20 Май, 2018 10:22 3 610 17

Поход до "Копитото" в памет на Боян Петров

  • поход-
  • копитото-
  • боян петров-
  • княжево-
  • витоша

Множество вдъхновени от планинаря тръгнаха по пътеката, по която той се готвеше, преди да изкачи всеки връх

Поход до "Копитото" в памет на Боян Петров - 1
Снимка: Ладислав Цветков

Близки и приятели на алпиниста Боян Петров организираха днес поход на Витоша в негова памет. В разходката от столичния квартал "Княжево" до "Копитото" се включиха и много хора, които не са познавали Петров, но са вдъхновени от неговия пример.

Маршрутът, който е избран, не е случаен – именно това е пътеката, по която Боян се готвеше, преди да изкачи всеки връх. По пътеката има специален дневник, в който хората пишат впечатленията си от природата и емоцията, която преживяват, когато минават по този път. Самият Боян също пише в този дневник, припомня bTV.

Поход до "Копитото" в памет на Боян Петров
Снимка: Ладислав Цветков

„Боян беше герой на нашето съвремие и хората са тук да го подкрепят. Дано някой продължи неговия път”, каза сестрата на Боян Петров – Александра. Тя повтори неговите думи: Продължавайте да изкачвате своите върхове и винаги напред.

По думите ѝ трябва да помним Боян с неговата устременост и борбеност. Той завинаги ще си остане нашият герой, ще остане пример за всички, допълни сестрата на алпиниста.

„Боян успя да събуди доста заспали хора и всички искат да се заредят от неговата енергия”, каза жената до алпиниста – Радослава Ненова. Тя смята да остави по пътя още няколко тефтера, в което хората могат да запишат нещо, което винаги са искали да кажат на Боян, но не са могли. „Тези дни получавах много хубави писма и мисля, че това ми помогна много и ми даде много сила”, отбеляза тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диди

    7 8 Отговор
    Жена му бързо стана известна покрай неговата гибел.Егати съдбата егати хитрушата.

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Диди":

    Има кредити жената, от хайманосването му. Кво да прави, не е лесно.
  • 3 Sky-blue

    12 6 Отговор
    Благодаря на всички които уважиха похода в памет на Боян. На 11.05.18г.се срещнах с майката на Милен Метков загинал на вр. Анапурна тя милата още си го чака такива хора като тях не се забравят и са в сърцата ни.Поклон и Бог да им прости.а на драскачите които не разбират от алпинизъм и планинарство не пишете не ви се отдава пишете си за чалгари, плеймеитки, джендъри, мма-ци там ви е силата

    Коментиран от #4

  • 4 Да уж

    4 9 Отговор

    До коментар #3 от "Sky-blue":

    Много грозно е това , което пишите.
    Защо, ако не мислят, като вас, значи
    останалите хора или чалгари и плеймейтки? Защо екстремали мислят , че е нещо повече от другите? Това е техният избор- да рискувате себе си за вашите каузи.
    Другите може би не по малко смели и дръзки, само не намират смисъл в това, което правят алпинистите, в това число. Форумът е мястото, където хората споделят мнението и няма защо им затваряте устата. Естественно, е говоря за арогантност и ханство, което упражняват някои коментари. Но ти е не позволено по при цип, по отношение към кой то и да е.
  • 5 Да уж

    3 3 Отговор
    Поправка:

    Форумът е мястото, където хората споделят мнението и няма защо им затваряте устата. Естественно, не говоря за арогантност и хамство, което упражняват някои коментатори. Но това не е позволено по прин цип, по отношение към кой то и да е.
  • 6 Sky-blue

    4 5 Отговор
    До коментар 4и5 на никой не натрапвам нищо затова пиша така знаех си че няма да ме разберете трябва за екстремните спортове сърце и разум който се среща при хората а не в останалите видове по земята и не е нужно да четете написаното от мен

    Коментиран от #8

  • 7 гост

    5 5 Отговор
    Би било хубаво да направите поход и да проявите съпричасност за някои болно дете на което родителите му ся чудят как да се оправят а не да ми се правите на съпричастни към някой който е решил да се самоубивва та чак и национален герой ще го направите Х.Ботев го е казал \не народ а мърша\

    Коментиран от #13

  • 8 Да уж

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Sky-blue":

    Никой не ви обвинява в натрапване на мнението ви. Напротив, имате го, споделяте го. Нормално е. Четем го, защо да не го четем?
    Другите имат друго мнение.
    Не ми е ясно, защо се опитвате да делите хората на тези, които имат ум и сърце, т.е любителите на екстрима, и другите, които не го приемат и го осъждат, може би? Тая надменност и високомерие дразни хората, вероятно, когато четат постове, подобни на вашите - с квалификации и оценки на инакомислещите.

    Коментиран от #12

  • 9 Да уж

    5 2 Отговор
    Забелязах, че в повечето случаи, някои, който живеят по различно от другите хора - вегани, екстрима и т. д. , стремят се да се противопоставят на другите и да придеминстрират своето превъзходство.
    Една медицинска сестра, например, всеки ден прави това, което аз не мога, но не забелязах, наставнически и снизходително да поучава хората.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГосТ

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Да уж":

    Нали знаете, че в Русия алпинизма също е много популярен спорт. Изкачването на К2 по южата стена от вашата експедиция обиколи света, а алпинистите бяха герои. Наистина това беше велико изкачване. Смелите и достойните винаги са били герои навсякъде. Те са като рицарите и самураите. Съвсем друга каста хора. Така че, недейте да обсъждате неща,които не разбирате. Боян Петров, беше наистина голям български алпинист, освен това беше и учен и общественик. Като не ви интересува, не четете.
    п.п. и това не е пътеката,на която тренират Боян и Дойчин. Тя е под лифта. Това шествие се провежда най вероятно по алеята.

    Коментиран от #14

  • 13 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Пффффф
    много си зле. Ботев, викаш го е казал. Неграмотни хора , колкото искаш....
  • 14 Да уж

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "ГосТ":

    Аз не писах нито за алпинизма, нито за конкретен алпинист.
    Не искате да говорете за това, което написах, а именно, за присвояване на правото на изключителност. Не говорете, но и не вменявайте на другите това, което не казвават те, а вие.
  • 15 Боянски поклоник

    0 2 Отговор
    Напред към Шиша Миша, там където може би ни чака героя Боян! Да следваме светлия му пример! И да загинем, какво толкова? Няма да е голяма загуба.
  • 16 Александър Звездев

    0 0 Отговор
    Е, и аз бях там, и аз се присъединих някак си всякак си - не се качих нагоре, но отведох баба му до дома и, хвала на таз 90 годишна жена, почти си ходи сама...!
  • 17 Анти истерик

    0 1 Отговор
    Какво ни заливате с тоя Боян Петров. Свършил работа "като кучето на нивата" и ни проглушихте ушите?!
    Бих участвал в преход до Копитото, но не в негова чест. Защо е тази истерия с един човек, загинал твърде подозрително?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове