19 Юли, 2018 19:29 5 625 21

Избиват 2/3 от дивите прасета, иде смъртоносен вирус

  • диво прасе-
  • диви прасета

Между 80 и 100 хил.диви прасета трябва да бъдат избити до края на годината, за да се предотврати опасноста от смъртоносното вирусно заболяване за глиганите – африканска чума, пише Флагман.бг.

Заболяването пълзи към България с изключителна сила. Преминало е през Грузия, където е унищожена цялата популация на глигани, преминало през Украйна и Румъния. Последното открито огнище е на 60 км от река Дунав.

Африканската чума е остро вирусно заболяване, а смъртността при него е близка до 100 %. За него няма нито ваксини, нито подходящо лечение, а вирусът лесно може да се прехвърли и към домашните прасета.

Огромната опасност буквално е на границата на страната ни, заради което в следващите месеци ще се предприемат извънредни мерки, за да се предотврати заразата. Единственият възможен начин, предвид миграцията на глиганите, е избиването на голяма част от популацията, твърдят вирусолози.

Това бе причината и за спешната промяна на Закона за лова, който ще позволи министърът на земеделието да издаде заповед за допълнителни ловни излети за намаляване на популацията на дивата свиня. Очаква се масовият отстрел да започне тази или следващата събота, след като бъдат обнародвани промените в закона. Те предвиждат по глиган да се стреля още от сега, а не от 1 октомври и ловът да се позволява всяка сряда, събота и неделя, както и на официални празници.

„Парламентът промени Закона за лова, с което даде право на министъра на земеделието да променя сроковете за ловуване, което означава, че ако има извънредни обстоятелства, може да се допусне ловуване, какъвто е случаят с чумата по дивите прасета”, коментира пред Флагман.бг Иван Иванов, депутат от БСП.

Държавата намали значително и таксите, които плащат чужденци в ловните стопанства. За отстреляна дива свиня до 2 години – не се заплаща нищо, над 2 години цената пада от 500 на 100 евро.

Ловци обаче се притесняват дали няма да се злоупотребява и на ловните излети да се отстрелват не само глигани. Според тях тази мярка ще унищожи популацията на дивеча и ще нанесе тежки поражения, които ще е невъзможно да се възстановят дори за 10-15 години.

Засега държавата ще даде право на ловците да съхранят месото от дивеча, но ще трябва да пращат проби за изследване. Авджиите ще трябва да загробват кожите и животински отстатъци в ями.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко тиквата

    44 6 Отговор
    Ама тия герберасти наистина искат да обезлюдят държавата ни!!
  • 2 Irmao

    27 3 Отговор
    Cледващата година е под знака на Глигана, според източния календар. Така че да не пипат хайваните.
  • 3 Кво кво

    33 9 Отговор
    Тази друга чума ли е, различна от тази по козите? Нали идваше от Турция, сега от Румъния. И това с миграцията на глиганите, крила ли са им поникнали и могат да летят, или подкупват гранична полиция и минават пеша по Дунав мост???

    Коментиран от #6, #11

  • 4 РРР

    24 4 Отговор
    Така както сме я почнали, да почнем от единия край човек по човек ... ЕЕЕЕй, по-вредно живо същество от човека няма, и у майката Природа се намесихме. Че ще се унищожим, ще се. Само не знаем кога. Но искаме и всичко друго живо да повлечем към отвъдното. Да идва денят Х и да се свършва. Да идват следвашите. Природата ще се самопочисти от нас. Как ще избиеш ти 100 хиляди прасета!???? Какъв си на този свят, Господар ли, че да му казваш: ти ще живееш, а ти ще умреш?

    Коментиран от #7

  • 5 гост

    27 2 Отговор
    Ловец съм от ...много години.Само да питам - как ще се стрелят в шумата, колко кучета ще гонят в жегата, с кирки и лопати ли ще ходим/ за загробване на кожите /, ще плащаме ли по 61 лв за всеки излет / както е сега / , ще може ли да се съберем / 8 ловеца минимум , както е по закон / в сряда, събота и неделя ?Много въпросителни станаха , а има и още !
  • 6 Андро

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Кво кво":

    Дивите прасета могат да плуват и преспокойно си минават Дунава.
  • 7 Да да

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "РРР":

    Нещо си се замаял! Ежедневно се колят хиляди прасета само в България! Пилета,крави овце и каквото се сетиш! Даже риба вадят от водата! Мръсници долни :дддд С това се храним ч!овеко
  • 8 Деян

    8 1 Отговор
    Искат ловците да намалят популацията на дива свиня, а по никакъв начин не се стимулира това. Щели да премахнат таксите за чужденци, ама за българи бележката си остава 60лв. Раздайте патрони поне бе

    Коментиран от #12

  • 9 Мале, мале!

    22 3 Отговор
    Избиват домашните животни, ще започнат да избиват и дивите животни, изгониха младите хора в чужбина, възрастните хора измират от мизерия. На тази територия ще останат само Боко и ДАНС!

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мале, мале!":

    Ako e вярно че чакаме 150 00 ,,гости" от запад, те нали не са по свинското ?
  • 11 ААА

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Кво кво":

    А да си чувал ,че имаме и сухоземна граница с Румъния?
  • 12 ААА

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Деян":

    Бележката от 61 лева е най -малкият проблем . Страшното е , че този дивеч който последните години нарасна в големи популации (за наша радост) ще трябва да бъде рязко намален . По принцип това е невъзможно , прасето е хитро и оцелява , но някой да ми каже как ще ми излезе свиня-майка с малки и аз да стрелям по нея , и малките и шарени непораснали таралежчета.

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "ААА":

    И аз не го правя, но да питам - ако се избият 2/3 от запаса , а ,,чумата" остане в другата 1/3 от свинете , ко прайм ?

    Коментиран от #16, #18

  • 14 Опа

    12 0 Отговор
    Гроб заличиха държавата и ние наблюдаваме!
  • 15 Ристе

    2 9 Отговор
    Спокойно, нинова ще изпрати комсомолче до всеки глиган! Ще опазим себеподобните, ние се грижим за свинете в държавата. Вашта мама комсомолска.
  • 16 ААА

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    И аз не знам кво да правим , много рядко си задавам този въпрос . Знам само ,че искам да си завра пушката, до край в задника на този (тези) създал вируса ,и да изпразня пълнителя. По старите ловци ,са ми казвали , когато 80-те години е започнала някаква пак чума по свинете , са ги намирали по 40-50 бр. умрели на куп , слагали са ги в изкопани ями и са ги палили, и заравяли. След което са се радвали да видят през 90-те дори една самотна свинска диря през ловната им територия , значи 28 години постепенно, постепенно са се възстановявали като популация , до очакваното ново зануляване. Дано ни се размине.

    Коментиран от #19

  • 17 Българка

    2 0 Отговор
    Не забравяйте,че тези дни се приема Истанбулската конвенция!
  • 18 отговор

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Ако избиете прасетата и чумата остане в оцелелите, някой трябва да понесе отховорност, за погрешното нареждане! Застреляйте тогава Порожанов, всички от БАХК, Винету и вероятно част от проблема ще е решен! Откакто Винету отиде на Световния Юдейски конгресс, а Цецо на световния интелект форум, явно са им нашокали тиквите да увеличат геноцида тук и ефекта се вижда.... Ами щом от Африка идват само проблеми било чуми, било африканци, тогава нека се заледи, че да изгаснат малко тия огнища и да не идват! Отдели кутия с 13 нули за Руменчо, Винету и Бахк и ако виртуалната чума в главите им не спре, ще е добре да спрат да я създават! Можеш да ги боядисаш със знамето на ЕС, ако ти е кеф? Не лицата, а патроните! Явно слънчевото време не води до хубаво? Трябва един ледников период и ще се оправят нещата. То и без това животните ще ги изтрепят, поне и човековандалчетата да понамалят афрострастите.
  • 19 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "ААА":

    През1985-86 год. казаха че има бяс по дивите прасета.Тогава ходихме и в сряда да ги бием, като ни пускаха от работа и ни се плащаше работният ден.Само веднъж видяхме умряло прасе / 1 бр. / , но то може да е умряло от старост / ловджийска лакардия /. А за възстановяването на популацията сте прав.Имаше един период от4 години , когато нямахме отстреляно прасе .
  • 20 Васил

    0 0 Отговор
    България е с площ 110 000 кв. километраАко ще избиват 100 хиляди диви прасета, то значи в България те са по едно на всеки кв.километър като минимум.Имате ли представа какво е това? Бездомните кучета в Бг.са много по - малко
  • 21 Васил

    0 0 Отговор
    СВИНЯ
    Дивата свиня наброява 94741 бр.
    Увеличение на запаса спрямо миналата година е с 5557 бр. или с 5,9 %. Този запас като цяло за страната е значително над допустимия. По-нататъшното увеличаване на запаса от дива свиня неминуемо ще доведе до редица проблеми, свързани най-вече с щетите, които тя нанася на селското стопанство и вероятността от поява на заболявания от класическа чума по свинята в отделни райони с висока плътност. Съотношението между половете е с лек превес на мъжките екземпляри – 1.1 : 1.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове