешният" или онзи "нашия", то там цифрите и ситуацията е друга.

    Коментиран от #3

  • 2 Vasik Atanasova

    64 3 Отговор
    никой не продава на загуба
  • 3 варненския месия

    16 22 Отговор

    До коментар #1 от "ЯСНО":

    Каквото и да е това е ясен сигнал, колко СЪМНИТЕЛЕН е Марешки и в двата случая, ако е на загуба и ако е със сива печаба !
    Иначе нагльото иска да му дадат и варненското пристанище !?!?
    От изнесеното пак става ясно, защо толкова драпаше да влезе в политиката да разбие статуквото, както самия той казваше за да се намести удобно и той там !

    Коментиран от #6

  • 4 законен

    88 2 Отговор
    Ми то Лукойл от както е купен вече повече от 20 години все е на загуба и не е платил една стотинка на държавата , освен акциза , ама и той е на литър , та колко са отчели и колко продали са съвсем различни неща , а на всичкото отгоре с всичката си наглост миналата година откри "инвестиция" за 1,5 МИЛИАРДА с която си гарантира "загуба" за поне още 20 години !!!! Да им имам губещите фирми на петролните "бедняци" !! Що тях никой не им проверява загубите , дето са х1000 на Марешки ???
  • 5 iskra

    12 5 Отговор
    ами,много ми е итересно как така е на загуба,толкова пари ,а от какво живее и се издържа семеиството на бизнесмена?
  • 6 ЯСНО

    25 0 Отговор

    До коментар #3 от "варненския месия":

    Просто си плащаш където трябва, а обикновените хорица си бачкаме и покриваме всичко останало...държавата не е работила и никога няма да работи за народа. Няма никакво значение кой, кога и как е на власт...

    Коментиран от #8

  • 7 Джон Смит

    38 1 Отговор
    Добър счетоводител! Ми то има и бензиностанции коитто продават по-евтино от магарешки! Как не фалираха за толкова години!?
  • 8 законен

    20 2 Отговор

    До коментар #6 от "ЯСНО":

    Много са ти объркани представите за "плащането" , мой човек , това не ти е 1997 , а 2017 г . Ако си мислиш , че да плащаш на държавен чиновник е някаква "застраховка" много си зле , най-малкото утре могат да го сменят от поредната власт и си изгорял . Такива като Марешки и Лукойл плащат , ама много по-малко и то на адвокати и счетоводители и то собствени , които ги правят НЕЗАВИСИМИ от всяка власт и проверяващи , там всичко е законно на хартия и доказуемо , какво си мислиш , че ще рискуват милиони и милиарди за "думата" на някой , та бил той и министър председател ? Не стават така тия работи като на мегдана

    Коментиран от #9

  • 9 ЯСНО

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "законен":

    Не съм посочил къде и на кой плащаш? А ти само да знаеш, че по-силна власт от държавната няма ;) Ако си допуснат, значи си изгоден... та представите са ми ясни, аз имам фирма, но спирам до тук ;)
  • 10 Русенец

    13 10 Отговор
    Марешки е човек на Бойко, за да притиска Лукойл и В.Златев.
    Бойко даже го направи зам.председател на парламента, така че и сега НАП ще го прикрие. Да живее дружбата на Бойко с ТИМ !

    Коментиран от #15, #23

  • 11 Ники

    3 1 Отговор
    Нормално ... И то вече няма значение ... целта е изпълнена !!
  • 12 Варна

    12 2 Отговор
    Никой тук не е гледал подробно отчетите, сиправим изводи на база чужд анализ.
    - Какво мога да прочета между редовете и какво виждам аз като потребител на гориво от бензиностанциите му:

    Забелязвате, че така нареченият "Петролен Бизнес" е разделен умишлено в две компании. Законът го позволява и едва ли някой ще оспори подобно решение. Това е не лош начин за манипулиране на общият или по- точно казано истинският финансовият резултат. Според това "от къде духа вятъра" величините на печалбите или загубите се прехвърлят в едното или в другото дружество, а може и в двете.

    Второ: - Който е зареждал на бензиностанциите добре знае, че там се плаща само "В БРОЙ", което е добър начин за манипулиране на финансовият резултат предвид на факта, че по- голямата част от потребителите не искат фактура и не вземат касов бон. - Простият начин в случая, е в края на деня счетоводителя да изпише продаденото гориво на цена близка до себестойност - например с 1 ст. надценка, вместо да речем 0,18 ст / лит.

    Трето: - Инвестицията в оборудване и превоз на горива изисква ужасно големи парични ресурси, които се избиват много бавно и трудно предвид понижените цени, акциз и т.н.
    За това е абсолютно нормално инвестиционните разходи и разходите по поддръжка докато заработи машината на пълни обороти да надхвърлят приходите.

    За това като извод, бих бил доста по- сдържан в оценката си от гледна точка на отчетите му.
    - По- скоро си мисля, че това е поредният опит на Борисов
  • 13 гост

    8 9 Отговор
    Някой замисля ли се защо това е единствената голяма бензиностанция на която се плаща само в брой?
    Всички мразим мафиотските цени на горивото, но това не означава, че трябва да толерираме някой определен да не плаща данъци и да краде клиенти от изрядните. Печалбата той си я има, не се притеснявайте.
  • 14 Анонимен

    9 5 Отговор
    Бизнеса с горивата "губещ", но ние си оставяме него и бихме продали аптечния, който е печеливш. Тоя ни взе за мезе. Бях почнал да го харесвам по едно време. Мутра с протекции от ГЕРБ. Българина не е глупав, но тия толкова са се вкоренили в държавата, че ще трябва да се премахнат с революция. По мирен начин, както виждаме, не се получава
  • 15 Друг

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Русенец":

    Златев не е ли човек на Бойко ? ;-))
  • 16 Uflaf

    10 2 Отговор
    Дали с Марешки или с друг ,ТИМ искат отдавна пристанището и както много други неща ще го вземат. А от там минават много неща като петрол и лекарства. Зърно,техника, месо , риба... В кой бизнес те нямат интерес и защо хората говорят ,че тим си имат държава. Някой казват ,че мафията имала държава ,но бъркат. След парламента ,летищата,идва и пристанището,после БДЖ и т.н.
  • 17 Uflaf

    4 1 Отговор
    Енерго Про ,хилядите декари земя , язовири и развъдници и ...въобще.
  • 18 mediator37

    21 0 Отговор
    Една година вече пълня от Марешки на ВМ-Петролеум в Русе с 12 колонки на булевард "Тутракан" , без да чакам и секунда и на резервоар имам 7-8 лева скидка (гешенк, намаление). Боли ме к..ът !
    Не го мислете Марешки за толкова прозсдт и не се връзвайте на писанията на джурналята. Оперативна загуба е счетоводно понятие, кавалите си нямат представа що е то.
  • 19 Хахаха

    19 0 Отговор
    и ЛУКОЙЛ е на загуба… толкова години
    Хахахаха
    Хахаха
  • 20 asdf

    3 5 Отговор
    По БНТ даваха няколко предавания "Открито" с Валя Ахчиева за Аптеки Марешки, които купуват тук US madeмедикамент "Humira"за 1800 лв., после 200 бройки отиват в Германия за 1800 Евро. 360К печалба, тва само за 1 медикамент, а глобата от 6-20К лв. А US companies имат забрана да плащат на политици (1M USD глоба) затва Марешки ползва руско подставено лице, а и жена му е рускиня.
    Изписват се скъпи лекарства мнимо на някви хора из селата, дето не го взимат май, а всъщност се изнася... В Силистра имало 10 човека с болест на Фабри (изключително рядка болест - Разпространението на болестта на Фабри е 1:117 000 до 1:40 000 души. Засегнати са главно млади хора, предимно мъже), които взимат "Фабрезин", който струва 25000 лв. на месец. В Силистра живеят 33 000 човека, пък уж има 10 човека с "болест" на Фабри...
    До преди няколко години се предполагаше, че в Германия живеят около 700 пациенти, днес лекарите говорят за около 2000 души, много от които са още неразкрити. Терапията струва 250 000 евро годишно.
  • 21 петробос

    20 0 Отговор
    За Марешки достатъчно прочетох и си направих записки.Сега очаквам същия подробен отчет и за Лукойл,Шел и някои други.Сякаш само Марещки има бензиностанции.Не искам да знам защо той продавал евтино,а защо другите продават скъпо.
  • 22 Ко била

    6 0 Отговор
    МИ ТО И ВЕЛИКАТА ВЕРИГА БИЛА СА НА ЗАГУБА ОТТДАВНА.
  • 23 Денсов час

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Русенец":

    Доста бъркаш. Бойко не понася Марешки. Марешки му спретна протест, сега Бойко го тормози чрез проверки и медии. А и Марешки не играе с родни бизнесмени.
  • 24 Дионтей

    4 0 Отговор
    Не всичко е пари. Който има пари се нуждае и от власт.
  • 25 Ванко

    2 0 Отговор
    А някой който е ходил да зарежда при него направило ли му е впечатление, че не може да се плаща с карта, а само с кеш.
    Това което отчита в НАП съм сигурен, че няма нищо общо с действителността.
  • 26 SAAB

    0 7 Отговор
    Ами покупката на гласове с ниските цени на горивата приключи........сега ще обяви фалит и ще затвори ! НО работата е свършена ...избраха го ! :) По тая географска ширина все селски тарикати......и балъци !
  • 27 Патриот

    5 0 Отговор
    Поредните глупости на търкалета! Сега зареждам на Марешке вече 45 000км. с едно изключение само.
    Купувал съм и "други" стоки от бензиностанциите му - цените са напълно-нормални. Аналогични на хранителните магазини, а не както в другите бензиностанции х2, х3.
    Нормално е в България да няма фирма на печалба. Щом държава позволява да я мамят, защо да не си го позволят.
    Не е само той. Това са Лукоил, Кауфланд, Мтел, Теленор(кои нямат печалба, кои изнасят печалбата си). За тях кога ще видим такава статия?
    възможно ли е мобилен оператор в България да има печалба 2 млн. лв ГОДИШНО?

    Коментиран от #28

  • 28 Патриот

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Патриот":

    Ами то на Левончо годишната му заплатка към Уникредит е по-голяма.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове