Last news in Fakti

15 Юли, 2018 12:02, обновена 15 Юли, 2018 12:15 3 393 27

В Шарково се борят със зъби и нокти за животните си

  • шарково-
  • евтаназия-
  • животновъди-
  • корнелия нинова

"Загриженият" лидер на БСП Корнелия Нинова също отиде в селото

В Шарково се борят със зъби и нокти за животните си - 1
Снимка: БТА

Евтаназирането на животни в ямболското село Шарково продължава и днес (15 юли). Към настоящия момент избиването временно е спряно, тъй като ветеринарите не могат да влязат в двете останали стопанства в селото - животновъдите не им позволяват.

Стопаните твърдят че животните са здрави и нямат положителни проби в стадата. Според изискванията обаче всички животни трябва да бъдат унищожени, обясни съветникът на министъра д-р Янко Иванов, цитиран от БНР.

"Всички болни, контактни и животни, за които има опасност да са били в досег с вируса, подлежат на унищожаване, защото те в един или друг момент могат да заразят други животни, така ще се проточи."

Не е ясно кога ситуацията ще се успокои. В селото остава да бъдат избити още около 300 животни.

След Воден, Крайново и Странджа, ямболското Шарково е четвъртото село, в което се евтаназират овце и кози заради положителни проби на заболяването чума, потвърдени във френска референтна лаборатория.

В село Шарково пристигна и лидерът на БСП - Корнелия Нинова.

"Жителите на Шарково направиха жива верига пред полицаите и ветеринарите. Поисках официално документи, на база на които се избиват животни. Беше ми връчена заповед RD11-1245. В нея пише, че решението за изпълнение на комисията е от 4.07.2018, а протоколът за лабораторните резултати е от 9.07.2018 г.".

"Разговарях с главния прокурор Сотир Цацаров. Помолих МВР да оттеглят полицаите, за да не се стига до сблъсъци. Пускаме спешно жалба до прокуратурата, с която искаме спиране на заповедта за избиване на животните. Тук съм с народните представители от региона и няма да си тръгнем, докато не се изясни истината", каза още Нинова, цитирана от пресцентъра на социалистите.

Кметът на Шарково Иван Апостолов заяви по-рано за "Хоризонт", че над петдесет души от Варна и Бургас са дошли да подкрепят жителите на селото срещу наложената им евтаназия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    5 44 Отговор
    Другия път ще си ги застраховат вече.

    Коментиран от #2, #17

  • 2 българче

    31 5 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Ако и дедо ти беше застрахован, немаше сфинкерът му да е пълен с човечета от БРАТУШКИТЕ.
  • 3 аз предлагам

    4 29 Отговор
    стопаните които отказват да предадат животните си да гарантират с имуществото си , че животните им са здрави. ако се разболеят и заразата се разрастне просто ТЕ да плашщат обещетения !!! от къде на къде те да си запазват животните въпреки , че е рисково а после всички ние да плащаме обещетения ако те причинят епидемия .

    Коментиран от #22

  • 4 ще плащаш ти

    18 2 Отговор
    А ако не се разболеят?

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 и къде

    7 8 Отговор

    До коментар #4 от "ще плащаш ти":

    е проблема стопаните да покрият щетите с имуществото си ?? значи ако имаш кола и причиниш щета НО НЯМАШ засраховка плащаш ТИ но ако ти заразиш чужди животни плащат ВСИЧКИ ??? значи според теб всички трябва да караме без застраховки а щетите да покрива държавата ??? всеки трябва да поема съответната отговорност а не .... ако печеля печеля аз ако загубя...губят всички !!

    Коментиран от #10, #23

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 алоо солидарният

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "ще плащаш ти":

    с чужда пита помен правиш !!! а защо аз да плащам за чужди животни....ти до сега колко пари си превел да подпомогнеш тези стопани или викаш това си е проблем на държавата...но държавата са всички граждани . ти като меркел го раздаваш...много сме загрижени за човешките съдби но ако може друг да плаща а ние да се правим на майка тереза
  • 9 ivan4o

    22 1 Отговор
    Еу прави болести, чуми и темоподобни. Пускат ги у страни като България. После си пласират месото у нас. Ебаси хуйнята. А наще от парламента седят и гледат кът насрани
  • 10 К.К.

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "и къде":

    А кой ги зарази тези животни, кой забрани ваксините, кой ще носи отговорността сега, утре през оградата ще премине друга зараза, пак ли стопаните ще операт пешкира? И мизерстващите пенсионери с по една две кози.

    Коментиран от #14

  • 11 Sky-blue

    16 2 Отговор
    Само да кажа че според ветеринарни за първи път чуват за такава чума по приживните интересно в Турция защо няма огнища как се е пренесли до БГ.
  • 12 СссереМ

    5 16 Отговор
    Искам да попитам-ИМА ли едно декларирано животно и като продадат вълната,агнетата и млякото декларират ли ги,и плащат ли си данъците върху доходите?Убеден съм че всички са в сивия сектор,и ако местния ветеринар не беше показал съвест и не беше подал сигнал за чумата сега да беше пламнала цяла югоизточна България,а тия бабички щяха да си дадат животните в кланниците като почнат да се омърлушват и ни лук яли ни лук мирисали.Ако не са им застраховани живатните,не искам от моите данъци да им се изплати и стотинка помощ.

    Коментиран от #21, #25

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 а бе

    1 6 Отговор

    До коментар #10 от "К.К.":

    ти за застраховка чувал ли си ?? посочи кой е забранил на частно лице да си ваксинира животните .......как въобще си представяш някой да ми забрани да си ваксинирам стоката ??? относно оградата то цялата държава е разградена и то благодарение на избирателите но това не отменя задължението на хората да ваксинират и да застраховат имуществото си !!

    Коментиран от #18

  • 15 Уую от Пичковци

    4 4 Отговор
    Нинова отива да зарази и хората там .Те хорицата там и преди това не са живели много добре но лицемерката сега отива .Ще вдига рейтинга Тази е нищожество като тиквата Цв и всички останали в парламента.
  • 16 Антисоциалист

    0 10 Отговор
    Господа, мерките на държавата за предотвратяване на епидемията са редни, законни и задължителни. Тези, които пречат на държавните органи да изпълнят задълженията си, подлагат на риск животновъдството и хранителната промишленост. Нинова и върхушката на БСП саботира действията на държавата и следва да им се потърси съдебна отговорност. За целта е редно в Народното събрание да им се отнеме имунитета, да бъдат задържани, съдени и осъдени. Присъдата им да включва пълно възстановяване на причинените щети, включително и пропуснатите печалби на външния и вътрешен пазар.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 К.К.

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "а бе":

    Застраховай си първо семейството за следващата грипна епидемия и всички вирусни заболявания и чакай застрахователите да ти помогнат.
    Хората не си ваксинират децата, чакай бабата да знае за ваксини за животните.
    Преди 90та всичко масово се ваксинираше, животно не се пропускаше дори в най-затънтените села в планината.
  • 19 Кибик

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Антисоциалист":

    Господине, не е ли малко прибързано със изводите кой помага и кой пречи? В цивилизованите държави се назначава независима комиси, която проучва случая от игла до конец, и ролята на държавата, и на ветеринарите, и на собствениците, и на саботьорите, и на милицията, и пр. и чак тогава издава доклад със изводи и препоръки, и ако една от препоръките е да се задейства прокуратурата, така и става. В маймунските държави това разбира се няма как да се случи, затова дайте да опраскаме някого и да ни се махат от главата.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Иванко

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "СссереМ":

    Млъквай бе гербаджия долен! Върви да лижеш ануса на тиквата! Да ти е сладко! Измет долна, такива като теб на бесилото!
  • 22 Цървул,

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "аз предлагам":

    малко поне тиквата ти може ли да мисли?
  • 23 Какви животни

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "и къде":

    ще зарази, като ги избиват тотално? И защо в съседните страни не избиват животните си, въпреки че там е огнището на заразата. И каква е тази ограда по границата щом животните ни са имали пряк контакт с болни животни от съседните страни? Къде са спали граничари и БАБХ? Въртене на далавера им е само в тиквите, а хората страдат!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Kim Bu

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "СссереМ":

    Дишал ти е кон във врата ми се вижда, като гледам какво име си си сложил . . . . !
  • 26 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    Любопитно....Животните е ЗАБРАНЕНО да се ваксинират!!!!според евродиректива....А децата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ги фрашкат с много ваксинации!!!!
  • 27 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    Странни зарази ни налазиха......Откакто се разшаваха в портдаун...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове