31 Август, 2018 21:12 2 714 22

Евтаназират всички прасета в с. Тутраканци

  • африканска чума-
  • прасе-
  • чума

Важно е в ситуацията с африканската чума по животните мерките да са незабавни, каза председателят на БАБХ

Тази вечер всички прасета в село Тутраканци ще бъдат евтаназирани и загробени. Това каза изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, цитиран от агенция „Фокус”.

„През последните две години се опитахме да направим така, че чумата да не влезе в България. За нас не е изненада, че това се случи, защото това е един изключително агресивен и устойчив вирус, и мерките, които ние приложихме, се основават на това по какъв начин най-вероятно се предава вирусът – чрез диви прасета или предаване чрез човешка дейност, особено храни с произход свине, каза още д-р Илиев.

Той обясни, че собственикът на седемте прасета е извикал ветеринарен лекар, но три от тях са умрели, за което са били информирани лекарите във Варна.

„Пробите бяха изпратени в референтната лаборатория за африканска чума. Резултатът е потвърден. С полиция сме взели мерки да се ограничи движението в с. Тутраканци.

Проверяват се всички автомобили за свине и свински продукти. Общо свинете в селото са били 30, но са останали 23. Тази вечер животните ще бъдат евтаназирани и загробени, обясни той и допълни, че е важно в тази ситуация мерките да са незабавни.

„В Румъния има 202 000 заболели от африканска чума животни и ние се стараем да не допускаме да се случва това и у нас”, коментира още д-р Илиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист1

    25 8 Отговор
    Като дойдоха американците в България, се случват разни странни работи. Преди това от разстояние разрушиха стопанствата и заводите ни
  • 2 А ЦАЦАРОВ ?

    19 3 Отговор
    Чума за него няма ли ? Евтанизация за него , няма ли ? И той нали е от този вид добитък !
  • 3 Бебо

    16 4 Отговор
    Айде пак лъжи и схеми.
  • 4 гостенче

    17 2 Отговор
    Разбиха ТКЗС-та, но не избиха животните, което, явно, отчитат за грешка. Избиха животните от югоизтока, сега започват избиването им в североизтока. После сигурно ще минат на хората, тези които не са напуснали района. Като че ли наистина обезлюдяват територия. За какво ли им е?

    Коментиран от #7

  • 5 куку руку ку

    14 1 Отговор
    Няма ли кой да спре чумата, наречена бабх?
  • 6 Аналитик

    10 3 Отговор
    Дамяне, само се чуй какво говориш? Вируси се предават по три начина. Единият е, ще шръскат от самолети разни отрови, за да ни избият хората, но това трови и животни. Втория е от храни и питоета, но при свинете за ферми, те се контфолират от хората. Освен ако не им пробутват заразени смески... Третият е при досег с други животни. Но дивите свине и фермите нямат пряк досег. Как тогава се появи чумата? Излиза, че продавате заразени смески на фермефите?

    Коментиран от #8

  • 7 нечовек

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "гостенче":

    За да я заселят с човдкожисотни. Но тогава територията с тях ще бъде унищожена. Няма нужда от човекоживотни, значи и ог тефитория няма нужда.
  • 8 аналитик

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Аналитик":

    А, друг вариант е и чрез ваксините по хора и животни. Много трудно е да се докаже при такива политици, работещи срещу нас българите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Фитлер

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Булава":

    Найн! Швайне, юбер аллес! А, защо африканските прасета нямат Африканска чума, а местните имат? Явно якой тук я създава или ни лъже?

    Коментиран от #12

  • 11 Дамян Илиев

    8 2 Отговор
    Кораба с малки ГМО прасенца, чака на пристанище Бургас. Избирайте тези, за да ви заредим с нови- срещу заплащане естествено.
  • 12 Ваксинатор

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Фитлер":

    МММ, ние с ваксините от глад ли да умираме???

    Коментиран от #14

  • 13 Иван

    6 8 Отговор
    Найде стига сне ревали. Предупредиха всички, които гледат прасета в района да си ги заколят и приберат по фризерите. Какво друго да направят за да сте доволни ? Ревловци такива. Американците са ви виновни. То нормален червен мозък има ли ?
  • 14 Фитлер

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ваксинатор":

    Защо от глад? Ваксинирайте Боце, ГЕРБ, БСП, СДС, ДПС, НДСВ, ЕВРОРОМА, ДОСТ, А-ТАКА, ДБГ, БДЦ... а ние българския народ ще ви ги платим на тройна цена! От изброените само ще спестим милиарди.
  • 15 стоян георгиев

    3 3 Отговор
    нинова веднага да се качва на каручката и да отива там.няма чума по свинете и трябва спокоино да се движат,щото хората много си ги обичат и няма да ги колят.румънците са приятели на сорос и мразят путин демек са боклуци ,така че както и на фрнацуззите не трябва да се вярва.няма чума по прасетата ,тва е измислица на герб за да откраднат на хората бизнеса.така че бсп ви съветва да криете прасетата и да не ги показвате на ветернарните служби ,а при възможност да ги преместите в съседното или в някое по-далечно село.
  • 16 СссереМ

    3 6 Отговор
    Комунягите пак се сбраха тук,няма да се върне вашата,само ГЕРБ.А са ги изклали за да не се разпространи чумата,89-та и вас трябваше да изколим,ама още не е късно.

    Коментиран от #17, #18, #19, #20

  • 17 аналитик

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "СссереМ":

    Ей, зомби на ГЕРБ крадците, я ни обясни как домашни затворвни свине заболяват от Африканска чума!? Извикай и Калинките от БАБХ да ти помогнат в отговора!
  • 18 аналитик

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "СссереМ":

    Ей, аз всяко лято и зима ваканциите съм карал на село при бабите преди. По селата си гледаха прасе, няколко овчици или кози. Десетилетия нямаше Африканска ни друга чума. Извикайте Тиквата йрадлива и тия калинки от БАБХ и Тиквенските експерти да обяснят и докажат как се разболяват домашни прасета и овци и кози сега?!!!! И преди имаше диви свине, вълци, чакали, но чума не. Кой тук лъже и кой избива животните по външна поръчка? Кои пускат вирусите при хората? Враговете ни. В частност и корпорации за лекарства и други. Хайде обясни, как става?! Стига си плямпал глупости за комунисти.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 аналитик

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "СссереМ":

    Искаме тестове и анализ на пробите и от японски, корейски, австралийски, ирански, руски, и дриги лаборатории, а не само от местните Калинки и ортаците от европейски схеми. И ако се докаже, че лъже някой, директно разстфел! Така правят цивилизованите народи.
  • 21 Чинга чук

    3 0 Отговор
    Преди 10 години на всяко ГККП имаше дезифекционни полета ,които ,,юпито"" нИколай вАсилев затри с лека ръка и от тогава през страната преминаха ШАП, СИН ЕЗИК , НОДУЛАРЕН ДЕРМАТИТ , ЧУМА по ДПЖ и сега АЧС!!! От там се акумулираха достатъчно средства за ВАКСИНАЦИЙ и за лабораторий и ,за клалифициран персонал от лекари ,лаборанти и пр !
  • 22 ivan4o

    2 0 Отговор
    Как е спането,удобно ли е?хахахахах
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове