18 Януари, 2018 15:40 1 617 18

Поредна провокация на „зелените“ срещу втория лифт на Банско

  • банско-
  • лифт-
  • ски

И това, на фона, че в Европа годишно се строят стотици такива съоръжения и хиляди километри ски писти

За пореден път ставаме свидетели на това как тези, които спъват изграждането на втория лифт в Банско, се опитват да отложат реализацията му далеч във времето. Зад тази нова акция, освен “еколозите” от коалиция „За да остане природа в България” стоят и четири партии - ДСБ, „Да, България”, ДЕОС и „Зелените”.

Това съобщават от сдружение „Бъдеще за община Банско”.

За кампанията използват алпиниста Боян Петров, който е ангажиран да иска промяна в действащия План за управление на Национален парк „Пирин”, свързана с втората кабина в Банско. Предложените от него текстове предвиждат в Плана да се запише конкретно инвестиционно намерение „изграждане на втора кабинкова линия”.

Съгласно действащото законодателство, това изменение на Плана ще бъде подложено на екологична оценка. Само нейното изработване ще отнеме поне половин година. След това, решението за екологична оценка ще бъде обжалвано от същите тези хора и организации, които предлагат това изменение и ще наблюдаваме съдебно производство поне още две години. Едва след това ще се върнем на изходна позиция, до която правителството стигна на 28.12.2017 година. Целта на предложението на „Зелените” е да се стигне два пъти до екологични оценки и ОВОС. Защото за конкретния инвестиционен проект с конкретните параметри също е задължителна екологична оценка. Тоест идеята на „зелените” е да се дублират две екологични оценки, които са обжалваеми и ще забавят проекта допълнително или ще го обезсмислят.

С настоящето съобщение се обръщаме и към премиера г-н Борисов с настояване да не се поддава на провокациите и манипулациите на „зелените”. Това, че няколкостотин партийни активисти от партии, останали извън парламента, протестират с политически искания не означава, че не трябва да се подкрепят двата милиона българи, живеещи в планинските региони, които разчитат на развитие на зимния и летния туризъм.

Ние също показахме нашата сила, като над 6000 симпатизанти ни подкрепиха в шествието в подкрепа на правителственото решение. Ние не се препитаваме от протести, от нагласени поръчки и от грантаджийски схеми, а работим ежедневно за развитието и опазването на природата в нашите родни места. Въпреки това, ако ситуацията го наложи, ще изпълним заканата си да блокираме българо-гръцката граница и тогава нека други да обясняват как заради изграждането на един лифт се затварят граници между две страни членки на ЕС. И това, на фона, че в Европа годишно се строят стотици такива съоръжения и хиляди километри ски писти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Затвор за Белев и Сандов

    18 15 Отговор
    Ако бяхме в Австрия или Германия довечера Белев, Сандов и Боян Петров щеха да спят в затвора, да видиш как щяха да се отракат хубаво

    Коментиран от #2, #3

  • 2 гост

    14 18 Отговор

    До коментар #1 от "Затвор за Белев и Сандов":

    Е кво, дай да унищожиме всичко за да ти угодиме на тебе и лумпените като тебе да си чешат крастата. Е нема да стане.

    Коментиран от #14

  • 3 вИнце

    12 15 Отговор

    До коментар #1 от "Затвор за Белев и Сандов":

    Венци, колко ти платиха, за тази толкова нелепо написана статия, за която не си направил елементарно проучване, какво "зелените" искат и не искат?!
  • 4 Мария

    13 10 Отговор
    е, айде стига с тия екологични оценки за сто неща. то няма лошо, ама сто милиона тромави процедури и то кога ще стане тоя лифт 2050 ли? правителството да ни ги слуша ти

    Коментиран от #5

  • 5 вИнце

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Мария":

    и сега може да се увеличи капацитетът с 40%, но не се прави, защо?
    Втора кабинка много лесно можеше да се направи и преди години, ако #КОЙ не беше толкова алчен!
  • 6 Бъди

    7 4 Отговор
    Вярвам, че Батко няма да им се върже :)
  • 7 me be re

    16 2 Отговор
    Алоу, зелените що не се борите с незаконната циканска сеч в цялата страна, а сте се хванали с тоя лифт?
    Циганите браконерстват дърва целогодишно и повсеместно, там кубиците са хиляди, борете се с тях

    Коментиран от #9

  • 8 Morgoth

    8 1 Отговор
    Бат Бойко като Главатар, както наскоро го нарекоха в едно писмо, разполага с възможността да променя не само планове, но и закони (чрез партията си в парламента) и едновременно с това да действа през правителството. Със сигурност има и голям екип от много добре подготвени юристи.
    Какво пречи да нареди построяването на втори лифт (само и единствено на него) като отмени всякакви еко оценки (само и единствено за него)? Така и лифта ще е там и обжалване няма да има къде да се прави и ще има реална гаранция, че няма да се строи нищо допълнително и няма да се сече нищо допълнително!
  • 9 Дайно

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "me be re":

    Щото са в играта с дървената мафия
  • 10 стоян

    6 2 Отговор
    А защо не направим референдум и да се сброим кой е за лифтове и писти и колко от тези зелени са против =сигурен съм че резултата ще е 80 на 20 за лифта и писти
  • 11 Боримир

    6 1 Отговор
    От Пловдив кога ще тръгват за следващия протест да изкарам и аз 30 лева?
  • 12 аве фюрер

    6 1 Отговор
    Псевдоеколога освен ,че е платена подлога на чужди интереси ,е и вреден дивеч който трябва да се прочиства своевременно , после ще е късно , вредите вече ще са големи .
  • 13 Антон

    8 3 Отговор
    По данни на нашето министерство на туризма за миналия зимен сезон / период декември -април/ България е била посетена от около 1 200 000 чужди туристи.
    Ако поради кофти лифтове или липса на такива / благодарение на зелените/ приблизително 20% от тази бройка се откажат да посетят България, и отидат в бюджетните курорти на австрийските, италиански и швейцарски алпи/ то общините на тези 3 страни ще захлебят никак не лошо.
    Да приемем че един чужд турист остава 700 евро / нямам идея на какви пакети пристигат при нас/ може да се направи следната сметка: приблизително отказали 240 000 човека. Всеки от тях като остави по 700 евро, това прави 168 млн.евро само за 1 сезон, което си е чиста загуба за нас, и много добър приход за конкурентните курорти без да правят каквито й да било нови инвестиции. Много малък процент от трзи 168 млн.евро са насочени към нашите “зелени” да стопират и саботират развитието на ски туризма у нас. И тази сума е само за 1 сезон.
    Ето това е причината за неистовото виене на вмирисаните зелени.
  • 14 321

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Ти дали си платен или просто си природно глупав?
  • 15 гост

    1 1 Отговор
    Проблема е кой да го плати тоя лифт , а и ''зелените'' си искат своите паричките - нормално , като навсякъде.
  • 16 незнайко

    0 0 Отговор
    Няма ли да спрат да ни занимават с тази тема ??? Има по важни неща за решаване в момента ! Защо тези ЗЕЛЕНИ, не кажат откъде се финансират ?
  • 17 Николай

    0 0 Отговор
    Интересно защо банскалии са за, а протестиращите против лифта са отвсякъде, само не и от Банско? Какво общо имат силистренци или пък пловдивчани? Там няма да строят.
  • 18 Дядо поп

    0 0 Отговор
    От,,зелени,, тикви семе не искам,първо да втасат после
    да ръсят акъл.Въпроса ми към зеленясалите е-кое е по-
    дабре развитие на туризъм или пушещи и тровещи ни с
    химикали фабрики,все пак на хората е необходима някак-
    ва прехрана.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове