Last news in Fakti

13 Ноември, 2017 16:48 2 633 28

"Престрелки" между Цветанов и Нинова на премиерата на "Граница"

  • цветан цветанов-
  • корнелия нинова-
  • граница-
  • филм-
  • елена йончева

Редица страсти между лидерът на БСП и зам.-председателят на ГЕРБ

"Престрелки" между Цветанов и Нинова на премиерата на "Граница" - 1
Снимки: БТА

Премиерата на филма на народния представител от БСП Елена Йончева за оградата по българо-турската граница предизвика небивал интерес сред политици и медии. Заради предварителния анонс, че Йончева ще изнесе смущаващи факти за състоянието на оградата и ширещото се каналджийство, в НДК се появиха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и вицепремиерът Валери Симеонов, предаде „Епицентър".

Последният на няколко пъти влезе в остри пререкания със социалистката заради критиките ѝ, че са прахосани милиони левове държавни пари за некачествено изграденото съоръжение.

След филма, Елена Йончева заяви, че се радва, че Цветан Цветанов и Валери Симеонов са намерили време да изгледат лентата ѝ и изрази надежда повече никога да не се случват подобни неща.

"Престрелки" между Цветанов и Нинова на премиерата на "Граница"

Зам.-председателят на ГЕРБ заяви откровено, че поздравява депутатът за филма ѝ. Той напомни, че едва ли някой е очаквал да го види днес на представянето на лентата. Цветан Цветанов отчете и какви са успехите на правителството в борбата с бежанския поток.

"Материалът ще бъде проверен и от министър-председателя", обеща той и категорично заяви, че всички служби днес работят усърдно за ограничаване на потока от мигранти.

Докато Цветанов говореше, представителите на БСП мощно го освиркаха на няколко пъти. Това обаче въобще не смути зам.-шефа на ГЕРБ, който продължи да хвали работата на кабинета „Борисов 3".

"Престрелки" между Цветанов и Нинова на премиерата на "Граница"

„Ето какви са и резултатите. През 2015 г. върнатият бежански поток е 90 хиляди, а следващата година е вече 45 000, а сега говорим за не повече от 7000. Това означава, че бежанският поток е намалял, а в момента има 20% заетост на центровете за бежанци. Това означава, че оградата си свършва работата и ние сме намалили потока. Да, вижда се, че има и едноредова и двуредова ограда, и разбира се, вторият тип е по-ефективен. Но за това трябват пари и сега има нови средства, с които да се покрие и видеонаблюдението, така че системите да работят още по-добре", заяви той.

По думите на Цветан Цветанов всяка информация, която може да подпомогне службите, е добре дошло, и отговори утвърдително на Йончева на въпроса дали според него филмът ѝ трябва да бъде показван по националните медии.

Накрая Цветанов заяви, че призовава от тази трибуна, където са събрани медиите и политици, да се обединят всички около един документ, който да подкрепи премахване на давността за разследвания около приватизацията.

"Г-жо Нинова, ето това е за конституционните промени, свързани с приватизацията", каза Цветанов, носейки документи и обръщайки се към Корнелия Нинова, която също бе в залата на прожекцията. Тя заяви, че няма да коментира този въпрос и няма да позволи да се размива темата с разкритията на Елена Йончева.

"Папките с подписите да ги размахват утре в парламента и ще ги обсъдим. Днес става дума за филма на Елена Йончева и разкритията ѝ", каза Нинова пред журналисти, докато Цветанов ѝ връчваше папката за приватизацията, а тя го контрира, че трябва първо да отговори кой ще бъде разследван и ще си подаде оставката по разкритията от филма на Йончева. После спорът между двамата премина в словесна битка, като той я питаше дали ще подпишат и подкрепят промените, касаещи приватизацията, а тя повтаряше само въпросът ѝ кой ще поеме отговорност за проблемите по границата. Цветанов заяви, че ГЕРБ винаги поемат отговорност и са го доказвали, но Нинова така и не отговори дали БСП ще подкрепят падането на давността за приватизационните сделки.

„Смелият Бойко Борисов ще поеме ли отговорност за видяното във филма „Граница“ – кой ще подаде оставка. Всичко, което се отнася по тема приватизация - от утре нататък. Днес няма да им позволя да опорочат всичко, което Елена Йончева направи през последния месец", заяви лидерът на БСП.

По думите ѝ вместо да размята папки, Цветан Цветанов е трябвало да каже кой ще си подаде оставката и ще поеме отговорност за видяното във филма.

„Днес става въпрос за корупцията по време на управлението на Бойко Борисов. Вие я видяхте с факти, документи и свидетели", заяви Нинова.

Филмът "Граница" на Елена Йончева сравни българо-турската и гръцко-турската ограда, пък допълниха от информационна агенция "Фокус". 1 метър ограда с прилежащ път в България струва 500 евро, а в Гърция цената е 250 евро. Оградата в Хасковска област е в рамките на 33 км, като в първите 10 км оградата е двуредова. Елена Йончева разказва, че на 12 март обектът се приема, като управителят на фирмата строител Иван Михайлов я инспектира. Там са и областният управител Станислав Дечев и областният координатор на ГЕРБ и депутат Делян Добрев. От филма става ясно, че следващите 21 км. - оградата е едноредова с аргумент - поради засиления мигрантски поток.

В "Граница" Йончева отчита още, че 200 млн. лв. са дадени за 200 км. ограда, а за 1 метър, заедно с прилежащия обслужващ път, са платени 500 евро. Тя даде пример с оградата в Гърция, която изгражда също е изградила ограда на границата си с Турция.

Йончева изтъкна, че година преди строителството на страницата на гръцкото МВР е обявено обществено обсъждане с подробно описание на заданието и техническите параметри. Гръцките медии дават публичност на извършените работи и крайната цена - 3 млн. 160 хил. евро или 250 евро на метър. Във филма се посочва, че една от най-рисковите зони в оградата на българо-турската граница е в района между ГКПП „Капитан Андреево" и ГКПП „Лесово". Става ясно и че от юли 2014 г. значителна част от видеонаблюдението не работи.

Във филма участва анонимно и служител на „Гранична полиция". Филмът показа снимки, направени от самите мигранти, които се разпространяват между самите тях, за да се види колко безпрепятствено се преминава през българска земя. В него Йончева посочва, че преградното съоръжение се реже лесно и прескача бързо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър плет плете по три пръта преплита

    26 15 Отговор
    Ако някой има нужда от газ днес Валерката и Цвъ Цвъ цял ден безплатно пикаят !

    Коментиран от #2, #11

  • 2 впечатлен

    20 38 Отговор

    До коментар #1 от "Петър плет плете по три пръта преплита":

    Много сте гадни! И нахални! И непоносими! Така ще бъде, докато правосъдието ни е на това ниво! Ще ви търпим със всичките ви безобразия - минали, настоящи и не дай, Боже, бъдещи! Никога няма да признаете заслугите на правителството на ГЕРБ за обновяването, процъфтяването на България след разрухата, която причинихте! И пишете вулгарности, самовъзхищавайки се! А сте отвратителни! Господ да ви съди!

    Коментиран от #7, #8, #10, #26

  • 3 Бесен Язовец

    20 12 Отговор
    Е както се казва на БГ. Цецко е гьон сурат и нищо не може да го убиди и възмоти
  • 4 Raicho

    21 4 Отговор
    Факт е, че бежанците ни отбягват и бързат да избягат оттук, другото е евтин популизъм.

    Коментиран от #17

  • 5 Бесен Язовец

    4 9 Отговор
    Аре провукатор на пост 2
  • 6 Гост

    8 7 Отговор
    хахах, статистиката ме уби!!!
    първата година върнатите били 90 000, втората 45 000
    е по моя сметка това са 45 000 които са преминали успешно през втората година! да ме оборят!
  • 7 .....ист!

    13 11 Отговор

    До коментар #2 от "впечатлен":

    И от какво си "впечатлен"? От наглостта на ГРОБ като цяло или от тази на ЦЦ и ББ. Сигурно лично не са ти казали, че си от "лошия материал", но и да не бяха - все ти е тая, нали капаците на очите ти пречат да гледаш настрани.
    Аз например съм страшно възмутен, че някакво си професорче ме слага в групата на "дебилите" и по тази причина, а и за куп други фалове на така наречените ни "социалисти" вече няма да гласувам за тях. То между тях и ГРОБ разлика няма само дето Нинова се води от женски пол.
    А за теб си мисля, че няма да престанеш да гласуваш за тия, дето ни ограбват, просто защото едва ли осъзнаваш какви вреди ни нанасят ...
  • 8 "уважаеми" впечатлен герберасте

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "впечатлен":

    Дай координати, че да може желаещите да си наточат и от теб газ ;)
  • 9 К.К.

    8 0 Отговор
    Не се опази старата огради, висока, здрава сега нова,но поне ще спира дивите животни да не пренасят някои зарази.

    Коментиран от #16

  • 10 Варна

    15 6 Отговор

    До коментар #2 от "впечатлен":

    Вместо да даваш квалификации ти предлагам, макар да не съм свързан с БСП, но пък ненавиждам Борисов, Цветонов и компания да вземеш да извадиш малко данни как предходните са разсипали държавата. - Много искам да видя данните, които ще извадиш! - После аз ще извадя официалните данни и ще си ги мерим!
    Трябва да покажеш нагледно цифри! - Изводите ще ги правим после! - ОК?
    Избери си Период! - Аз разполагам с данни от Консолидираната Фискална програма от 98 година насам - по години!
    Приходи, Разходи, Дългове, Дефицит!

    Добре си направи сметката от къде какво ще вадиш като информация! - Предупреждавам! Глупости от типа кой какво казал по медиите не ме интересуват! - Числата! Вадиш официалният документ (линк към него ) и започваме дискусията.

    Нелепо е да обвиняваш някой за простотиите на Борисов и партията му, които управляват от 2009 година до момента!

    Въпросът с кражбата на пари от ограда, която видимо е изпълнена неграмотно, не трябва да се омаловажава и не разбирам защо трябва да си затварям очите за нещо, което е абсолютната истина! - В крайна сметка тази пари ги плащаш и ти!
    Гръцата ограда е бетонна и е по- евтина от нашата! -А ние плащаме по 1 милион на километър за тел... - Ай да им ....! - Ще има дърво!

    Коментиран от #12

  • 11 Реалист

    10 17 Отговор

    До коментар #1 от "Петър плет плете по три пръта преплита":

    А Курнелия ги с..ре златни на килограм - сега ще излезе наяве с какви пари от приватизацията прати синчето в САЩ да учи... А що не го прати в масква бе? И йончевата си прави бизнеса - не стига че Пловдиския панаир на другаря/свинаря Гергов и плати 2 млн.лева а иска и тоя измислен филм да го дават държавните медии И ДА И ПЛАТЯТ ХОНОРАР разбира се... Е това е наглост... А вие тролчета се стройте пред амбразурите/мониторите и наплюнчете карандашите да защитите червените олигарси ЩОТО ВИ Е ТОЛКОВА АКЪЛА. Закона на Дарвин за естественния подбор и еволюцията работи и при вас - рано или късно ще измрете от глад щото путлер свършва с копейките(нефта ще го пиете, колите ще са на ток). ПРОЗРАЧНА ПРИВАТИЗАЦИЯ!

    Коментиран от #14

  • 12 Реалист

    12 10 Отговор

    До коментар #10 от "Варна":

    Я ми кажи нещо за зимата на 96-97 при Виденов или не ти се говори на тая тема, а? Отворкооо, колкото пъти БСП-то са вземали власта, толкова пъти са ни докарвали да просешка тояга. Помниш ли колко беше курса на долара - ще ти припомня 1долар=3000лева. А помниш ли празните рафтове? А висенето за виза за да отидеш на ексурзия? Защо си мислите че сме забравили свинщините ви? Или като подарихте комплекс "Слънчев ден" на свинаря Гевргов? Ааааааа, може би ще кажеш че комплекса беше на ЦК на БКП - че защо се делите от народа в отделен комплекс бе? И само това ли? ПРОЗРАЧНА ПРИВАТИЗАЦИЯ и публичен достъп до всички договори за приватизация. И ПОСЛЕ СЪД - НЕНАРОДЕН за незаконните далавери. Ще ви призлее...

    Коментиран от #19

  • 13 Цвинокио Борисов

    13 7 Отговор
    На ДЕБИЛИТЕ вобще не им пука.Те са омагьосани от приказките на Б.Б. Цвини ако каже,че слънцето не се вижда ДЕБИЛИТЕ няма да го виждат и ще обявяват всеки който го вижда за комунист.

    Коментиран от #28

  • 14 Бесен Язовец

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    А ти кои защитаваш бе? А забравих кмунистите които се боядисаха в синьо и си служиха жълти звездички за парламе на дебилите

    Коментиран от #20

  • 15 Жоро

    10 5 Отговор
    Курнелия ще види кон боб яде ли ако се приеме закона за давност на ревизиране и наказателна отговорност при приватизацията!!!Филма ще е много интересен!!
  • 16 jambazina

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "К.К.":

    Махането на старата ограда беше първата работа на първия демократично избран президент.
    Има една снимка как същия тоя плезидент се кланя като японец на един човек с плевръзка на окото.

    Коментиран от #25

  • 17 Хахаха

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Raicho":

    Кой би искал да живее в държава с такова правителство??????
    Хахаха
    Лошото е, че не само бежанците а и БЪЛГАРИТЕ ИЗБЯГВАТ БЪЛГАРИЯ
  • 18 дайте филма

    7 0 Отговор
    А филма засекретен ли е?Дайте да го гледа и народа.
  • 19 Варна

    9 4 Отговор

    До коментар #12 от "Реалист":

    Що си мислиш, че съм някакъв фен на БСП?
    За "Слънчев Ден", вероятно ще се изненадаш колко много знам! - Буквално израстнах в този комплекс и работих в него от 16 годишен до завършването на университета. Магистърската ми теза беше също базирана на данни именно от Слънчев Ден на база 6 годишен период. - Така че не виждам с какво ще ме изненадаш там! Данните още ги пазя, както и самият анализ.
    - А Виденов добре помниш, беше свален буквално по простата причина, че не угоди нито на неговите нито на хората около Костов и компания!
    Финансови данни от 96 година за страната нямам! - Ако прочетеш по- горе ще видиш че съм посочил че от 98 година имам данните не финансовото министерство. Година- по година!
    Но да говориш ей така на базата на усещания с имагинерни понятия беше много зле, добре ... - Това не е довод! - Числа!
    Вадим числата и почваме да сравняваме!
    ИНАЧЕ АЗ СЪМ ЗА ТОВА ВСЕКИ КОЙТО Е КРАЛ И СЪСИПВАЛ СТРАНАТА... - КАУШ и УРАНОВИТЕ МИНИ, които могат да бъдат отворени отново за такива като тези!
    Но да се оправдаваме, с предходните е мека казано левашко!
    Апропо нека да отбележа, че по времето на Станишев от 2005 до 2009 година. Отношението БВП към ДЛГ спада от 21% до 13,7% а от там поема Борисов и съотношението скочи от цитираните 13,7 на 29%. - Това мисля говори достатъчно! За дефиците по текущата сметка няма да говоря. - Чети числата приятел!

    Коментиран от #21, #27

  • 20 Реалист

    6 8 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен Язовец":

    Защитавам БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА а не твойте хиени от раша и всичките им подлоги. Искам и Иван Костов да видя на скамейката заради авиокомпанията за 300 000 долара. Но на един седесар ще му правят компания 100 бесепари. Можем да почнем от Курни, Гергов, Премянов(забрави ли го), РОвч и т.н. Май доста ще ви оредее скамейката в Народното събрание а? А СерГей сигурно отново ще размаха украинския си паспорт за да избяга от "народната любов".
    Вие сте 5-тата колона на путлер в България и сте като чревни паразити за държавата - трябва ни наистина силно лекарство за да ви изтребим. Дано стане с тоя закон.
  • 21 Реалист

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "Варна":

    Нищо лично но защо не ми припомниш Първа Частна Банка на ченгето Моллов колко точно завлече. А фалита на банките? А ПИРАМИДИТЕ ВЪВ ВАРНА? Навсякъде се вижда ръката на партията-майка бсп. И отборчето във Варна тогава ви го създадоха и ви прикрепиха като крепостни селяни.
    Относно статистиката/стъкмистиката която ми развяваш - като красива жена е която показва много, но НИКОГА най-важното (перефразирам). И точно с тая твоя стъкмистика елините лъгаха 20 години Европа - нали балансите им бяха перфектни като на СтаниГей. КОГАТО ВИДЯ КОМУНИСТ САМ ДА ПУСНЕ КОКАЛА/ПОДАДЕ ОСТАВКА/ тогава ще МУ повярвам. На него, не на останалите комундета... Ай със здраве че Гришо би и ще се черпим по бира :)

    Коментиран от #22

  • 22 Варна

    10 3 Отговор

    До коментар #21 от "Реалист":

    Пич,
    Мисли малко!
    - В момента се опитваш да ме убедиш, че трябва да оставиш настоящия, нищо че краде и съсипва страната под предтекст, че предходните били същите. И че трябва да оставим това да продължава по горните причини?
    - Разбираш ли абсурда, в който се опитваш да ме убедиш?

    Всеки път давам един прост пример като собственик на фирма:

    - Ако ти имаш работник който те краде и съсипва фирмата, ще го оставиш ли на работа , защото предните които си уволнил са правили същото? - Кога ще оценяваш работата на работниците си? - След като минат 10 години от неговото уволнение?
    - Ако мислиш така, съветвам те никога не се опитвай да правиш фирма!
  • 23 Р Овч

    2 3 Отговор
    Не разбрахте ли, че ние ще бъдем богати, а вие бедни!?!
  • 24 Далаверата

    7 0 Отговор
    М..ната му на оградата ,важното е,,, парите са усвоени
  • 25 К.К.

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "jambazina":

    При нас я свалиха хората да си ограждат нивите в гората колове тел всичко, за нула време изчезна.
  • 26 ha ha ha

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "впечатлен":

    Ох и от теб газ извира :D
  • 27 edin

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Варна":

    Не само, държавата тогава има най-ниската корупция, най-високите заплати и като цяло, ако сравняваме данните - ГЕРБ губят по-всички параграфи.. но платения трол /медийната проститутка/ или гладната шпинга не се интересува от числа, а само от шкембята си :D
  • 28 паско

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Цвинокио Борисов":

    И мен изобщо не ми пука.Важното е че съм здрав и ми върви едновременно и пенсия и заплата така още няколко годинки пък вие му мислете.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове