Last news in Fakti

4 Октомври, 2018 14:40 9 821 34

Махат печките на въглища и дърва до 2024 г.

  • дърва-
  • въглища-
  • отопление-
  • фини прахови частици

Според експертите 85 на сто от фините прахови частици се дължат именно на отоплението на битово гориво

Всички печки на въглища и дърва, които не отговарят на еконормите, трябва да бъдат подменени най-късно до 2024 г. Това е една от основните препоръки от Световната банка, които страната ни трябва да изпълни, за да подобри качеството на въздуха, съобщава Нова телевизия.

Към момента отоплителни уреди на твърдо гориво използват 54% от българите. Според експертите 85 на сто от фините прахови частици се дължат именно на отоплението на битово гориво. Очакванията са нивата им да се понижат със 78% след въвеждането на предлаганата от Световната банка мярка.

"Подмяната на отоплението може да бъде много евтина или много скъпа. Ако имате изградена газопреносна мрежа, най-евтиният и бърз вариант е присъединяването към нея. Ако няма такава, това пък може да бъде доста скъпо", каза по Нова министърът на околната среда и водите Нено Димов. И добави, че местната власт във всяка община трябва да прецени кой е най-изгодният за нея вариант за спазване на изискванията.

Министър Димов отбеляза, че има идея неотговарящите на изискванията електроуреди и горива изобщо да не стигат до пазара и да не могат да се продават.

"Ще бъде отворен ресурс от около 115 млн. лева на Оперативна програма "Околна среда", което е крайно недостатъчно за решаване на проблема с подмяната на системите за отопление. Средствата ще бъдат фокусирани в няколко общини, където това да се направи пилотно. За следващия програмен период ще преговаряме за много по-сериозен ресурс, за да може всички общини, които имат нужда от финансиране, да бъдат подпомогнати", каза още екоминистърът.

Колко ще струва подмяната с нови отоплителни уреди? Ще могат ли домакинствата, които се отопляват на твърдо гориво, да си я позволят? Отговорите на тези въпроси потърси репортерът Георги Георгиев в рубриката "На твоя страна".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДоЛУ СВЕТОВНАТА БАНКА И СЛАГАЧИТЕ

    31 7 Отговор
    и ТУК ДОЛУ ЕС И СЛУГИТЕ МУ ТУК
  • 2 Сиси

    101 2 Отговор
    Ха-ха искам да видя как ще отидете при вашите верни избиратели в махалите и ще им вземете печките на дърва!

    Коментиран от #24

  • 3 BG1000

    16 43 Отговор
    Браво!
    Най накрая да се поеме някаква отговорност.
    Това определено ще подобри въздуха през зимата.
    Дано само не го отложат няколко пъти и да стане 2034

    Коментиран от #11, #16

  • 4 hmhmhm

    62 3 Отговор
    Израснал съм на село при баба и дядо , където всички се отопляват с дърва, и не помня някой да боледуваше както сега , в чистите градове, бъкани с коли и горени гуми и други боклуци

    Коментиран от #15

  • 5 Гората

    30 2 Отговор
    Е създадена да гори! Когато дървата са сухи, въглищата и качествени, като донбаските, горивните камери, печките горещи коминът не дими, не пуши!
  • 6 Автомобилните

    23 2 Отговор
    Гуми отделят най-много финно прахови частици!
  • 7 Брех

    47 5 Отговор
    Излиза , че тези уреди средство за отопление на дърва, въглища .... работят и през лятото , защото въздухът е се така мръсен . Хъм

    Коментиран от #12

  • 8 кажи сега

    47 4 Отговор
    Когато на щатите спрат да пушат комините на фабриките им и подкарат 3 цилиндрови двигатели евро 6 ,тогава ще спара да горя дърва и въглища в домашната ми шечка.За европа има правила,за батковците не.
  • 9 Batushka

    38 0 Отговор
    Седели чиновниците на кафенце и хоп измислили нещо ...все пак те са на климатици Баце дава твърда заплата всеки месец ...а от догодина 10%нагоре...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 селянин

    26 2 Отговор

    До коментар #3 от "BG1000":

    Дано увеличат от 1 януари парното и тока в софия с още 70% та да ми е кеф как ще се топлиш , кобур такъв
  • 12 Тамън

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Брех":

    Някой пробутва умрелите пелети или на газ но може да мине евтино може и скъпо както казва висшестоящия
  • 13 Швед

    23 4 Отговор
    Ако намалят цената на тока с 99% всички сами ще се откажат и от печки и от парно и от всякакви простотии , тогава няма да ни трябва ТЕЦ Марица изток и разни други централи които са на изкопаеми горива.Само трябва да се построят още ВЕЦ и АЕЦ Белене и готово.Също така да върнат преференциите за възобновяемата енергия за да се строят още фотоволтанични и вятърни паркове.
  • 14 Димов

    36 3 Отговор
    Около 1960г, населението на България е било, колкото е сега. В онези времена, почти всичко се топлеше на дърва и въглища. Някой помни ли, тогава да е имало проблемите, които сега се приписват на същите тези отоплителни уреди? Оставяме настрана, че сега те са доста по-малко, понеже днес много народ са на ТЕЦ, ток и газ.
  • 15 фжр

    18 4 Отговор

    До коментар #4 от "hmhmhm":

    Завиждам ти за детството селянино, имал си баба и дядо, а сега ги наричаме "маминки", защото не искат да чуват думата "баба" въпреки че са си същите проклети дърти злобни вещици... Ъъъ той коментара ми е за въглищата бе, вече не е модерно да си правиш камина за твърдо гориво, а да я направиш газова с екран от течни кристали, за да имитира огън - това е голямата гъзария! Нещо като изкуствената вагина, дето се продава в сеХшоповете - бутилка с цепка от силикон и цена 200€ ама не я боли главата ))) Кофтито е, че не прави мусака, иначе не знам зако ги развъждаме тя жени...
  • 16 До БГ1000

    27 1 Отговор

    До коментар #3 от "BG1000":

    🤣🤣🤣🤣😂😂 ЩЕ МАХА ПЕЧКИТЕ ЗА ДА ПОДОБРЯТ ВЪЗДУХА, ДИГНАХА ТАКСАТА НА КОЛИТЕ ДА ПОДОБРАТ ВЪЗДУХА,СПИРАТ ВЪО-ЖАВАНЕТО ЗА ДА ПОДОБРЯТ ВЪЗДУХА ТИ , ПРЕЛИТАТ САМОЛЕТИ ИСТАЧИ С БАРИЙ СТРОНЦИЙ ПОЛИМЕРИ АРСЕН ...🤣🤣😂😂ДА ТИ ПОДОБРАТ ВЪЗДУХА , КУ-КУ-КУ-КУ РИБАТА ИЗМРЯ В ОКЕАНИТЕ ,БЕДСТВИЯ НАВОДНЕНИЯ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ ПОЖАРИ ПОДОБРЯВАТ ВЪЗДУХА КУ-КУ-КУ-КУ , 💩 С ДОБАВКИТЕ В ХРАНИТЕ И ТЕ МИСЛЯТ ЗА ЧИСТИЯ
    ВЪЗДУХ 🤣🤣🤣🤣🤣ЯКО ЯКО РАБОТИ ДЯВОЛА МОНСАНТО ПРЕВАТИЗИРА ВЪЗДУХА РЕКОЛТАТА В УМОВЕТЕ
    ВЪЗДУХ ЧИС НЕОСТАНАААА
    🐒ЗАВАЛИЯТА :
    прав прав ,е дарвин ,човеците ги превръщат в майнуниииии
  • 17 гост

    12 3 Отговор
    За хората с данъци, собственост и доходи ще има ограниения, а за индианците, които горят всичко запалимо няма да има, както и досега си показват. Пука му на циганининът, че ще му пишат акт, той никога не е плащал данъци, не е имал и доходи от трудови взаимоотношения, каквто намери за горене - гори. Дали ще задуши цял блок него не го интересува, а дали ще го намерят и ще му пишат препоръка, все тая, само ще повика малко и това е. Ама честните и отговорни хора ще ги изклатят да плащат скъпа газ, пелети или скъп ток. А колите, които не са годни за движение и правят димка от масло и сажди след себе си тях кой ще ги махне? Понеже всичко минава ГТП, явно по стандартите е годно, ама я излез за 10мин покрай натоварена улица да видим дали писаното отговаря на истината.
  • 18 onq s konq

    17 2 Отговор
    Че ми маанете печката кога ми маанете и казаня за рикия а тва значи -НИКОГА!!!
  • 19 Гост

    4 35 Отговор
    Чета коментарите и имам чувството,че само олигофрени са останали в България. След като живеем в Европа трябва да спазваме изискванията. Вие знаете ли,че почти навсякъде в Европа е забранено отоплението на твърдо говиво? Знаете ли ,че за да си монтираш една камина колко изисквания,разрешения и условия за сигурност има? Та на който не му харесва да живее в Европа,ей къде е Сибир. Може дс се топли на дърва колкото си иска,може и Путин да му изпрати безплатно.

    Коментиран от #21, #22

  • 20 Иванов

    14 1 Отговор
    Ако не свалим Мафията от властта до 24 година тук няма да остане жив българин, та не се вживявайте много от простотиите на западняците.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ти наистина си гостенин ама в БГ

    18 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Стандарта господине да оправят доходите, здравеопазването и образованието пък чаааак тогава евентуално да решат кой с какво ще се топли. А и не на последно място искам да започнат от индийските издънки които горят парцали и стари дограми и тогава вече може да има диалог по въпроса и то само евентуално
  • 23 Bubbles

    6 1 Отговор
    Спокойно братя и сестри, топлофикация е насреща, тя ще ви топли екологично чисто и на съвсем привемливи цени!
  • 24 мангал ток НЕ плаща

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сиси":

    Те хубавците отдаааааааааавна са на ''ПРОМИШЛЕН'' ток.
  • 25 А за Италия

    12 0 Отговор
    Изнасяме дърва за огрев, за Гърция също.
  • 26 българин

    2 0 Отговор
    ще им дадат по една камина или котел на ромите , ще ги продадат за по 1000 лв. и как боклуци ще горят. ама фирмите производители ще спечелят много.
  • 27 Махала Бей

    4 1 Отговор
    Това ще стане много лесно...
    Във всеки комин е нужно да се монтира филтър който улавя замърсяванията.
    Във блоковете ще стане лесно но във малките къщички във махалите едва ли ще стане
  • 28 Съвест

    3 1 Отговор
    Липсата на контрол по гетата и отдавна умрелият дизелов автопарк, който с радост купуваме от чужбина, за да може всеки глупак да има кола са може би най-големите замърсители.
  • 29 ТОЧКАТА

    13 1 Отговор
    Ягледай Кристалинка как ни врътка.....Я да си спомним едни времена когато ПРОМИШЛЕНОСТТА ни замърсяваше въздуха/условие да нямата промишленост и тогава ЕС/сеСЕГА ПЪК ..ПЕЧКИТЕ!!!ИМ ПРЕЧАТ......после ,ние всички сме едно приятелско семейство и АРМИЯ НЕ ви трябва/шаат ,напатката главата...Вие имате ЛОШО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ,ето ви модерни и пазарни механизми/сменени са повече здравни министри отколкото години е прехода/КОЙ Е ДОВОЛЕН СЕГА....ИМАТЕ СКАПАНИ ПЪТИЩА-въведете винетки,събирате пари и правите прекрасни пътища/същото ни обещават и с ТОЛсистемата/...вярва ли някой.?Имате добро ОБРАЗОВАНИЕ НООО,трябва да е съвременно...КАКВО СЕ ПОЛУЧИ?Вече сте СВОБОДНИ и младите напуснаха страната....ПРОКУДЕНИ!!!!!Работят за други здравни системи,пенсионни фондове и държави.....ПОСЛЕ се оплакват каква пропаднала държава сме станали.....Но няма място за тревога---ГЕРБ управлява и сме СТАБИЛНА/на дъното/ държава...Има снимки с Тръмп,Кристалина е ,,наш,, човек в СБ...Еврофондовете се усвояват,троловете като видят Путин озверяват,газ пикаят.....паметник осират и все комунистите им виновни...Бе покажете ми един комунист.....
  • 30 боцмана

    2 0 Отговор
    Не бъдни работи!
  • 31 Хасанчо

    3 1 Отговор
    Печките ще ни ги сменят без пари ,щото ние нямаме . Още като се роди чаавето то знае да казва няма , искам и трябва да дадат щото съм сиганин. Не работим -не плащаме. Пием и горим пластмаса само когато не откраднем дърва и за това рядко се случва. Горския на процент от нас , кмета избираме ние и другите големи родове на братчеда , министъра и той министър благодарение на нас. Как няма да ни подарят по две печки за триетажните ни къщи , а пък онея дето работят да ги плащат. Нали са много работливи и печелят. Тъп народ робски . На маймуни ва праят и си го заслужавате. Ще продам на някой печките и пак ще се закача на тока. Ще паля само като няма ток старото кюмбе и не е вярно ,че ние цапаме въздушното небе. Много ядете и малко пиете ,та от там и метана. Да ви намалят яденето с данъците,глоби и т.н. както са тръгнали двойно да стане всичко преди приемане на Еврото и после то няма да е виновно за скъпотията. Преди това ще ви съсипят окончателно щото 20 год идва и свършва манжата лапачка за големите крадци .
  • 32 стефчо

    6 1 Отговор
    Направете парното и топлата вода 20 лв на месец ,както си беше и веднага минавам на тях. До тогава ше гояря кюмюр и дърва и ми е през шнура за екологията!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове