Last news in Fakti

29 Септември, 2018 13:04 2 931 15

Валери Симеонов: Край на "зеленото" робство

  • витоша-
  • лифт-
  • витоша ски-
  • валери симеонов

Вицепремиерът Валери Симеонов остана втрещен от състоянието на лифтовите съоръжение на Витоша. Той се качи вчера за първи път в любимата на софиянци планина. Заедно с него бяха министърът на околната среда и водите Нено Димов, председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, зам.министърът на младежта и спорта доц. д-р Стоян Андонов, както и представители на Министерството на туризма и Изпълнителната агенция по горите. Посещение на такова ниво на Витоша става за първи път. То се осъществи по поканата на собственика на съоръженията "Витоша ски", за да видят представителите на изпълнителната власт в какво състояние са лифтовете и да разберат истинската причина за това те да не могат да бъдат подменени с нови, съобщава в. „Стандарт“.

Още с пристигането на начална станция на лифта в Драгалевци думата взе Симеонов. "Тук сме да изпробваме този лифт, който е една от реликвите на Балканите и Европа", заяви вицепремиерът.

"За пореден път се убеждаваме, че тези съоръжения плачат за спешна подмяна и че повече съвременно "зелено" робство България не трябва да допуска. Имам предвид непрекъснатите пречки, които се създават, за най-елементарни действия, които в случая са свързани с обслужването на софиянци на Витоша. Аз не съм от тук и не съм скиор, но като го гледам този лифт със страх ще се кача на него", продължи Симеонов. Според него решението по казуса е в общината и държавата. За подмяна на спортните съоръжения на Витоша ще се работи в посока промяна на плана за управление, чрез решение на Министерски съвет. Евентуално ще се направи и промяна в закона за горите, така че тези остарели съоръжения да бъдат подменени и софиянци да имат възможност да се възползват от красотите на Витоша. "Чрез тези две решения на Министерски съвет и на Народното събрание ние ще дадем възможност за подмяната на тези лифтове", обясни Симеонов. Той се качи до междинна станция "Бай Кръстьо" заедно с Герджиков, а след тях с лифта нагоре поеха и Нено Димов и останалите гости. Вицепремиерът стигна и до хижа "Алеко", където инспектира спрения лифт "Романски" и продължи до Меча поляна от където минава лифт "Витошко лале" 1. Той видя и крайна станция на кабинковия лифт от Симеоново до Алеко.

"Срам за България и София", обобщи впечатленията след обиколката вицепремиерът. "Нямаме по-зарязан курорт от тази зона. Тук е някаква цигания. Всички искаме да направим нещо, стига да има желание и политическа воля в общината и държавата. От страна на Валери Симеонов волята я има. Работната група си е свършила работата. Подготвени са всички промени касаещи плана за управление на парк Витоша. Сега остава процедурно да те бъдат внесени в МОСВ от Министерство на младежта и спорта или Столична община и да бъдат разгледани от Висш експертен екологичен съвет на Министерството. След като бъдат приети тези промени трябва да бъдат внесени в Министерски съвет за окончателното им приемане.

Само така ще има законово основание старите лифтове да бъдат с нови и да се осигури достъпа на софиянци до планината с модерни и екологични съоръжения. Също така трябва да се узаконят и всички съществуващи писти на Витоша", завърши Симеонов.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира пред журналистите на Витоша неговата гледна точка на проблема с подмяната на лифтовете.

"Действащият в момента план за управление не позволява да бъде направена, каквато и да е промяна на лифтовете. Чакаме иницииране от Столична община или Министерството на спорта желание за промяна на плана на управление на парк Витоша. Тази промяна ще си мине през съответната процедура и експертите трябва да се произнесат. Така или иначе тя трябва да разреши, защото в момента не могат да се направят, каквато и да е стъпки за ремонт или подмяна на съоръженията. В действителност тези технически и морално остарели лифтове е логично да бъдат подменени с нови. Съмнявам се, че това е целесъобразно, като гледам технологията с която тези лифтове са правени в средата на миналия век", продължи Димов. После обясни, че в началната станция в Драгалевци се сетил, че грохналият лифт прилича на стар запорожец.

" При всички положения всички ние като софиянци заслужаваме нещо модерно като съоръжения, които да отговарят на 20-е години на 21 век.

За да има промяна просто режимът за подмяна на съоръженията трябва да стане от "забранен" в "разрешен". След подобно нещо, ако има инвестиционно намерение то ще мине през всички необходими стъпки, като екологична оценка, оценка за съотвествието и оценка за въздействие върху околната среда", обясни екоминистърът. Въпросните процедури обаче нямало как да станат тази зима, дори и да бъде внесено другата седмица предложението за промяна на плана.

"В момента обаче дори да има инвестиционно намерение аз ще трябва да го отхвърля, защото априори е забранено подобно нещо. Така, че първо трябва да се разреши, а после да се прецени в какви параметри е приемливо. На този етап просто нищо не може да се направи. В края на краищата искаме да сме модерна държава в Европа във всяка област", каза още Димов.

На свой ред председателят на СОС Елен Герджиков обяви, че общината е готова да внесе искането за промяна в плана на управление на Парк Витоша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Охо бохо

    18 6 Отговор
    Срам за България са ВСИЧКИ "политици" !!!!!!!!
  • 2 ванката

    9 14 Отговор
    кога ще сложите край на американското робство че то е много много лошо за страната ни!!!

    Коментиран от #12

  • 3 Хаха

    6 3 Отговор
    Аз помислих край на зелената зона хахаха
  • 4 Целта

    3 1 Отговор
    Нвше да се пълнят Банско и Боровец! Никакво робство!
  • 5 123

    1 6 Отговор
    Платен драскач
  • 6 123

    1 5 Отговор
    Платен драскач!
  • 7 Bubbles

    11 0 Отговор
    Хубава идея е най после да се обновят тези лифтове и да почне да се поддържа Витоша като цяло, само да не си правят път та да могат да го залеят и него с бетон.
  • 8 onq s konq

    4 1 Отговор
    В сравнение с ЧЕРВЕНОТО РОБСТВО,КОЕТО НАПРАВО ТЕ "НАЦИОНАЛИЗИРА" Зеленото е Бял кахър.Май докарах на цветове бълг знаме...остава да лепна и герба:)

    Коментиран от #9

  • 9 Bubbles

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    А бялото къде ти е?
    Ааа да забравих, ти си на бело.

    Коментиран от #10

  • 10 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Bubbles":

    Е как "къде е бялото"?"БЕЛИЯТ КАХЪР" за нищо ли го нямаш?
  • 11 анонимен

    0 4 Отговор
    В квартал Редута София е презастроено и хората няма къде да паркират, което води до коли по тротоарите, а майките и децата ходят по улиците. До зала Фестивална има цял зелен участък, който не виждам какво пречи да се направи еко паркинг и да има поне малко удобство за жителите на квартала. ЦГМ си е полезна структура в София.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Иван

    1 0 Отговор
    Дано "зелените" престанат да тероризират Витоша!
  • 14 Дончо

    0 0 Отговор
    Дано наистина най-накрая дойде края на това зелено робство, щото е безумно заради некви смешници да се спира развитието
  • 15 Цвети

    1 0 Отговор
    Министрите сигурно ги е билло страх да се качат на лифтовете, те не са за всеки в този си вид,чакаме резултати от тази визита и в скоро време нови лифотве
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове