Last news in Fakti

30 Септември, 2017 09:00 999 14

Не бива да се "сатанизира" съсловието на лекарите

  • николай петров-
  • министер-
  • лекари

Има спад в имиграцията на лекари

Става натрупване по казуса с починалите пациенти, не бих казал, че системата на здравеопазването няма слабости, но аз като министър ще се опитам да я направя по-ефективна, каза министърът на здравеопазването проф. Николай Петров в предаването "Панорама".

Не бива да изпадаме в крайности и да "сатанизираме" едно съсловие, все пак лекари и медицинските сестри работят в доста трудна среда, спешните медици работят в изключително екстремни условия, добави още той.

Трябва да подобрим материалната база на медиците в спешната помощ, има и проект за подобряване на тяхната квалификация, каза здравният министър

"'Има затихване на процеса по мигриране на медици, 640 медици се дипломират на година, напускащите за 2015-а са 365, а за 2016 г. - 258, за една година са със 100 по-малко. А някои дори отиват само за краткосрочни курсове в чужбина, много от студентите се записват за специализация в България, половината от тях, преди години беше съвсем по-малък процентът.

Има голям процент на чуждестранни студенти в нашата образователна система, което доказва, че сме на изключително високо ниво", заяви Петров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕ НЕ И НЕ

    13 2 Отговор
    Да си лекар е призвание! Вие го обърнахте на бизнес... никога лекар няма да разкара болен, но ето, че и това доживяхме!
  • 2 ОТГОВОРНО

    4 2 Отговор
    Без оправдания...Лекарът - ЛЕКУВА !!!...

    Коментиран от #4

  • 3 Питащ

    6 1 Отговор
    ЧЕ кой сатанизира лекари? Досега съм видял единствено сатанизиране на търгаши, имитиращи лекари. Съсловието на "лекарите" си е най-обикновено картелче на алчни хора, употребяващи някакви знания само в собствена полза. Останалите истински лекари никой не закача, ръка им целуват, почитат ги. И ги разпознават лесно в тълпата търговци на страх и лекарства, че почти не останаха.
  • 4 доктор Пепи

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "ОТГОВОРНО":

    Лекарят лекува срещу заплащане ! Социализмът свърши ! Хипократовата клетва забранява на лекаря да лекува без заплащане. Тя зове лекаря да си знае цената , понеже е високо специализиран професионалист ! Прафесионалист означава, че работи за пари ! Доброволно може, но само по собствено желание, за някаква кауза. Всичко друго са залпове на Аврора в червените ви чутури !

    Коментиран от #5, #6, #13

  • 5 ха ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "доктор Пепи":

    Доктор Пепи с купената диплома и пари искало да получава :D

    ... ей на, крадохте и с г.за си, и вече сте морталес, нема лекар дето да ви помогне :D
  • 6 Гост читател

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "доктор Пепи":

    Докторите колкото и бой да ядат ,им е малко. У нас тва не са доктори,тва са изроди. Апа ти Пепи, не ми се прави на много умен.Заплащането на докторите трябва да идва от касата , не от джобовете ни, щото всички плащаме здравни осигуровки. Майка ми я оперираха и хирурга поиска 500 лв. Тя нямаше толкова и той каза-не се притеснявай ще ми ги даваш по 100 лв на месец ,5 месеца. Пари под масата. На изплащане работи човека. Всеки ден поне по една операция прави този хирург- Как ти се трува 23 работни дни по 500лв -11 500 лв-мисля че е една прилична заплата. И тва са само рушветите. Има си и заплата от касата,която на някои хирурзи е в десетки хиляди,например в инвазивната кардиология.Колко бе Пепи искате като заплата- 50 000 , 100 000 на месец? Кажете да знаем.

    Коментиран от #7

  • 7 доктор Пепи

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Гост читател":

    Социализмът в главата ти не е свършил ! Колко да бъде заплатата , питаш ? Ми няма граница- колкото съм по- добър, толкова повече получавам ! Но едно е ясно- доходът на лекаря е висок , според супер специализацията му. Няма по- сложен труд от лекарския ! Лекарите са най- богатите хора по света . Учи и ти , мини страхотния курс по медицина, тогава ще получаваш и ти големите пари ! Ако не ти стиска- не реви !

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Европеец

    1 0 Отговор
    Това е най-свестния министър на Здравеопазването след освобождението от комунизъмЪ!Ако той не успее да оправи патакламите,няма кой друг и ще става по-страшно!Генерал Николай Петров успя да въведе ред и дисциплина във ВМА за година-две,та не се съмнявам че ще направи здравната система да заработи както трябва!Търпение и оптимизъм!

    Коментиран от #11

  • 9 Гост читател

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "доктор Пепи":

    Ооо Пепи,много добре знам как завършвате медицина- по голямата част от вас. За мен не се притеснявай- имам достатъчно добър живот с това което съм завършил. И да ти кажа -има уважение към лекарската професия ,но не и към българските лекари. Вас не ви интересува да излекувате пациента- напротив,да идва по често и по-дълго да е болен. За личните лекари -няма кво да говоря- повечето са на ниво 38 година. Всичко това го казвам от личен опит- имам дълбоки контакти в здравеопазването -от части с това ми е свързана работата. И всичко казано не се отнася непременно и за теб, не те познавам ,може да си свестен. Толкова много порочни практики са ми известни в тази система ,че някой път се чудя как касата не е фалирала- така зверски се източва.

    Коментиран от #12

  • 10 Гост читател

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "доктор Пепи":

    Нагледал съм се на некадърност- хората са със болки по ставите ,с температура ,ходи на личния,ходи на 2-3 специалисти и никой не се сеща/или не иска/ да му пусне едно изследване за борелия,да види дали има тази инфекция. Изпиват по 1 кило хапчета и пак не са излекувани.Не ми говори ,щото всичко виждам ,всичко знам. И на тоя фон да се претендира за безкрайни заплати - нагло и смешно.
  • 11 Гост читател

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Европеец":

    Никой нищо няма да оправи ,защото има голям отпор срещу всеки опит за реформа в здравеопазването. На повечето лекари им е добре така, да си точат касата по всевъзможни начини. Само едно да споменем- фалшивите хоспитализации . В неврологично отделение се води ,че лежи човека,той си се разхожда по улиците и нищо му няма. Болницата си взема клиничната пътека за лечението което са му измислили и после му дават и 20 дни болнични -та да се източи и НОИ. Щото на тоя човек не му се ходи на работа и това добре дошло за болницата. Всичко тва е реален случай и са още много такива.
  • 12 фалит

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гост читател":

    Фалирала е, всеки момент ще го обявят - това са кражби в невероятни размери и бездънна каца да беше, нямаше да издържи!
  • 13 ОТГОВОРНО

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "доктор Пепи":

    Не се напечелихте.....
    Лекарят е „ високо специализиран специалист ” само в болното си его !
    ПОВЕЧЕТО от Вас , за нищо не стават!!!
    Освен факта ,че са нагли , ароганти и алчни...
    И ако Вие сте доктор, сте поредното доказателство за това ,чрез Вашите коментари!

    Коментиран от #14

  • 14 Патриот

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ОТГОВОРНО":

    Не съм доктор, но може и наистина да е специалист. Въпросъ тук е с мафиотските източвания на касата.Както витаги съм казвал, доктора не трябва да работи за бе пари, също и учителя, и шлосера, и шофьора.
    Въпросът обаче тук е следното изречение: на ччовек не бива да се помага без пари за попитам: когато дойде циганин плаща ли си, че му помагате?
    Малко останаха лекарите/докторите. Останалите са вече както каза някой продавачи на лекарства и страх, печалбари в бели престилки.

    Не говоря, че аз лично съм лежал в болница 1 седмица, от които 3 дни без лечение, без хапове. Просто лежа, ям, спя(не по собствено желание бях там, не съм от тези хора), защото трябваше да ме приема за незнам си кво. Релано се виждаше подготовката на лекарите - под всякаква критика.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове