7 Март, 2018 18:31 1 837 7

Дончев: Не съм дебелокож и не пренебрегвам протестите

  • томислав дончев-
  • чез-
  • протест-
  • гинка върбакова

Правителството никога не е водило война с който и да било бизнес, категоричен е вицепремиерът

Дончев: Не съм дебелокож и не пренебрегвам протестите - 1
Снимка: БТА

Правителството никога не е водило война с който и да било бизнес – малък, голям, чужд или български, още повече такива емоционални категории като отмъщение. Това каза пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

На правителствата „Борисов 1, 2 и 3” предложение от ЧЕЗ към държавата не е правено, каза в коментар на интервюто на Томаш Плескач, който отговаря за задграничните активности на ЧЕЗ.

Енергоразпределително дружество не се купува, както се купува автомобил, велосипед или мотоциклет, заяви Дончев.

„Това се прави с писмо, аз такова писмо не съм виждал. Ако подобно предложение е правено в други правителства, служебни, това е друг въпрос, но ще се провери”, каза още вицепремиерът.

Дончев коментира и протестите във връзка със сделката:

„Не очаквайте от мен да бъда дотолкова дебелокож да подценявам която и да е форма на обществено недоволство, особено когато е под прозорците ми, макар че в конкретния случай това си беше изнесено заседание на парламентарната група на левицата, плюс приятели.

Разбира се, всеки има право да организира протести, включително политически, какъвто беше днешният. Ако нещо ме притеснява, това е по-скоро радикалната реторика, свързана с послания против ЕС.

Ако продължаваме така, скоро въпросът няма да е даже кой да управлява, а ще може ли изобщо да се управлява, защото се получава така, че опозицията системно унищожава целия инструментариум на държавността, с който могат да се правят политики”.

ЕС вече е лош, това е ясно. Не бива да се слушат гласовете от чужбина, макар че ние сме членове на ЕС и трябва да спазваме европейското законодателство като минимум.

После – щом е концесия е нещо лошо, конвенция, в последно време по дефиниция е нещо лошо, обществена поръчка е нещо лошо, европейски пари – това са пари за крадене, без ефект, това е обезателно далавера. Като изброим още три-четири сфери, където са насочени ударите върху опозицията, простете, но то не остана управленски инструментариум, с който някой може да управлява, да прави политики. (...)

Разбирам, че образно казано трябва да се стреля по екипажа и по капитана, но трябва да се пази лодката, защото ние друга лодка нямаме, имаме една държава.

Ако в нечия глава се прожектира римейк на събитията от 2013 г., няма причина да се случи същото, категоричен беше вицепремиерът.

На въпроса разбрал ли е кои са гадовете, Дончев отговори, че едва ли можем да го сведем до множество с ясно описание на участниците.

Според него това са тези, които се опитват да придобият политически ползи с неполитически средства – полупартизантски методи.

Разговорът с Гинка Върбакова беше изключително интелигентен със спокоен тон. Тя беше бизнес грамотна и с лекота коментираше детайли около дружеството си и сделката, поясни Томислав Дончев.

Искането държавата да участва в сделката е продиктувано от това, че тя трябва да се намеси и да гарантира спокойствието на всички хора, които с основание или без основание са тревожни, поясни вицепремиерът.

Борисов е поискал пълен контрол – 100% от собствеността на дружеството. Коментирани са от 34% до пълната собственост – категоричен отговор от нейна страна нямаше и то не за друго, а защото е нужно и съгласието на този, който продава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бррр

    9 1 Отговор
    Е,ББ по прилича на човек,макар че...
  • 3 Гербестан

    12 2 Отговор
    Всички герберасти сте гьонсурати, начело с най-големия Гьонко Борисов!
  • 4 Реалист

    5 15 Отговор
    Браво Томиславе! Един умен и спокоен българин.
  • 5 Реалист

    2 14 Отговор
    Браво Томиславе! Един умен и спокоен българин.

    Коментиран от #6

  • 6 Курец

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Такъв спокоен крадец и лъжец не бяхме виждали
  • 7 Кака Гинка

    12 0 Отговор
    Ама разбира се,всички от управляващата партия сте тънкокожи,чувствителини и човеколюбиви хора - за това сме цъфнали и вързали.В такава дупка ни вкарахте,че и след сто години (ако не изчезнем) няма да излезем от нея...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове