7 Ноември, 2017 09:46 2 274 35

Местан: Етнически турчин съм, трябва да ме уважат като такъв

  • местан-
  • лютви местан

В България имаме проблем с несъстоял се дебат какво влагаме в израза еднонационалност на българската държава

Аз съм български гражданин, етнически турчин, изповядвам исляма и се чувствам европеец, трябва да бъда уважен като такъв, заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан.

Така той коментира по bTV призива си в България да бъде официално признато турско малцинство, заради което военният министър Красимир Каракачанов призова да му бъде потърсена наказателна отговорност, защото нарушава Конституцията.

Той посочи, че концепцията за етнонацията, свързана с идеята за еднонационалност на българската държава, е философията на Възродителния процес, но подчерта, че твърдо е против сепаратизма.

"Не искам нищо повече от това, което България поиска за нашите сънародници в Албания, Украйна, Унгария", мотивира се обаче Местан, след като в Албания беше признато българско малцинство.

На въпрос с какво самосъзнание е, той отговори:

„Аз съм български гражданин, етнически турчин, изповядвам исляма и се чувствам европеец като културна нагласа. В България имаме проблем с несъстоял се дебат какво влагаме в израза еднонационалност на българската държава. Ако се има предвид етноса, аз съм с турско етническо самосъзнание. Ако се има предвид принадлежността към България, към гражданската нация на България, моето самосъзнание, естествено, е българско. Не трябва да се бъркат понятията етнос и нация. Те са разноредови понятия. Една нация може да съдържа в себе си един-два-три или повече етноса“.

Местан изтъкна, че няма турско гражданство и не е имал намерение да има друго гражданство освен българското. Но бе категоричен:

"Лютви Местан е етнически турчин и трябва да бъде уважен като такъв".

Запитан кой е нарушил правата му, за да иска признаването на отделно малцинство, след като посочи, че свободно ходи на джамия и говори на турски език, Местан отговори:

"Забравяте, че плащам глоби за ползване на майчин език в предизборна кампания. Представяте ли си на българите в Украйна да им бъде забранено да агитират на български. България няма право на политика на двойни стандарти“.

И подчерта:

"Моите деца, като етнически турци, нямаха възможност да изучат своя език, защото живяха с мен в София и нямаше как да се организират паралелки по майчин език, поради простата причина, че бяха сами в класа. В семейството си съзнателно говоря с тях и на български, но поех и родителска отговорност да запълня това, което българската образователна система не им даде – научих ги и на майчин език“.

По повод карикатурата на Чавдар Николов, която изобразява Красимир Каракачанов в хайдушки дрехи, насочил пушка към него, водейки го към "Цацатурата", лидерът на ДОСТ каза, че я одобрява, но имало имало една грешка:

"Мога да бъда отведен в ареста с вързани, но не и с вдигнати ръце".

Във връзка с коментарите за здравословното състояние на почетния председател на ДПС, той пък каза:

"Нека Господ дари със здраве и дълъг живот Ахмед Доган, като мюсюлманин от сърце му го желая".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наместан

    25 1 Отговор
    Местане не си ли и веган и минал под дъгата - и за това ли трябва да те уважаваме ?
  • 2 МММ

    37 2 Отговор
    Не занимавай хората с продажната си персона . Ти си политически труп.
  • 3 Реалист

    34 6 Отговор
    Местан е политическия проект на Ер-домуз в България. Продажна маша на турски интереси.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЧЕСТЕН БАЛКАНЕЦ

    7 28 Отговор
    Прав е човекът за двойните ни стандарти. Каквито права искаме за нашите в чужбина, такива трябва да имат и в у нас. Аршинът трябва да бъде същият. Иначе е балканският варият на криви сметли.
    ЦАРЯТ КАЗА ДА СИ СМЕНИМ ЧИПА СИ, май че е прав.

    Коментиран от #11, #14

  • 6 гост

    16 2 Отговор
    Ами да признаят и българите християни за малцинство и ще сме си държава на малцинствата!
  • 7 Антидост

    25 5 Отговор
    Местан , добре беше направил , като се скрий в посолството ...
    Сега пак марш там или в Анадола , не искам да те гледам как говориш с омраза ... И искаш да те уважавам - ай с....р , циба !
  • 8 ни риба ни рак

    25 4 Отговор
    Фес, уважение не се иска то се печели !!!
  • 9 сноу

    15 2 Отговор
    Мастънчето пак каканиже безсмислици от изветрялата си тиква.Все за някакви дебати бръщолеви,все уваженията не му стигали.Ами като не ти стигат бягай при Ердоганчето .Той такива като тебе ги уважава през ден.Мазен хрантутник.Браво на Хекимянчето че те навря в миши задник.
  • 10 ВМОРО

    14 3 Отговор
    От каква позиция искаш да бъде признато турското малцинство в България(което безспорно съществува), г-н Местан? Нека турската държава поиска това от България, така както България го поиска от Албания. За да се признае българското малцинство в Албания, ние ще подкрепим албанската кандидатура за ЕС. Ако Турция поиска от нас да признаем турското малцинство в България какво ще ни даде в замяна?
    Местан се сети след дълги години, прекарани в политиката, да търси признаване на турското малцинство. Странно къде бе досега. Бе дори начело на парламентарно представена партия. Защо не направи постъпки тогава?

    Коментиран от #12

  • 11 ВМОРО

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "ЧЕСТЕН БАЛКАНЕЦ":

    Може и да е прав, но не е той човекът, който са иска подобно нещо.
    Партията му няма подкрепа, няма изгледи и да има. Започна да се прави на онеправдан, след като го изхвърлиха от кокала. Айде не на нас тия!
  • 12 ОМВRE

    6 12 Отговор

    До коментар #10 от "ВМОРО":

    ЕРДО ще уреди въпроса , сигурен съм че каквито права искаме , такива трябва да дадем. Другият варият е балканси.
  • 13 Morgoth

    16 3 Отговор
    Български гражданин значин един от над 7 милиона, етнически турчин значи един от над 60 милиона, европеец значи един от 750 милиона (визирам континента, а не съюза) и мюсюманин което пък е един от 1,6 милиарда по света. Кое ти е уникалното за което трябва да те уважаваме? За това, че си мазен народоотстъпник, движен от интересите на чужда държава ли или за това, че дори собственият ти етнос те отхвърля като предател?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 юрист

    6 5 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Така той коментира по bTV призива си в България да бъде официално признато турско малцинство,...“ България признава само ИНДИВИДУАЛНИ ПРАВА, а не колективни права, така, че- много ти здраве, фустане! И ако се наложи да се признае някакво малцинство в България, що пък да не са арменците, които са 1000% интегрирани в бг. общество, доста от тях са християни, почти всички техни представители работят и плащат данъци в България и имат нормално отношение към нас , българите в България и са ни благодарни за приемът на дедите им в България като бежанци от етноцида на османската империя? Хората не реват като теб за колективни права като етническо малцинство, а си гледат живота и работата.
  • 16 юрист

    9 5 Отговор
    Освен това- ЕТНОС “ТУРЦИ“ НЯМА И НЕ СЪЩЕСТВУВА И В МОМЕНТА! В съвремието под турчин се разбира или 1. турски гражданин, независимо от етноса му, или 2. лице, което говори на тюркски езици. Турция е много млада държава- съществува от 1922 г.- няма и 100 години, и турската нация все още е в процес на формиране! По време на османската империя също не е съществувал етнос “ турци“- това название е било подигравателен епитет, а не име на отделна народност! Аналогично е на днешното обръщение “ бастун“. Изобщо- тюрките са племенни групи, които просто говорят на някой от тюркските езици, но НЕ СА отделна етническа група- както например, сме българите и арменците! Та , в този контекст, думите на местан, че е “етнически турчин“ са лишени от смисъл- той прогласява само, че е или шпионин на р. турция, или чувства принадлежност към тюркската ЕЗИКОВА ГРУПА- нищо повече, защото етнос “турци“ НЕ СЪЩЕСТВУВА - нито преди 1 век от н.е. , нито след 1 век от н.е. , нито сега- през 2017 г.!

    Коментиран от #21, #32

  • 17 ХАСАН

    5 17 Отговор
    Аз съм съгласен с човека....трябва да се признае като малцинство и по такъв начин държавата да признае възродителния процес като престъпление срещу човечеството..етническото пречиситване на смесените райони,опожарените села от милиционерите ,прегазаните пеленачета...30 години и никой не е осъден

    Коментиран от #18, #19, #20, #25

  • 18 ВМОРО

    15 2 Отговор

    До коментар #17 от "ХАСАН":

    Турция да трябва първо да обезщети тракийските българи за тяхното разорение и прокуждане през 1913 година.
  • 19 Пеньо

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "ХАСАН":

    А в САЩ, а в Германия....колко малцинства трябва да признаят след като там живеят представители на етноси от цял свят? Конкретно Павел е български гражданин - слуга на чужда държава и като такъв не може да претендира за уважение.
  • 20 ВЪН ВЪН ВЪН

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "ХАСАН":

    Само като ти чуя името и ми се повръща, а това, че дишаш нашият български въздух го въдприемам направо като престъпление. Що не се изметеш от моята Родина България, като не се чувстваш българин? Никой от нас не е заритал за теб тук. Да не забравиш да го вземеш и този мустан ли е къв е не ми дреме. Вие сте тумора в снагата на България и всеки знае, каква манипулация следва да се извърши, за да оздравее организма.
  • 21 Празпрес

    1 10 Отговор

    До коментар #16 от "юрист":

    Иди обеснявай на Ердо, твоето тълкувание са за теб , демек за вътрешна консумация и употреба. Вънка дали ще ти дадат думата незнам. Сериозните теми се решават от големи хора , а не от някой от улицата. Не е важно кво си чешим езиците ние,ние сме безгласни.
    Аннадънмууу
  • 22 Лупи

    6 3 Отговор
    Пътя е следния. Малцинство->автономия->независимост на територията, която е населена от това малцинство. Ерджоган е тръгнал към възстановяването на османската империя и ще се опита да постигне масилманото от идеята си, когато има удобен момент. За сега няма как да го направи открито и ако имахме политици трябваше да използват момента за да се работи срещу тая идея, но за съжаление имаме слуги на Русия, САЩ и Турция и некомпетентни лизачи около тях. За мен е съвсем нормално народ получил даром свободата си да я изгуби, това е естествения път на нещата. С разделението си само ускоряваме нещата. С емиграцията вече си подпечатваме изчезването. Все още може да се направят много неща, но в момента нито един в политиката няма намерение и възможности да го прави. Нали Боко, колко Папи са те галили по главата? Абе важното е да не се излагаме пред чужденците! Чак се чудя, за какъв у.й са ви стотици милиони в банкови сметки при положение, че да живееш нормално и да изпиташ най-сладкото от живота ти стигат 5-6 милиона? Разбихте държавата демографски, финансово, инфраструктурно и сега остава да разпилеете територията! Гласувайте за Боко, той ще ви оправи! Такива, като Местан трябва да са в затвора за шпионаж или държавна измяна, но сега са "политици".

    Коментиран от #23, #24

  • 23 юрист

    2 6 Отговор

    До коментар #22 от "Лупи":

    “...Публикувано във факти.бг: За мен е съвсем нормално народ получил даром свободата си да я изгуби, това е естествения път на нещата....“ Ела и ми го кажи това на мен, в очите- пра-пра-дядо ми е български опълченец и имам останала една сабя от него.... Как мислиш- дали си маратонец и можеш ли да бягаш по-бързо от мен, ако те подгоня с пра-пра- дядовата си сабя, м?
  • 24 Свободен

    3 7 Отговор

    До коментар #22 от "Лупи":

    България не получи даром свободата си. Ако не бяха опълченците на Шипка, руснаците щяха да загубят.
  • 25 ключаря

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "ХАСАН":

    Га клахте българи - не ривахте за тях.Га и...те "гюзел" българки и си облагородихте фейса ман.....и съ кефихте и поигравахте максимално с всякакви "ирадета"и гадни "фермани".
    Пък сега да те уважаваме, щот си наследник, ненагледен на оная измет, вилняла 500 години по нашите земи, за които моите прадеди са си дали кръвта да ме освободят от прародата ти! Как да те уважавам ага - както искаш и официален турски в моята БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #33

  • 26 ноте

    4 1 Отговор
    ЕТНИЧЕСКИ турци родени в българия такова понятие няма, турците наравно с помаци и цигани имат равни права с българина ,българина е по природа толерантен ,никого не сме гонили когато сме имали възможност оставили сме ги да живеят тук, в една нормална държава този индивид ще бъде обявен за национален предатен персона нон грата и най малкото ще лежи поне 20 години в затвора , но лютви потърпи още малко идва време за плащане паряснико , бъдете убедени идва време съвсем скоро всички предатели ще бъдат съдени няма да остане никой . нека се перчат и се тупат в гърдите .

    Коментиран от #29

  • 27 123

    4 0 Отговор
    Местане, колко беше турчин когато слугуваше на ДС?А сега колко си български гражданин , след като се криеше в турското посолство?А какви ги приказваше докато беше в ДПС?!Който му плаща натам се дупи-уж турчин, но 100% български политик.
  • 28 Шляхтиц

    5 2 Отговор
    Като си турчин иди да живееш в Турция. Никой не те спира, дори тържествено изпращане ще ти направим.
  • 29 koпа

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "ноте":

    кажи и нещо за възродителния процес на Тошко,за българските граждани който лежаха в Белене,за заточенията и само за какво,че говорят на турски и че не искат да си сменят насилствено имената в ХХ век.Говори за турците и циганите които бяха пренудени да служат в Стройтелни войски и Желозопътните войски като роби а не българите.Покажи ми един съдия ,прокурор ,пилот от турски или ромски произход.За какви еднакви права ми говориш.
  • 30 Родолюбец.

    0 2 Отговор
    България значи най нагло може да претендира за правата на малцинства в ;Украйна,Молдова,Албания,Сърбия и др!!!!! А за собствени малцинствени групи се прави на дръж ми шапката!!!! Тази държава сама не знае какво иска самата тя!!!! До като се правиш на разсеян в този динамичен свят си обречен само на топене като ледниците и снега!!! Вече никой не яде домати с корените им!!! Национализма в тази държава е враг на самата нея!!!! До като няма личности от малцинствата в националния отбор ,съдилища,институции,външна политика и много други!!!! Тази държава е просто обречена да се претопи сама както се наблюдава в последните 27 години!!!! КАЖЕТЕ МИ НЕЩО КОЕТО ДА Е НАРЕД В ТАЗИ ДЪРЖАВА???????....????
  • 31 Родолюбец.

    1 2 Отговор
    Злобата,ненавистта,омразата, наглоста ни са чести напоследък!!!! Единство на нацията е нужна!!! Лекари станали мошенници,политици продажни и алчни за власт!!! Съдии и прокурори защитници на престъпници!!! Народа тъне в немотия и мизерия!!!! Никой вече не знае какво е ЧЕСТ И ДОСТОЙНСТВО !!! НАГЛОСТ ДО ГУША НИ Е СТИГНАЛА!!! СРАМ И ПОЗОР НЕ ПРИЗНАВАМЕ!!!! ПРЕТЕНЦИИ ДО НЕБЕСАТА ИМАМЕ!!!! КОИ СМЕ НИЕ ВСИЧКИ И КАКВИ СА НИ КАУЗИТЕ???? В ТАЗИ ДЪРЖАВА"Няма такава друга държава" да се смеш или плачеш!!!!
  • 32 ХАСАН

    0 4 Отговор

    До коментар #16 от "юрист":

    Ти трябва да си върнеш дипломата си на юрист или да препрочетеш какво е това гражлански права! Правото-не се дава а се взима и се отстоява! Благодарение еа турското антикомунистическо движение протести ,гладни стачки падна режима на Живков...Руснаците ти направиха царство,немците съидинение,комунистите република..а турците демократичена и свободна република....така че българино,пий си ракията и кротувай

    Коментиран от #35

  • 33 ХАСАН

    0 4 Отговор

    До коментар #25 от "ключаря":

    Османлията взимаше българката и си правеше ханъма!...ама виж холандеца и немеца ..карат бълнарката да работи на магистралата или в клубовете
  • 34 ХАСАН

    0 5 Отговор
    Турците се бореха срещу тоталитарната комунистическа система и пак ще се борят срещу българския фашизъм в лицето на псевдопатритотите...ще изкореним фашизма в България
  • 35 ключаря

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "ХАСАН":

    Как така ще си взема българката, бе нен....лник и ще си я прави ханъма?Аз да взема жена ти, дъщеря ти или сестра ти без тяхно желание и да си ги направя ханъми - това ли му е хубавото на турското робство и твоя идеал?
    Казах ти вече - твоето място е в анадола - от където са дошли дедите ти - работа в БЪЛГАРИЯ хора с турско самосъзнание - нямат!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове