Last news in Fakti

14 Август, 2018 10:08 3 023 7

Търговският регистър отново изправи бизнеса на нокти

  • търговски регистър-
  • провал

Адвокати предупредиха за опасност от злоупотреби. Министърът на правосъдието сезира МВР, ДАНС и прокуратурата за проблема

Пореден хаос с Търговския регистър, в който се съхраняват данните на фирми, фондации и сдружения, заплашва търговския оборот в страната и отваря възможности за измами, пише в. „Сега“.

От петък сутринта няма достъп до базата данни. Първоначално беше съобщено, че не могат да се подават заявления онлайн, но в понеделник се разбра, че службата не работи и на гише - нито прави справки, нито приема документи.

Досега никой не е поел отговорност за срива. За регистъра отговаря Агенцията по вписванията, която е под шапката на Министерството на правосъдието. Директор на агенцията е Зорница Даскалова, която преди това беше член на Комисията за защита на конкуренцията. Тя и ръководството на министерството запазиха пълно мълчание за проблема и това подхрани всякакви конспиративни сюжети. До късно вчера от агенцията изпращаха постни съобщения, в които само признаваха за проблема и уверяваха, че денонощно правят всичко по силите си, за да го решат, като дори е приложен "авариен план". От Министерството на правосъдието отказаха информация, тъй като министър Цецка Цачева била сезирала МВР, ДАНС и прокуратурата и сега се чакал резултатът от проверката им. Това беше директно внушение, че ключовият регистър е мишена на хакерски атаки. По-късно това беше отречено.

Системите ще останат блокирани до сряда, съобщиха късно в понеделник от агенцията. От там уверяват, че няма "злонамерена външна намеса", а причините са технически. Твърдят още, че няма опасност от злоупотреби, защото "за времето на нарушаване на достъпа до регистрите действия спрямо данните в тях не са извършвани". Но не е ясно защо ако има просто технически проблем, трябва да се намесват МВР, ДАНС и прокуратурата.

В събота прокуратурата е разпоредила МВР да направи проверка, обясни пред "Сега" говорителката на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова. Според нея се проверява каква е причината достъпът до регистъра да е ограничен. На въпрос дали фирмата, която поддържа регистъра, не може да назове причините, Таскова отговори, че повече информация засега няма да дават. Срокът за проверката е 2 месеца.

Според специалисти, цитирани от "Капитал", повредата е изключително сериозна и има реална опасност да бъде загубена цялата информация в регистъра от началото на годината насам. Освен че може да блокира търговския оборот, липсата на търговски регистър отваря врати за измами. Невъзможността на държавата да поддържа регистъра е нарушение на правото на ЕС, тъй като България е задължена да поддържа електронна база данни за капиталовите търговски дружества, включително и задължение да представя документи и информация по електронен път при поискване.

Блокажът създаде проблеми на фирми и адвокати. "Блокирането на Търговския регистър блокира целия търговски оборот. В момента никой не може да знае с кого договаря, тъй като няма начин да извърши проверка. Ако все пак сделки има, то те се сключват на доверие, което може да ги опорочи до степен на нищожност, ако се окаже, че са договаряни между лица без представителна власт или в обявена несъстоятелност. Последиците може да са непредвидими", коментира във "Фейсбук" адвокат Грета Ганева.

"Това е един много голям проблем. Освен че на практика се преустановява търговският оборот, вписването на промени в структурата, в капитала на дружествата, вписването на нови дружества, това внася една несигурност в собствеността. Още не е ясно какви ще бъдат и щетите. Дали просто едно забавяне на работата, или ще има проблеми и с възстановяване на пълния обем информация", каза пред "Дарик" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Той припомни, че този тип данни се дублират и се съхраняват физически на различни места. "Но за нас не е ясно колко често се правят тези копия. И ако от началото на годината се изгуби информацията и трябва да се възстановява, това е един огромен проблем. Не е изключено да се получат възможности за злоупотреби. Това създава проблеми и рискове, сега предприемачите вместо да си гледат бизнеса, трябва да се занимават с такива административни процедури", коментира още Велев.

Българската стопанска камара нарече срива "изключително притеснителен". От камарата настояват да бъдат оповестени причините, проблемите да бъдат отстранени бързо и да не се стига до загуба на информация. Мария Минчева – юрисконсулт на организацията, заяви по БНР: „До голяма степен създава реален риск от блокиране на ежедневната търговска дейност – банково кредитиране, нотариални сделки. Надяваме се, че държавата ще реагира адекватно на ситуацията и няма да допусне налагане на санкции на търговците и на юридическите лица с нестопанска цел“.

"Захранвам сметка на фирма, на която съм управител. Т.е. аз внасям пари на каса, банката просто трябваше да ги вземе. Но ми отказа, тъй като искали да видят актуално състояние от Търговския регистър. А той не работи", разказа във "Фейсбук" управител на фирма.

"Последният срив не е случаен. От няколко години умишлено се натоварва регистърът, без да се осигурява необходимият ресурс да работи - сървърите са стари и недостатъчни, нови не се купуват. Заплатите на длъжностните лица са недостатъчни и се назначават откровено некомпетентни хора. Липсва единна политика по критериите за вписване и откази. Електронното управление и публичността са елемент, който не е нужен в "пленената държава", коментира адвокат в социалната мрежа.

От агенцията по вписвания не пуснаха фоторепортер на "Сега" в сградата си. Шефът на дирекция "Длъжностни лица по регистрацията" Кирил Чакъров отпрати журналиста с обяснението, че няма как да влезе без разрешение, но не посочи кой трябва да го даде.

"Контракс" АД поддържа информационната система на Търговския регистър.

Договорът с него е сключен през лятото на 2016 г. и е за 12 месеца. Стойността му е 50 966 лв. "Сега" потърси коментар от компанията. Дамата, която вдигна телефона, обеща обратно обаждане, когато "се върне колежката", но никой от фирмата не се обади до приключването на броя. През декември 2017 г. агенцията сключва договор с "Телелинк Бизнес Сървисис" ЕАД за разширяване на капацитета на масиви за съхранение на данни, надграждане на сървъри и доставка на лентови библиотеки за архивиране на данни. Договорът е за близо 3.68 млн. лв. "Информационно обслужване" АД, "Сиенсис" АД и ЕТ "Алфа Веселка Велчева" са изпълнители на европроект за надграждане на регистъра за интеграция с платформата за обмен на данни между търговските регистри в ЕС, вграждане на регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, интеграция с имотния регистър, единна входна точка и прехвърляне на централния регистър на особените залози. Стойността на този проект е близо 2 млн. лв.

Регистърът подлуди бизнеса и през зимата,

когато спря да приема заявления за вписване на промени във фирмите заради законови неуредици. По-късно законът беше променен, но излезе проблем с друг закон. Докато и той бъде променен, се натрупаха стотици хиляди заявления и не се спазваха сроковете, а търговският оборот беше тотално блокиран. Никой не понесе отговорност за това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обществена поръчка

    7 1 Отговор
    Вероятно са им изпушили хард дисковете ? Ми да продължават с конкурси "най-скапана стока" на "най-добра цена" и 50% за вас 50% за нас ?
  • 2 Кой Кой е…

    3 0 Отговор
    Дисковете от ТР са изчезнали, а не дефектирали; шефката на екзотичен остров? Кой Кой е…

    https://frognews.bg/novini/izcheznali-4-diska-targovskiia-registar-shefkata-ekzotichen-ostrov.html
  • 3 Навсякъде е шурубаджанащина

    5 0 Отговор
    Така е като уредени фирми правят подръжката без нужния капацитет и знания:-) Ама цацата нали спи свинята дебела вместо да си върши работата!!
  • 4 hmhmhm

    2 0 Отговор
    Тюх, добре , че успях да сваля всичко на дискети! 2 копия ! Бетон съм !
  • 5 Съмнение

    4 0 Отговор
    Може би се прочиства информация, възползвайки се от ниската компетентност на обслужващите. Нпо-тата отдавна са пример за източване, влияние и компрометиране.
  • 6 отврат

    5 0 Отговор
    Ако бехте нормална нация да сте спрели да плащате данъци отдавна,ама сте боклук до боклука робски
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове