17 Януари, 2018 11:08 14 442 20

КАТ няма да връща номера, отнети заради изтекла книжка

  • регистрационна табела-
  • книжка-
  • регистрационен номер

КАТ няма да връща отнети преди 3 януари 2018 г. номера, свалени за шофиране с изтекла книжка, освен ако съдът не го задължи. Това обясни за "Дневник" шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски. Повод за коментара му стана сигнал на читател, който се оплака, че не са му върнали отнетите през октомври миналата година табели заради изтекла книжка. Проверка показа, че причината за това е, че в закона не е предвидено действие с обратна сила на измененията.

Последните промени в Закона за движения на пътищата, с които отпадна свалянето на номерата на колите заради шофьори с изтекли книжки, влязоха в сила от 3 януари 2018 г. Заради това собствениците на колите, чиито табели са били свалени преди тази дата, не могат да искат връщането им.

Изключението е в случаите, при които собственикът е обжалвал наложената от КАТ санкция и делото му не е приключило до 3 януари. Защото в тези случаи съдът трябва да приложи по-благоприятния спрямо шофьора закон и да отмени свалянето на номерата му поради изтекла шофьорска книжка.

Приравняването на каране с изтекла книжка на шофиране без книжка беше въведено в началото на миналата година. Текстът в закона тогава гласеше, че се прекратява регистрация на кола, която шофьор кара без да притежава съответното свидетелство за управление. Този неконкретен текст стана причина катаджии да свалят табели на шофьори с изтекли книжки и доведе до противоречива съдебна практика. Защото някои съдилища отменяха санкции на Пътна полиция, а други ги потвърждаваха.

В началото на декември шефът на пътна полиция Бойко Рановски обясни, че приравняването на каране с изтекла книжка на шофиране без книжка е станало част от закона след становище на съда и прокуратурата. "Никой не казва, че шофьорът е неправоспособен, а че кара без валиден документ за това", коментира той.

Заради недоволство на шофьорите обаче се стигна до промяна в закона, след която регистрация на кола се отнема при стриктно изброени случаи, свързани с книжката на шофьора, а именно: "без да е правоспособен водач, не притежава свидетелство за управление, валидно за категорията, към която спада управляваното от него моторно превозно средство, или след като е лишен от право да управлява моторно превозно средство по съдебен или административен ред, или свидетелството му за управление е временно отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4 или по реда на чл. 69а от Наказателно-процесуалния кодекс, както и на собственик, чието моторно превозно средство е управлявано от лице, за което са налице тези обстоятелства - за срок от 6 месеца до една година".

Тя се отнема и при шофиране шофира с концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 промила или със следи от наркотични вещества в кръвта.

Към момента ако катаджия хване шофьор с изтекла книжка, той ще му наложи глоба по Закона за движение по пътищата - от 100 до 300 лв. или глоба и по Закона за българските документи за самоличност от 30 до 200 лв., обясни за "Дневник" шефът на Пътна полиция Бойко Рановски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    65 2 Отговор
    Време беше тая простотия да отпадне. Спира те Ганчо и ти взема номерата,защото си закъснял с 3 дена да си подновиш документа.Нямам нищо против да има санкция за това нещо,ама се бяха пооляли.
    Едва ли не , си карал пиян и нашмъркан до козирката.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 неканен

    38 5 Отговор
    Боко да се оринеш от рег. табели у вас да ти е. м...ата. Дни наред табели с номера да сънуваш как ти се налага да връщаш по решение на съда. пожелавам ти да те чака опашка като по границите на байряма от коли табелите да им сваляш нагляр смешен. надявам се силно, да грохнеш от сваляне на регистрационни номера. скапаняк нагъл
  • 6 Георги

    12 5 Отговор
    И какво излиза , от сега за напред , ще има две глоби за неподновена книжка ...
  • 7 валентин

    28 9 Отговор
    Изводътот тази статия Терминал 2......

    Коментиран от #16

  • 8 Бай Хой

    23 5 Отговор
    Бегай към терминал 3 ако искаш!! Вероятно всички народи и държави които живеят добре така са постигнали просперитет, с бягство!
    А тези които остават тук, ми дайте да ги изметем глупаците от парламента!! и не само от там, или си лежете спокойно в къщи и чукайте пои клавиатурите и псувайте пред телевизора, пък може и някой да ви чуе!!
    Тъпо завистливо и продажно племе сме, и докато чакаме някой да ни оправи вечно ще ни "оправят" отвсякъде.

    Коментиран от #9

  • 9 давам

    8 8 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Хой":

    айде бе Бай Хой, давам, ама май и ти само клатиш глава пред тАлавизора
  • 10 Ром

    24 3 Отговор
    Само в България е тази глупост с изтеклото свидетелство.Не бива изтекло свидетелство да се третира като,шофьор без книжка,пълни глупости.Няма институция в България да работи в защита и помощ на Българския народ.По закон имаме право само да живеем,НО КАК?Само управляващите които ние си ги избираме,могат да ни диктуват как да живеем.Народа е безгласна буква в тази наша РОДИНА.Вместо да облекчават на народа проблемите във всеки отрасъл,ВЛАСТ ИМАЩИТЕ постоянно ни създават проблеми.По закон не можем ама ако им дадеме пари под масата може да стане.Бог да ни пази от тези който пазят нас.
  • 11 hhh

    12 2 Отговор
    мафия,без контолно налГАНЕ НА НЕПРАВОМЕРНИ НАКАЗАНИЯ И ГЛОБИ.ПЪЛЕН АБСУРД ,НЕ ЗНАМ ДАЛИ ГО ИМА НЯКЪДЕ В ЕВРОПА.
  • 12 Пешо

    6 2 Отговор
    Тоя Рановски няма ли кой да го гръмне
  • 13 буклас

    8 1 Отговор
    Майката му е--ха на този народ!!!И всичко е да те съблекат,като ти вземат още пари!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Марио Ангелов

    5 0 Отговор
    Еничарите от КАТ си прилагат закона ,както дявола евангелието!
    Време е да се носи персонална отговорност от държавни и общински служители!
  • 16 Azko

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "валентин":

    Бягай бе мишок,ходи да слогуваш.
    Ей тва сме НИЕ,безхарактерен народ.Утре не табели а гащите ша ни свалят,и няма проблем.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 номер

    0 0 Отговор
    Така да бьде за крадените коли.
  • 19 брей,брей

    0 0 Отговор
    Имам питане...??? Как по дяволите някой ти сваля нещо което си си ПЛАТИЛ и имаш документ за това,и после отказва да ти го върне??? Защо се водят ДЪРЖАВНИ РЕГИСТРАЦИОННИ НОМЕРА ,а си ги плащаме ние като частни лица??? И знаят ли властимащите че в белите държави номерата са ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ и собственикът може да си ги свали при продажбата на автомобила и да си регистрира нов със СЪЩИТЕ НОМЕРА ??? Докога чиновници и чели-недочели закона ченгета ще се ебават с обикновения човек,плащащ заплатата им с данъците си ??? Затова - всички актове в съда !!! Нямам загубено дело.Адвокатът ми е бивш началник от магистрална полиция,наясно със материята и ги разпуква...Навремето се махна оттам точно заради неразбориите и тъпаците около себе си,щото му спускаха секакви Ганьовци парашутисти и момчето не издържа...Та така...
  • 20 Morgoth

    0 0 Отговор
    Всичко може да се обжалва в съда, ако не е изтекъл срока за съдебно обжалване да си подават молбата и да съдят КАТ. Съда ще им върне номерата, че и делото ще бъде за сметка на КАТ ... като им е толкова акъла!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове