Last news in Fakti

18 Януари, 2012 17:07 1 143 2

10-дневна хайка за гратисчии в София

  • билети-
  • гратисчии-
  • глоба

Вдигат глобата за пътник без билет на 20 лв.

Центърът за градска мобилност започва 10-дневна акция в районите с най-много гратисчии. Акцията стартира на 19 януари, а контрольори и представители на Общинска полиция - СДВР ще извършват постоянни проверки на местата с най-голяма концентрация на пътници без билети.

По време на кампанията екип на Центъра за градска мобилност ще бъде на разположение на медиите за времето между 11.00 и 12.00 часа в района на ж.к. Красна поляна, на прелеза на автобуси 72, 83, 11, ТМ 22, посока център.

Година и половина след като Столична община обяви, че глобата за нередовен пътник ще скочи двойно, за да се ограничат гратисчиите в градския транспорт, решението за това най-сетне е подготвено. Другата седмица предложението глобата да се вдигне на 20 лв. ще бъде внесено в общинския съвет, а след като престои 2 седмици на сайта на общината, ще се приеме. Според експерти двойната глоба би трябвало да действа респектиращо и пътниците да предпочитат да си купят билет, вместо да дадат 20 лв.

77 364 лв. са събраните пари от глоби за м.г. Контрольорите са написали и актове за 10 277 лв., обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. От продажбата на карти и билети Центърът за градска мобилност е събрал малко над 95.5 млн. лв. за м.г. Парите, които общината ще даде на градския транспорт, остават непроменени - 90 млн. лв. За сметка на това се обмисляли мерки за оптимизиране на приходите и разходите на транспортните фирми.

Всеки девети пътник в градския транспорт в София е без билет, сочи изследване на Центъра за градска мобилност от началото на ноември. Това означава, че над 41 хил. пътувания за годината са гратис.

Проучването обаче е правено в часовете от 7 до 20 часа и ако в него бяха включени по-ранните и по-късните часове, гратисчиите щяха да са повече, тъй като най-често в часовете от 5 до 7 часа и от 20 до полунощ няма контрольори и хората не дупчат билети, коментира зам.-кметът по транспорта Любомир Христо.
 
Най-любимото време за гратисчиите в София е сутрешният пик - между 7. и 9.30 ч., когато броят на пътуващите без билет според изследването е почти 10%. За сравнение през миналата година предпочитани са били часовете между 16.30 и 20.00 ч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ирина вълчовска

    0 0 Отговор
    Кметът по транспорта да назначи повече хора на работа и тогава ще има по - малко гратисчий - работните места се топят или трябва да си връзкар - така е навсякаде да не давам примери за шефове на транспорта - ама те пътуват със служебни карти нали
  • 2 местен

    0 0 Отговор
    "....започва 10-дневна акция в районите с най-много гратисчии ."
    Дано хайката се отнася и за "Орките" , прави неприятно впечатление , че тях не ги закачат изобщо !