18 Септември, 2018 15:16 1 131 13

„Витоша Ски“ кани политици на инспекция на лифтовете

  • витоша ски-
  • витоша-
  • лифт

От „Витоша Ски“ отправиха покана към представители на централната и местната власт да се запознаят на място със състоянието на лифтовете в природен парк „Витоша“ и да добият лично впечатление как те се експлоатират и поддържат. Поканата е за 29.09.2018 г. 10:00 ч. на начална станция на Драгалевски лифт. Писмото е адресирано до вицепремиера Валери Симеонов, кмета Йорданка Фандъкова и министрите Николина Ангелкова, Нено Димов и Красен Кралев да инспектират съоръженията на Витоша.

От 2007 година „Витоша ски” АД е собственик на основната част от лифтовете в Природен парк „Витоша”. Оттогава, с грижата на добър стопанин, ние поддържаме съоръженията в изправност, съгласно изискванията на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

През последните години работата ни става все по-трудна, защото резервните части за тази остаряла физически и морално техника вече не се произвеждат. В по-голямата си част те са строени и пуснати в експлоатация през 50-те и 60-те години на миналия ХХ век.

Например, Драгалевският лифт е построен през 1956 г., „Романският” - през 1968 г. Той в момента не работи поради две причини. Първата е, че вследствие на силна буря част от стълбовете са изместени и деформирани. Лифтът, разбира се, щеше да бъде отремонтиран, но френската фирма FIVES LILLE-CAIL, която го е доставила вече не съществува. Преди 40 години тя е сменила своя предмет на дейност и в момента се занимават с пътна и ЖП инфраструктура. Още повече, че в историята им това е единственият лифт, произведен от фирмата.

Споделяме тези детайли, за да покажем, какви трудности срещаме в дейността си. Но въпреки тях, ние не сме оставили софиянци без екологичен достъп до планината чрез Симеоновския и Драгалевския лифтове. Съобразно потока от туристи осигуряваме целогодишно, особено в празничните дни, достъп до Витоша. Отново припомняме, че без належащите промени, сме в невъзможност законово да извършим така необходимата подмяна и модернизация на съоръженията с нови, последно поколение лифтове, отговарящи на най-високите технически и екологични стандарти. Това е така, тъй като новите съоръжения може да се изградят по съществуващите трасета, но не по сега съществуващите стъпки и стълбове. Тоест, при подмяната ще трябва да се обновят всички фундаменти и стълбове към тях, а това е забранено от действащият план за управление на парк „Витоша“, тъй като съгласно ЗУТ се тълкува като ново строителство, отбелязват от „Витоша Ски“.

Ние от своя страна отново се ангажираме, че след като измененията влязат в сила и изпълним процедурните изисквания , незабавно ще започнем отдавна чаканата модернизация.

Надяваме се Вицепремиера г-н Валери Симеонов, Кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова, Министъра на туризма г-жа Николина Ангелкова, Министъра на околната среда и водите г-н Нено Димов, Министъра на спорта Красен Кралев, Председателя на СОС г-н Елен Герджиков и Директора на Изпълнителна агенция по горите г-н Григор Гогов да уважат нашата покана, заявяват от "Витоша Ски".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мира

    9 2 Отговор
    Ми логично да няма резервни части. Все едно да търсите такива за кола от 50-а година! Безобразие! Естествено, че такъв тип съоръжение е трудно за поддръжка, то си плаче за ново!

    Коментиран от #9

  • 2 Hsgdgs

    7 1 Отговор
    Крайно време е... Пак чакат някой да умре от лифта за да се направи нов.
  • 3 123

    1 9 Отговор
    Платен драскач! Неуморно рекламиращ Витоша ски.
  • 4 Мариана Василева

    2 7 Отговор
    От толкова нови лифтове коли и какви ли не нови неща сметищата около нас ще ни затрупат. Аман, не остана природа вече от човешката лакомия...
  • 5 Зоя

    6 1 Отговор
    Айде властта да се вземе в ръце и най-сетне да реши твърдо, че трябва промяна. Къде да караме ски през зимата, като сме от София?

    Коментиран от #10

  • 6 Munchen

    5 0 Отговор
    А с Княжевския лифт какво стана? Защо не се споменава, при положение, че и той е част от собствеността на Витоша ски, придобита през 2007?
  • 7 Борис

    4 0 Отговор
    Проблемите с подмяната на лифтовете са заложени от Тома Белев и компания, които сега най-моного викат.
  • 8 Дани

    3 0 Отговор
    Да видят от първо лице колко са зле съоръженията и да промят закона, че да може да се обновят.

    Коментиран от #11

  • 9 BG1000

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мира":

    Е плаче си ама не им дават да ги сменят.
    Срамота..
  • 10 Бакща

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Зоя":

    В Алпите но и е по евтино
  • 11 Бакша

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дани":

    Да видят ама в Алпите лифта е нов
  • 12 Стоил Славчев

    4 0 Отговор
    Интересно ще бъде да видим кои от поканените политици ще се осмелят да се качат на Витоша, за да се запознаят отблизо с проблема и със саботажа от страна на "зелените" на Иво Прокопиев за модернизацията на лифтовете!

    Коментиран от #13

  • 13 321

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Стоил Славчев":

    Докато ДАНС не почне да разследва финансирането на т.нар. зелени и доколко са увредили интереса на държавата през годините, тези паразити няма престанат да пречат на обновяването на инфраструктурата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове