21 Декември, 2017 13:12 3 350 14

Тома Белев заложил капана срещу Банско преди 13 години

  • банско-
  • тома белев-
  • национален парк „пирин“

Лично бившият шеф на ПП „Витоша“ забранил строителство на нови и разширяване на съществуващи писти и съоръжения в ски зоната в Пирин

Тома Белев заложил капана срещу Банско преди 13 години - 1

"На цялата територия на Национален парк „Пирин“ се въвеждат следните допълнителни забрани: строителство на нови и разширяване на съществуващи ски писти и съоръжения". Дословно това е записал Тома Белев в стария, но още действащ план за управление на Национален парк „Пирин“.

През 2004 година Белев е участвал в написването на плана, като е разработил лично частта „Управленска структура, режими и норми“, показа проверка на „Труд“.

Именно тази наложена от него забрана до днес спира развитието на зимния туризъм в ски зона „Банско“.

Истината и фактите

В другата част от плана - „Зониране“, която е разработена от бившата заместничка в дирекцията на Природен парк „Витоша“ Добромира Димова, за „Зона за туризъм“ са определени 895.1 хектара, което представлява 2.2 процента от територията на НП „Пирин“. Отделно има предвидена зона за сгради и съоръжения от 218.8 хектара. Това прави общо 1114 хектара. Тази площ съвпада с тази на Концесията, като и двете зони са определени на базата на Териториалния устройствен план на община Банско от 2001 година. Тоест няма никакво разминаване в площите, включително и при тези, които са разработвани от Тома Белев и неговите приближени. Част от тази площ, в размер на 1078 хектара, е определена от ЮНЕСКО за развитие на зимен туризъм и ски спорт. Съгласно плана за управление на НП „Пирин“ в Зоната за туризъм са позволени пешеходен туризъм, отдих, езда, колоездене и СКИ.

През 2013 година община Банско предложи отпадане на забраната, писана от Тома Белев, но само за Туристическата зона и за зоната за сградите и съоръженията, чийто общ размер е 1114 хектара. На останалата територия на НП „Пирин“ в размер на 97.2%, забраната продължава да действа. Основната идея на вносителите от местната управа на курорта бе да се разреши развитието на зимния туризъм там, където е позволено съгласно плана за управление и позволено от ЮНЕСКО.

Тогавашният министър на околната среда и водите Нона Караджова, по разпореждане на премиера Бойко Борисов, свика Висш експертен екологичен съвет, който одобри предложението на община Банско. Няколко дни след този акт кабинетът „Борисов 1“ подаде оставка и процедурата по изменението на плана не бе довършена.

Следващите правителства не я продължиха с обяснението, че в момента се разработва нов план за управление на НП „Пирин“, но към края на 2017-а този документ е в съда, обжалван от зелените и ще бъде приет най-рано след три години. Така е постигната целта на обжалването на еколозите - да остане в сила сега действащият план, съдържащ наложената от Белев забрана. Затова община Банско поиска от сегашния екоминистър Нено Димов да довърши започнатото от предшественичката му Нона Караджова. Според премиера Бойко Борисо частичното изменение ще се гледа на заседанието на Министерския съвет на 28 декември. След като то бъде прието, ще се даде възможност най-накрая да се внесе инвестиционно намерение с точните трасета и показатели за изграждане на втори кабинков лифт. Така ще бъде решен проблемът с огромните опашки пред подстанцията на сегашното съоръжение, което няма капацитета да качи всички желаещи до пистите на зимния курорт. За тези процедури е необходима около година, а след това трябват още 12 месеца за изграждането на лифта. Така, след 2 години, Банско може да има втора кабинкова линия.

Историята и заблудите

Планът за управление на Национален парк „Пирин“ е приет от Министерския съвет на 6 август 2004 година и е обнародван в Държавен вестник на 20 август.

В изготвянето на действащия план е участвал и Тома Белев в качеството му на директор на Дирекция на Природен парк „Витоша“, пише още "Труд". Въпреки че към същата 2004 година Белев е държавен служител, той е включен в разработването на частен проект, каквото е създаването на плана за управление. Изключително смущаваш факт е, че този план е изработен с финансовата подкрепа Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, а като консултанти са включени и двама швейцарци – Пиер Галанд и Питър Хислер.

Още тогава под влиянието на двамата чужди експерти и на Тома Белев е включен текстът със забраната, който блокира бъдещото развитие в ски зона „Банско“.

Тома Белев заложил капана срещу Банско преди 13 години

Тома Белев заложил капана срещу Банско преди 13 години

Горната фактология и приложените факсимилета от плана показват много ясно, че в продължение на над 10 години зелените лъжат и манипулират. Лъжите са видни най-вече от приложените данни за площта на ски зоната, която е 1114 хектара, а не както зелените твърдят, 99 хектара.

В случая е заблуден тежко и премиерът Бойко Борисов и то не само за площта, а относно възможността за внасяне на проект за втора кабинка.

Той е подведен от зелените, които обясняват, че в частичното изменение няма проект за втора кабинка. Това е така, но има своето обяснение. Защото в мига, в който в МОСВ влезе такъв проект, без да е паднала забраната, от ведомството ще отговорят на концесионера с едно изречение – „Вашият проект е недопустим, защото съгласно действащия план за управление, на цялата територия на Национален парк „Пирин“ важат следните допълнителни забрани: строителство на нови и разширяване на съществуващи ски писти и съоръжения“.

Още един тарикатлък, който замислят зелените: да предложат в изменението на сега действащия план да се включи конкретен текст, който разрешава изграждане на втората кабинка. Но това ще противоречи на плана, което те знаят много добре и след това ще имат възможността и веднага ще обжалват в съда предложената промяна. Така еколозите ще забатачат и това изменение, както правят и с новия план.

Засега те успяват да заблудят министър-председателя Борисов, който заявява, че ако има проект за втори лифт, лично ще бъде вносител на точката за изменението на действащия план. Проблемът, който не е обяснен на премиера е, че изменението е преди проекта, всичко останало е незаконно. Въпросът е кой има интерес зелените лъжи да бъдат възприемани като истина от официалните власти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостенин

    13 3 Отговор
    Е не е ли конфликт на интереси, директор на "Витоша" да решава за "Банско"?
  • 2 жокер

    10 4 Отговор
    Питайте комунето Дайнов откъде са му милионите.
  • 3 Скиорче

    5 3 Отговор
    Въпросът е държавата няма ли свестни юристи да оправят проблема/или закона/? Или си правим буря в чаша вода за да се "пази"Пампорово
  • 4 Бон Бон

    12 6 Отговор
    белев е страшен мошеник, не го понасям. далаверките са му в кръвта.
  • 5 Началника от отвъд гьоля

    5 3 Отговор
    ,,АК" оправя всичко,който не го е разбрал е много заблуден.В тази държава прекалената демокрация е вредна,това еко,Беко,хомо,лизби,тути-фрути,чалга, триполови и други извращения,само приближават БЪЛГАРИЯ към КРАЯ....
  • 6 Кирил

    9 4 Отговор
    аман от този! алчен тип!
  • 7 МММ

    8 2 Отговор
    Евала на пича! Поне един да се опълчи на мафията завзела ски зоната над Банско. Що не искат да разширят съществуващия лифт? Някой задавал ли си е този въпрос?

    Коментиран от #8

  • 8 Истината винаги боли

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "МММ":

    Задавам си въпроса, какво правят швейцарските консултанти в БЪЛГАРИЯ??

    Коментиран от #12

  • 9 сельо

    2 0 Отговор
    Дабе тя понеже Витоша е цъфнала, та вързала, най-близкото място за каране до София е унищожено, пътищата са почти изчезнали, а на старите писти има вече израстнали дървета, за да може всички да ходим при компирите в Банско.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Azazel

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Истината винаги боли":

    Били са поканени от МОСВ като експерти, също както са били поканени Тома Белев и всички други участници в основния екип. Никой от тях не се е натискал, министерството ги е поканило, изготвили са плана, а Министерски съвет го е одобрил, и приел. И, слава богу, тъй като в противен случай Пирин щеше да прилича вече на Слънчев бряг, но благодарение на този план, там все още няма безконтролно строителство и Пирин е все още едно от тези малко на брой магически кътчета в България, които продължават да привличат и задържат в България малкото останали образовани и културни хора тук. Уви, концесионерите правят всичко по силите методично да очернят шепата природозащитници, като Тома Белев, които продължават да бранят това място от алчните им лапи и вече се ползват с подкрепата на цялата пропагандна машина на Пеевски, а като гледам повечето коментари по-горе, явно успяват, така че скоро ще бетонират и това кътче природа, а в България ще останат само слугите им, плюс няколко неориентирани форумни лумпенни.
  • 13 Рупчин

    3 2 Отговор
    На времето Тома Белев изпусна поръчката за плана за управление на Пирин и така изтърва няколко милиона. И до ден днешен саботира всеки опит плана за управление на Пирин да не бъде приет, с тайната надежда отново да се докопа до този проект.
  • 14 Иван

    2 2 Отговор
    От написаното съдя, че Тома Белев е един рекетьор, който определя правила и процедури спрямо мотивацията, която е получил или му е била отказана! Страхотни зелени си имаме у нас, дето сами милеят за природата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове