Last news in Fakti

25 Януари, 2012 19:54 1 066 1

Контрольорите в София против вдигането на глобите

  • билети-
  • глоби-
  • градски транспорт

Мярката щяла да доведе до спад на приходите

125 контрольори от общо 170 в столичния градски транспорт се обявиха срещу намерението на Общината за двойното увеличение на глобата за нередовен пътник. Представители на проверяващите изказаха своето мнение пред съветниците от комисията по транспорт на Столичния общински съвет, съобщи радио София.

Според контрольорите увеличението на глобата за нередовен пътник с билет от 10 на 20 лева няма да доведе до по-високи приходи, а напротив - до по-голям спад на приходите от контролна дейност.

В откритото им писмо до общинските съветници се посочва, че дори и сега при цена на санкцията за нередовен пътник от 10 лева всеки от работещите като контрольори е свидетел на увеличаващите се прояви на грубост и използване на физическа сила за саморазправа.

Година и половина след като Столична община обяви, че глобата за нередовен пътник ще скочи двойно, за да се ограничат гратисчиите в градския транспорт, решението за това най-сетне е подготвено. Тази седмица предложението глобата да се вдигне на 20 лв. ще бъде внесено в общинския съвет, а след като престои 2 седмици на сайта на общината, ще се приеме. Според експерти двойната глоба би трябвало да действа респектиращо и пътниците да предпочитат да си купят билет, вместо да дадат 20 лв.

77 364 лв. са събраните пари от глоби за м.г. Контрольорите са написали и актове за 10 277 лв., обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. От продажбата на карти и билети Центърът за градска мобилност е събрал малко над 95.5 млн. лв. за м.г. Парите, които общината ще даде на градския транспорт, остават непроменени - 90 млн. лв. За сметка на това се обмисляли мерки за оптимизиране на приходите и разходите на транспортните фирми.

Всеки девети пътник в градския транспорт в София е без билет, сочи изследване на Центъра за градска мобилност от началото на ноември. Това означава, че над 41 хил. пътувания за годината са гратис.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАЖДАНИН

    0 0 Отговор
    а така! са вече ще имам още по голямо оправдание да си пътувам без билет.. не знам какви хора ги мислят тея неща.. сигурно си карат скъпите колички пък нека простолюдието плаща двойно