ФАКТИ.БГ

Сделката за ЧЕЗ отвежда към премиерското каре за карти в Банкя

Преводачът на "Инерком" Никола Молчан е служител на Мая Христова, която върти бизнес с близкия до Борисов Пепи Лашов

Публикувана: 29 Март, 2018 16:16
41 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 25969
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Стройна последователност от публични факти свързва лицата около сделката за ЧЕЗ с премиера Бойко Борисов. Съвместно разследване на „Лидове новини“ и Биволъ разкри ключови брънки от веригата, водеща от Прага до Банкя.

Никола Молчан, който е разследван три пъти за убийства, е част от екипа на „Инерком“. Той превежда на преговорите между ЧЕЗ и „Инерком“ за сделката с българските активи на чешката енергийна група. Молчан е финансов директор във фирма на Мая Христова от „ММ Груп“, която е в близки отношения със собственичката на „Инерком“ Гинка Върбакова. Христова е регистрирала фирма в Прага „MM Global s.r.o.“ на 21 септември 2017 г. – точно в навечерието на преговорите за продажбата активите на ЧЕЗ в България. За финансов директор е назначен именно Никола Молчан, който след това се оказва и официален участник в преговорите с „Инерком“.

От друга страна Мая Христова е дългогодишен бизнес партньор на Петър (Пепи) Лашов. Според записите Яневагейт, които Биволъ публикува. Лашов е едно от най-доверените лица на премиера Бойко Борисов и редовно играе с него карти в дома му в Банкя. Борисов и Лашов са имали в миналото общи съдружници със скандална слава.

За присъствието на Молчан на разговорите между „Инерком“ и ЧЕЗ съобщи най-напред сайтът ClubZ, позовавайки се на два независими източника. Сега този факт е официално потвърден от ЧЕЗ Груп пред „Лидове новини“. Молчан е превеждал на срещите между ЧЕЗ и Инерком, провеждани в Прага, отговаря на въпроси на вестника говорителката на групата Алис Хоракова.

„Лидове новини“ разкрива още, че Молчан е бил разследван в Чехия за убийствата на приятелката си и на собствения си баща, но поради липса на достатъчно доказателства не е бил обвинен.

Молчан – доверено лице на кръговете около СИК и „Инерком“

Но ролята на чеха, който има и българско гражданство, не е само на преводач. Той се явява от години тясно обвързан, като партньор и доверено лице в бизнес кръгове около СИК и „Инерком“, отвеждащ към премиера Борисов.

Мая Христова заедно със сина си Марин Христов притежават група от фирми с название „ММ“, които се занимават с продажби на луксозни коли, лизинг, застраховки, ресторантьорство, строителство и продажби на недвижими имоти. Тяхна е луксозната бизнес сграда на Околовръстен път 3, точно срещу резиденция Бояна.

Точно в същата сграда се намират офисите на „Инерком“. Те са закупени в началото на 2017 г. за милион и половина лева от фирмата „ММ Уърлд“, на която Мая Христова е едноличен собственик.

Семействата на Върбакови и Христови очевидно са в близки отношения, както личи на снимката публикувана в профила на Мая Христова в социалната мрежа Facebook. Светската хроника пази спомен за пищно благотворително събитие, организирано от Христова, на което е присъствал и един от бившите собственици на мола „Парадайз център“ Давид Михайлович. Неговият съдружник, руският олигарх с грузински произход – Паата Гамгонеишвили беше посочен от „Лидови Новини“ като част от схемата за финансиране на „Инерком“ в сделката за българския бизнес на ЧЕЗ.

Освен с Върбакови, Мая Христова е близка с известния ресторантьор и собственик на хайлайф заведения Петър (Пепи) Лашов. Репортер на агенция „Булфото“ го е запечатал още през 2006 г. на празненството при откриването на новия офис на „ММ Груп“, където той присъствал със съпругата си и с децата си.

Но отношенията между Христова и Лашов имат и съвсем конкретни бизнес измерения. Фирмата „Пи Ел БГ“, която е на Лашов се явява инвеститор в сграда, построена на Беловодски път 79, върху парцел притежаван от фирмата „ММ Дивелопмънт“. Това е видно на табелата на строежа от март 2012 г.

След като построява сградата, „Пи Ел Бг“ продава на „ММ Дивелопмънт“ 5 апартамента и 11 паркоместа в нея за малко над 1 млн. лв. „ММ Дивелопмънт“ е съсобственост на Мая Христова и нейният син Марин Христов. Впоследствие „ММ Дивелопмънт“ препродава някои от имотите на други физически и юридически лица близки до групата, което на практика оформя сграда от резидентски тип на близки съсобственици.

Мятам се с Пепи до Банкя“

Пепи Лашов е един от героите на разговорите #Яневагейт, от които става ясно, че той е чест посетител при премиера Борисов в дома му в Банкя, с когото играе карти. За да спаси Янева от „опраскване“, адв. Мондешки предлага да се срещне с Бойко Борисов с посредничеството именно на Лашов, или както той го нарича – Пепи Лашев.

Кои са другите от карето карти не става ясно, но Мондешки твърди, че Лашов редовно го канел „айде да ходим нагоре към тва“

Мондешки: Да ходя аз да се виждам с Бойко?

Янева: Да бе, да бе, да. Още по-лошо ще стане.

Ченалова: Само тва остава.

М: Ма не ма интересува, важното е да спасиме, мен ма забравяйте, мен.

Я: Още по-лошо ще стане.

М: Ми що, мятам се с Пепи.

Я: Кой е тоя Пепи?

М: Пепи Лашев. Пепи Лашев всяка вечер са на карти. Отивам. Пепи ще го хвана, той постоянно ме кани да ходим нагоре към тва, хващам го.

Я: Не, не, не, не, не.

М: Не, не, хващам го да ме научи поне как се играе карти, щот не съм играл, сантасе само мога да играя. Не знам кво играят те. Може би белот.

Я: Аз съм имала честта да играя на карти той беше на моя страна. Демек, седеше ми зад гърба, дишаше ми във врата и…

М: Ти помагаше.

Я: Ми помагаше как да играя, за да биеме останалите и ми каза, че дори да не ги биеме се счита, че сме ги били.

М: Хаха, служебна победа. Разбрах те. Много интересно се играе карти с Бойко.

Я: Хе

М: Красота.

В продължението на този запис се говори за отношенията на Борисов с дами, към които той не е бил безразличен. Някои от тях са били дискретни, но една от жените до премиера на име Мая се е прочула във властовите кръгове, към които принадлежат и събеседниците – висшите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова и адв. Момчил Мондешки.

Янева: Факт е, че към определени жени има и положително отношение. От тия, с които е бил.

Мондешки: Сигурно.

Я.: Така е, ся, има една, на която и купи къща в Барцелона за милион и половина евро! Има една друга, тя ходи в „Шервиньо“, забраих й името как се казваше, която беше на един негов много близък приятел от „Котараците“ жена. Как се казваше не мога да се сетя в момента. Както и да е. Тя му беше протокол.

М: Ъ-хъ.

Я.: Ииии… Макар че тоя му беше много близък приятел той се залюби с нея, ма в смисъл, не знам после какво стана, в смисъл още ли са заедно, разделиха ли се, нямам представа. Не мога ти кажа кво стана.

М: (въздиша).

Я.: Но към нея определено имаше отношение, в смисъл, не му беше като за едното чукане.

М: Да. (въздиша).

Я.: За сметка на това за Мая бяха разбрали половин София.

М: Ъ-хъ.

Я.: Което е страшно неприятно да ти кажа.

Румяна Ченалова: Ужасно.

Я.: Все пак.

Самоличността на въпросната Мая, за която е разбрала половин София така и не беше изяснена, но се появиха медийни публикации, които я свързваха с Мая Христова от „ММ Груп“.

Герои с тъмно минало и настояще

Всички изброени дотук персонажи: Никола Молчан, Мая Христова и Петър Лашов, са имали вземане-даване с правораздаването и престъпните групировки на прехода.

Петър Лашов или „Пепи“ е сочен като един от наследниците на убития висаджийски бос Георги Илиев (виж тук и тук). Илиев беше застрелян от снайпер в заведението „Буда Бар“ в Слънчев бряг на 25 август около полунощ. Веригата от заведения „Буда Бар“ е собственост на Лашов, а той се е намирал директно до застреляния бос в часа на неговата екзекуция. Лашов има и бизнес съдружие с иракчанина Самир Искандер Франсис, който е бил съдружник с Бойко Борисов във фирмата „Прайхим“. Освен съдружник на Борисов въпросният иракчанин е бил и съдружник на друга известна фигура от ъндърграунда – Златко Иванов – Баретата. Тази групичка се оказва забъркана в разработки за нелегален трафик на амфетамини за Близкия Изток и впоследствие с отвличането и последвалия разтрел на двама български шофьори в Ирак преди 14 г. Франсис забогатява от заменки на имоти по времето когато Борисов беше кмет на София.

Никола Молчан е управлявал в миналото фирмата „Раков Дол Проджектс“, която през 2004 г. „Дневник“ определя като свързана с групировката СИК. Съдружниците в проекта са част от структурите на групировката, един от тях Георги Когелов има и общ бизнес с Валери Йосифов, бивш председател на надзорния съвет на СИК.

Около същата групировка е гравитирал през 90-е и самият премиер Бойко Борисов, както свидетелства статия във в. „Капитал“ от ноември 1995 г., придружена с авторски снимков материал. На снимката към статията той е с Румен Гоцов Николов – „Пашата“, с когото има съвместен бизнес чрез „Тео Интернешънал„. Фирмата върти незаконна фабрика за цигари в Крайморие, която е затворена от антимафиотите няколко месеца по-рано, през март 1995 г., след разследване на Асен Йорданов, публикувано във в-к „Стандарт“.

Дописка за нелегалната фабрика на Борисов и Пашата и операцията на бопаджиите във в. Стандарт от март 1995 г..

Биволъ откри и друга интересна връзка около Молчан, водеща към обкръжението на Борисов. Неговият брат Владимир е бил съдружник във фирмата „Еуропеум София“ ООД с Георги Панов Коларов, който пък е в управителния съвет на сдружението „Български съвет за устойчиво развитие“ заедно с Цветелина Бориславова, дългогодишна спътничка в живота на Борисов.

Според медийни публикации Мая Христова в миналото също е работила като застрахователен брокер в структурите близки до СИК. Преди година името й се появи и в криминалната хроника. Офисите на „ММ Груп“ бяха атакувани през април 2017 (при служебното правителство на Герджиков) от ГДБОП в рамките на операция срещу укриване на данъци и пране на пари, водена от Специализирана прокуратура. Оттогава не е изнасяна повече информация за развитието на това разследване.

Името й се появи в медиите и през октомври миналата година, когато бе свързано с отвличането на 25 г. Адриан Златков, син на собственика на „Совавто“ и конкурент на Мая Христова – Тони Златков. Тогава лично Борисов сформира в дома си в Банкя „щаб“ за решаване на случая в домашни условия и „по пантофи“.

Защо бащата на отвлеченото момче е отишъл лично в дома на Министър-Председателя да му реши проблема, остана загадка /виж тук/. Но фактът, че Тони Златков е съдружник с небезизвестния Димитър Стефанов – Митко Каратиста, бивш член на Надзорния съвет на „ЧЕЗ България“ и управител на фирми на „Пашата“, вероятно обяснява мобилизацията на такъв премиерски щаб. Случаят така и остана неразкрит, но беше решен благополучно, след плащане на солидна сума пари от страна на семейството на жертвата. /виж тук/.

Комисията ЧЕЗ“ игнорира фактите, засега…

Още в първия ден след като беше обявено, че „Инерком“ купува бизнеса на ЧЕЗ в България, Биволъ публикува информацията, че съпругът на Гинка Върбакова е имал бизнес отношения с близката до СИК бивша манекенка Евгения Калканджиева. Припомнихме и факта, че управител на фирма на „Пашата“ – Димитър Стефанов известен като Митко Каратиста, беше в продължение на години член на Надзорния съвет на „ЧЕЗ България“. Припомнихме и връзките на „Пашата“ с Борисов.

Минути след публикацията ни, която придоби светкавична популярност в Интернет, премиерът реагира от Брюксел. Борисов обяви пред журналисти, че е поискал оставката на министър Теменужка Петкова, защото се познавала с Гинка Върбакова.

Петкова коментира смирено, че с оставката си защитавала доброто име на премиера Борисов. Нито една медия не й зададе въпроса от какво трябва да го защити тази оставка. В следващите дни стана ясно, че темата за връзките със структурите на СИК и тъмното минало на премиера е табу за българските медии, с малки изключения. „Следите остават“, както беше заглавието на един популярен крими-роман, а Биволъ се е заел усърдно с осветляването на тъмните страни на тази скандална сделка, която ще определя съдбата на милиони български граждани в бъдеще.

След сформирането на парламентарната Комисия за разследване на сделката за ЧЕЗ редакцията на Биволъ изпрати на нейното внимание серия въпроси, на които институциите могат да дадат ясни отговори. До момента са проведени две заседания на Комисията, като едно от тях беше засекретено. Все още не разполагаме с информация дали въпросите ни са подлагани на обсъждане.

Идната седмица Комисията ще изслуша и премиера Борисов. Новите разкрития за негови контакти с лица, замесени в сделката, повдигат нови, твърде сериозни въпроси, които също ще изпратим на Комисията за ЧЕЗ по официален ред.

Очаквайте нови разследвания на Биволъ по тази история и опитите на задкулисните играчи да останат скрити в корупционните си схеми.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
изненадан
1 Отговор
Ем, а дубрутру!

Коментиран от #29


Оценка:
-6 +79

ASDFG
2 Отговор
България=Мафия

Коментиран от #4


Оценка:
-5 +85

биволар
3 Отговор
"Но чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че получил неколкократно гаранции от Министерство на финансите, което уверявало колко надеждна е фирмата на Гинка Върбакова. А една от банките- кредитори на пазарджишката фирма – Българска банка за развитие, се ръководи от бившата дългогодишна приятелка на Бойко Борисов – Цветелина Бориславова"

Коментиран от #23, #27


Оценка:
-5 +77

космонавт
4 Отговор

До коментар #2 от "ASDFG":


Светът - мафия.

Оценка:
-6 +35

Ники
5 Отговор
Значи, дори да има някакви неточности нещата са си такива ... премиера , поради по как да кажа пичовския му и тарикатския му характер е партия с бая народ, от време оно ... и сега големите сделки минават с негова благословия и се правят от хора дето са му ходили на гости ... са ясно е че се правят схеми .. през 15 фирми и накрая г-жа Гинка дето едва ли е виждала премиера на живо и е поставено лице на хора източвали фондовете с фотоволтаици .... това е положението и няма на кой да се оплачем ...

Оценка:
-4 +56

мангалезич
6 Отговор
Моля Лидове новини и Биволъ да ме изкарат роднина или с познати от Крушовица ...

Оценка:
-47 +14

bbb
7 Отговор
Съчинение по картинка за начинаещи.Въпросът е кой е поръчителя.

Коментиран от #10


Оценка:
-56 +17

Ники
8 Отговор
Зад Инерком стой Пашата Това не е дори тайна ... сред по запознатите в София ...

Коментиран от #15


Оценка:
-8 +55

Аааа
9 Отговор
Народен съд за продажниците !!!

Оценка:
-2 +65

Боко тиквата
10 Отговор

До коментар #7 от "bbb":


АЗ ! Гадно ли ви е ? Нещастни наивници ще духате, не само супата.

Оценка:
-7 +33

Българин
11 Отговор
АКО ИЗНЕСЕНИТЕ ДАННИ са верни, и има останал политически морал и етика у управляващите, не е зле утре в 9.00 ч. на съвещанието за национална сигурност, което свиква Борисов във връзка с отравянето на Скрипал и гоненето на руски дипломати, да се обсъдят не само слайдовете и политическите провокации на Тереза Мей, а и ситуацията с ЧЕЗ (НАЛИ ЧЕЗ ЗАСЯГА ПРЯКО НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ). Ще бъде добре ако има оставки и по-добре дата за предстоящи избори през ранната есен.

Оценка:
-6 +52

Простак
12 Отговор
Сега да налеем малко масло в огъня. Путин е зад далаверата. Б.Б.е чист, и меко казано прост, като кроманьонец. Чудя се като му умре водещият офицер какво ще прави.

Оценка:
-4 +31

МММ
13 Отговор
Измамени нещастни хорица, тепърва ще научите още мнооого, много. Ще разберете как са ви работили мутрите.

Оценка:
-5 +48

Борис
14 Отговор
Това са някакви случайности ,бате не участва в кражби той само си взима.Гинка и Бойко ,ма те нямат нишо общо ВЕРВАЙТЕ МИ.

Оценка:
-5 +43

Хххх
15 Отговор

До коментар #8 от "Ники":


И не само това и всички общински поръчки като се почне от столична та чак да районните общини минават през негови фирми

Оценка:
-5 +34

Мръсн Боклук Е!
16 Отговор
От тоя нема отърване вервайте ми пуснал е пипала до всички силови структури поддържат го и от вън щото е одобен и подкупен

Оценка:
-6 +48

😋😀😀
17 Отговор
БИВОЛЪ WTF , още там спрях да чета.

Коментиран от #25


Оценка:
-40 +11

Топлата вода
18 Отговор
На Бойко много му се насъбраха червените картони .Сега като изгони и руски дипломати от България вече спокойно може да се прости със следващ мандат.Освен ако не манипулира изборите което е доста сигурно или оскотелият българин не го пусне пак във властта.И в двата случая обаче се надига гняв който няма да го подмине. ГЕРБ са като съхнещо дърво не умира веднага но умира бавно и сигурно.Може би го знаят и сега грабят в несвяст без дори да се пазят.То няма и от кой де.За сега

Оценка:
-6 +48

Ryty
19 Отговор
Вън от политиката ма мутрите крадци

Оценка:
-5 +33

Гост
20 Отговор
Не зная ка да коментирам...
Страшна държава...
Пълен ужас...

Оценка:
-4 +37

Патриот
21 Отговор
Фаткта, че зад покупката на ЧЕЗ стои Бой Суджук се знае от самото начало. Не е нужно да си човек-чудо за да се досетиш.

Оценка:
-6 +39

гост
22 Отговор
ДОБРО УТРО БЪЛГАРИЯ...

Оценка:
-2 +31

Гост
23 Отговор

До коментар #3 от "биволар":


То оттам трябваше да се започне. ...
българска действителност
брутална и селска работа. до разследване за убийства се стига.

Оценка:
-4 +21

кольо
24 Отговор
бойко е поне за 200та годишна присъда.

Оценка:
-6 +40

Чукундур
25 Отговор

До коментар #17 от "😋😀😀":


А можеш ли?

Оценка:
-1 +6

Бай хойДД
26 Отговор
БОЙКО ТИКВАТА И В МУТРЕНСКИТЕ ГОДИНИ Е БИЛ БОКЛУК КАКТО И СЕГА ДОНОСНИК И ПРОДАЖНИК САМО МЕ Е ЯД ЧЕ ЗАХРИХА БЕЛЕНЕ

Оценка:
-3 +25

Анти биволар
27 Отговор

До коментар #3 от "биволар":


Явно и по интелект сте биволар,защото Цветелина Бориславова няма нищо общо с посочената от вас ББР,има интернет,проверете кой какво ръководи и после словоблудствайте на воля из форумите.

Оценка:
-18 +5

Истината в очити
28 Отговор
Група вандали,които трява да са в затвора! Но понеже в България цари пълно беззаконие,няма нито един от управата в затвора!

Оценка:
-0 +21

Гост
29 Отговор

До коментар #1 от "изненадан":


Гадост, помия и пълна кочина !

Оценка:
-0 +17

ооооо
30 Отговор
Бойо - саморазкри се още първият ден - подскочи като ужилен, че щели да те свалят и правителството също..
толкова ти личеше, че си вътре, че няма повече накъде.
Оставка, МИЗЕРНИЦИ!

Оценка:
-1 +17

999
31 Отговор
И без това САЩ са ти вдигнали мерника, Биче банкянско.

Оценка:
-1 +18

Тишо
32 Отговор
Такъв нагъл човек - в света не съм виждал и чувал! Говори и в очите те гледа, а лЪже, лъже, лъже!Егатии безкрупулния примат!

Оценка:
-0 +18

33
Този коментар е премахнат от модератор.
Павлин Петров
34 Отговор
Абе мураген Бойко българския народ не правен в дупе и това което се опита да изиграеш ти е лебедовата ти песен.

Оценка:
-2 +11

35
Този коментар е премахнат от модератор.
Капитана
36 Отговор
СТИГА СМЕ РЕВА ЛИ ТО ВЕЧЕ Е ЯСНО - Тоя Бук лук Мутрата ще затрие като народ !!!! Да се вдигнем да излезем на улицата и да измет ем Мутрата от Власт !!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ -БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИ ТЕ НЕ НА мутрите!!!!

Оценка:
-0 +14

К К
37 Отговор
А снимката на Биволци със крими героя Перата за какво говори ?

Оценка:
-3 +2

Софиянка
38 Отговор
Само 1 процент да е истина и народа трябва да ги ПОМЕТЕ. А дали е само 1 процент?

Коментиран от #40


Оценка:
-0 +7

The TRAPPER
39 Отговор
Аз съм сигурен че ББ е невинен , защото като е бил малък е обрал една джанка, баща му го е набил, и оттогава не е крал.

Оценка:
-0 +5

40
Този коментар е премахнат от модератор.
Истина
41 Отговор
За Суджука не лайте много оставете го да си живее доволно

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Делян Добрев
Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев коментира сделката с ЧЕЗ
Продажбата на ЧЕЗ ми прозвуча като фалшива новина"

Още бисери
ТОП 5