Last news in Fakti

14 Октомври, 2017 18:09 1 395 7

Корнелия Нинова: ГЕРБ ли е партията - държава ?

  • бсп-
  • корнелия нинова-
  • корупция-
  • контрабанда

Шайка от разбойници пазела корупцията със зъби и нокти

Има ли една партия – държава? Във всичките години на прехода, при всичките усилия на политически сили от всички цветове, резултатът днес е - първа страна по корупция в ЕС. И 97% от българските граждани смятат, че корупцията е проблем номер 1 на държавата.

Това отбеляза пред пленума на БСП председателят на партията Корнелия Нинова. Тя призова социалистите не само да говорят за алтернатива, но ясно да я покажат с конкретни действия.

Ето и речта на лидера на БСП Корнелия Нинова:

Провеждаме днешното заседание на прага на три големи събития, важни за България и за всеки български гражданин – дискусията по антикорупционното законодателство, приемане на бюджета за 2018 г. и на прага на председателството на България на Съвета на ЕС. Нека поговорим за нашата алтернатива по тези теми.

Антикорупция.

Във всичките години на прехода, при всичките усилия на политически сили от всички цветове, резултатът днес е - първа страна по корупция в ЕС. И 97% от българските граждани смятат, че корупцията е проблем номер 1 на държавата.

Изводът.

Всички тези усилия, дори и да са били добросъвестни, не са довели до резултата, който се очаква.

Защо? Тази дискусия върви в момента на фона на много скандали, шуробаджанащина, война с президентската институция, цензура, заплахи, не само за свободата на словото, а и към хората с различно мнение. Кое е общото, което стои над тези неща в последните седмици. Общото е, изговорено от Антон Тодоров, и то е: „Бойко, Росен, Цецо, Лиляна, Цветелина – четири години те управляват България и я повлякоха към дъното. Говореха за морала, а самите тънеха в пороци и корупция. Работеха и живееха като шайка, персони, обединени от престъпна цел.“ Когато са управлявали 4 години, а 10 години? Защо казвам, че това е общото. Във всички действия, които виждаме напоследък, шайката се брани, шайката иска да запази натрупаното през годините и да не допусне един истински антикорупционен орган да ги накаже за това. Кои са аргументите, за да видите, че тези хора не искат да се борят с корупцията. За тях корупцията не е престъпление. Изхождат от това, че корупцията не е престъпление, че тя е административно нарушение, че тя се наказва с глоба. За тях причината през годините да не се преборим с корупцията е: Причинта е една, че през всичките тези години, политическата класа не е записала в законите определиние що е то корупция? За нас причините са, че политическата класа през всичките тези години не иска да се бори с корупцията, защото е част от корупцията, и че е време политическата класа да осъзнае това, защото иначе народът, осъзнавайки го, ще накаже всички и ще роди нещо, което е опасно за институциите, държавността, за принципите на демокрацията. Как още шайката брани това – с думите: „Ако дадем един, кой е следващият?“ Те имат пълното съзнание, че са шайка и ако един тръгне, отиват и следващите. Когато някой произнесе тези думи на глас, следва цензура, заплахи, обиди, журналистите- ще бъдат освободени от столовете си. Опозицията са хлебарки, които ще бъдат стъпкани. Ако хората се обадят- ще минем през вас.

Другият стил на тази шайка е целта да запази статуквото и кражбите си. Това не е употреба на власт, те вече стигат до извращения с власт. И ето как. Какво е, ако не е извращение с власт да кажеш на възрастен човек, че ако гласуваш за друг, ще ти спрат топлия обяд от социалната кухня. Какво, ако не е извращение с власт, да кажеш на млад човек, който е отишъл да кандидатства за общинска работа- ще ти дадем да попълниш молба, ако първо станеш член на ГЕРБ. Какво, ако не извращение с власт е да привикваш секционните комисии в община Вълчи дол и да им искаш отчет откъде БСП има допълнителни 600 гласа на последните избори – поименно, по къщи и по семесйтва. Това е извращение с власт. И всичко, подчинено на желанието им да няма борба с корупцията. Навсякъде цялата държавна и общинска система е обхваната от роднински връзки и се опитват всичко това да го сведат до битово ниво. Какво от това, че роднините им заемали постове. Ами и те били хора, за да работят. И техният антикорупционен орган трябва да спре дотук. Ако имаш роднина във властта, ако има конфликт на интереси, евентуално да бъде наказан с глоба.

Но не искат следващата крачка – тези роднини да бъдат разследвани, дали са получили обществена поръчка, благодарение на постовете си във властта. Дали са санирали блокове на 30% или повече увеличение, дали са прибрали част от тези пари и къде са отишли тези пари. За това не се говори. Затова няма да има антикорупционен орган.

За тези хора корупцията не е престъпление. Тя е нарушение и глоба. И всички средства, и всички сили са хвърлени в бранене на статуквото и създаване на пречки- борбата с корупцията да стигне до край и политиците на най-високо равнище да си получат отговорността за това.

Не се спират нито пред закони, нито пред Конституцията. Ето защо, ние сме призвани да бъдем алтернатива на този модел. Това не е само алтернтива дали единия ще осигури 1% от БВП за отбрана, а другия 2%. Вече не става въпрос за тази алтернатива. Става въпрос за голямата алтернатива, за модела на управление, за държава, държавност, институции, взаимно уважениие, контрол и работа на тези институции. Става въпрос за това имаме ли в момента една партия – една държава и употребата на всички сили това да се запази. Не само че трябва да изградим тази алтернатива и да я докажем, но трябва да покажем конкретни действия. Ето защо ви информираме, че ПГ на „БСП за България“, освен че внася Закон за публичните предприятия, в който се забраняват роднинските назначения и грижата за държавната и общинска собственост, ние внасяме жалба в Конституциониия съд по повод оставката на Делян Добрев. Редица конституционалисти твърдят, че оставка не се гласува, констатира се само дали е дадена доброволно, но те нагазиха и Конституция и закони, и оставиха Делян Добрев в парламента, именно за да запазят шайката, за да не тръгне, че следват и други. Нека Конституционният съд да се произнесе. Ние питаме: Има ли теоретична опастност, оставането на Делян Добрев в парламента, в нарушение на Конституцията, да доведе до много тежки последици, защото той и в момента гласува законите на страната. Ако КС се произнесе, че мястото му не е там- какви са последиците за парламентаризма, за държавата, за хората, които тези закони засягат. И това не е битов въпрос. Това е въпрос на държавност и този въпрос отива на БСП.

В желанието си да уязвят нас, защото казваме истината, хвърлиха обвинения към община Брегово за чистачки и шофьори на катафалки. Нека да знаем, че 4 души, членове на едно семейство, сложени на тлъсти държавни трапези, получават месечно повече, отколкото е фонд „Работна заплата“ на 85 човека в община Брегово. За какво сравнение може да става дума – не само във финансово изражение, а в морално такова. Защо не взимат мерки? Защо тяхната Изпълнителна комисия, която Борисов призова, не взима мерки? Защото заразата тръгва от върха. Защото в кабинета на Бойко Борисов има такива. Защото най-високият пост в държавата, председател на парламента, има такива. Защото рибата се вмирисва от главата. Защото това е система, която се командва от горе надолу и няма как тази система да се противопостави сама на себе си. В този момент на скандали, заплахи и оставки, тихомълком, някакси скришом, ще се приеме бюджетът за 2018 г. Няма обществена дискусия за бюджета. В момента развързват кесията, за да потушат скандалите. Ние нямаме нищо против увеличението на доходите, но стои големият въпрос – с това плащане на парче на този или онзи сектор, който е излязъл на протест, решава ли се въпросът за неравенството в България? Първа страна сме по неравенство в ЕС. Този въпрос иска сериозен отговор и дискусия, иска поставяне на темата за несправедливата данъчна система, иска нашето решение – ще се борим ли в Бюджет 2018 за необлагаем минимум, защото е справедливо. Иска нашата дискусия – увеличението на парите за здравеопазване доведе ли до достъп до здравеопазване? Защо фалират общински и областни болници? Защото до тях никнат частни и редица други въпроси, достатъчно сериозни, на които ние трябва да дадем отговор. Те няма да го дадат. Те ще го скрият в кабинетите си и в две нощни заседания, които ще минат тихомълком и без отговор на големите въпроси, които се решават през един бюджет. Бюджетът не е счетоводство – взел-дал. Бюджетът е политика и то най-висшата форма на израз на политика. Ето защо, ние предлагаме този алтернативен бюджет да бъде обсъден на Конгреса и внесен от парламентарната група между първо и второ четене на закона.

Третата тема е подготовката за председателството. Тази подготовка започна със скандалите за кражба на плочки пред НДК и ще завърши с дискусия за цените на хотелите, в които ще отседнат гостите, цените на подаръците, които ще получат. Но къде са политиките, къде е лидерството на България в този диалог, къде е националният интерес на България, защитен по време на председателството. Попитайте, когато се върнете по места, един човек, срещнат на улицата – знае ли кои са приоритетите на България за председателство, знае ли как „кохезия, конкурентоспособност и консенсус“ ще се отразят на националния интерес на страната, как ще се отразят на неговия живот и вижте дали ще получите отговор. Ние сме длъжни за председателството да изведем политики. Нека те си стоят на плочките пред НДК, но БСП трябва да изведе политики и най-отгоре да сложи основния принцип на ЕС - социална Европа. Ето затова ни е необходима и тази дискусия на Конгреса. Ние имаме работна група на НС, която е подготвила този доклад, ще го одобрим и парламентарната група ще го внесе в парламента. Смятаме, че тези три важни събития са достатъчно сериозни, за да свикаме нашия Конгрес и го обсъдим.

Защо сега се чуха въпроси и - защо Конгрес, защо не Националният съвет. Сега, защото времето чука на вратата. Следващият месец ще се приеме бюджетът и ще се води дискусията по антикорупционното законодателство и ще се гласува. Сега, защото от първи януари започва председателството. Политики няма и ние сме призвани да дадем и тази алтернатива. И защо Конгрес- защото от вас знам и съм чувала много упреци напоследък, че сме се затворили в дискусията и решенията си в себе си, че ИБ налага на Националния съвет темите и въпросите, че не сме парламентарна партия и ПГ изпълнява политически решения. Същото от вас съм чувала, че не сме ангажирали партийните структури с тези въпроси, че не е обсъждано в партията. Какъв по-добър отговор на тези аргументи, освен най-високият форум на партията – Конгрес. Нека да разширим, нека да не сме ние – Изпълнителното бюро, и ние – Националният съвет, единствените хора, които решаваме тези изключително важни теми на България. Нека да ангажираме цялата партия. Конгресът представлява структурите в цялата страна. Да се чуе мнението и на тези хора. Може ние тук да не сме прави, може партията да ни каже нещо друго. Не разбирам аргументите – това не са теми за Конгрес. Няма нищо по-важно от корупцията и борбата с корупцията, която преди година и половина определихме като паралелна държава, крадяща 10 млрд. лв., а на последния КСНС, по информация на службите – 15 млрд. лв. Няма нищо по-важно тези пари да влязат в държавния бюджет и БСП да предложи какви политики да се правят с тези пари. В момента няма и по-важно от това България да бъде достоен председател на Съвета на ЕС и освен лидер на мнения, да защити и своя национален интерес в бъдещия ни европейски дом. Ето защо предлагаме тези три теми да бъдат предмет на Конгреса, част от дневния ред. Предлагаме неговото свикване да бъде на 28.10, в един ден, с дневен ред: БСП алтернатива за България, председателството на Съвета на ЕС – възможност за България и издигането на номинацията на Сергей Станишев за президент на ПЕС, Бюджет 2018 – икономика, доходи и справедливост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    11 6 Отговор
    Точно на една червена комунистическа сволоч не и отива да говори за "партията-държава".
  • 2 LEGIONARIVS

    10 6 Отговор
    жадна за власт жаба, тръпнат че не са на власт, пяна излиза вече.... Дано НИКОГА не се доберат! Амин!
  • 3 1234

    11 4 Отговор
    Понеже Другарката Нинова не е корумпирана!
  • 4 Било

    7 4 Отговор
    Кака Корнелия пак с яка реч.Ей голяма завист голямо чудо
  • 5 Пазарен Либерализатор

    10 5 Отговор
    Имаше такава партия-държава, БКП се казваше, съсипа държавата с профанското си землянкаджийско управление. Добре поне, че изхвърлиха препарирания вмирисан комунист.
  • 6 Трезвомислещ

    8 1 Отговор
    Парламентарното управление през последните 27 г.се доказа като вредно за държавата, генератор на корупция и безнаказаност!
    Сбирщина от корумпирани и меркантилни субекти, за който единствената цел е далаверата! Последният общ работник носи повече полза за държавата, от всички депутати взети заедно в парламента! Личното ми мнение е, че смяна на парламентарното с президентско управление може да промени нещата в правилната посока!

    Коментиран от #7

  • 7 onq s konq

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Трезвомислещ":

    Абсолютно прав!След мандата на това правителство бат Бойко става Президент и ПРАВИМ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА със всички възможни права на Президента!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове