Last news in Fakti

10 Декември, 2018 13:38 2 177 12

Часовото време не трябва да се сменя

  • часово време-
  • момчил неков-
  • бтпп-
  • земеделие-
  • туризъм

Еврдепутатът Момчил Неков вярва, че е нужно по-обстойно обсъждане на темата

Часовото време не трябва да се сменя - 1
Снимка: БГНЕС

Часовото време не трябва да се сменя - това беше общото мнение на участниците в обществена дискусия, организирана от евродепутата Момчил Неков днес в Дома на Европа в София.
В нея се включиха представители на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), работодателски и неправителствени организации от сферата на земеделието.

Неков вярва, че е по-добре смяната на часовото време да отпадне през 2020 г., за да има възможност за повече обсъждане на темата. Трябва да се направи калкулация как се отразява и какви са печалбите и загубите съответно при лятно и зимно часово време, а и на европейско равнище да може максимално да се синхронизират часовите зони, отбеляза той.

От БТПП заявиха подкрепа за избирането на зимното часово време и посочиха, че най-целесъобразно би било, ако стандартното, тоест т.нар. зимно време, се въведе в рамките на целия ЕС. От Асоциацията на индустриалния капитал в България биха избрали лятното часово време, защото това би донесло ползи в сферата на туризма, земеделието и строителството. Преминаването към различни времена е станало заради пестене на електроенергия, но по наши изчисления ползите са около 4 милиона годишно, а загубите са около 400 милиона лева, отбелязаха от Асоциацията. Според тях изборът на време трябва да се определи с единен подход за територията на целия ЕС.

От Съюза за стопанска инициатива също посочиха, че ги смущава възможността всяка държава от ЕС да взема решение за избора на часово време и изразиха мнение, че това би довело до объркване и в стопанския живот, и в комуникацията. ЕС, отчитайки мнението на всяка държава членка, би трябвало да намери подхода, в който да се излезе с общо решение по въпроса, коментираха от Съюза.

От националната овцевъдна и козевъдна асоциация са по-скоро за зимното часово време. Всяка промяна се отразява крайно негативно на продуктивността,защото животните имат изграден условен рефлекс, отбелязаха от организацията. Те също смятат, че в ЕС трябва да има и единно мнение дали да бъде избрано лятно или зимно часово време.

Европейската комисия предлага през 2019 г. в ЕС да се премахне сезонната смяна на часовото време, като на държавите членки се даде възможност да решат кое часово време желаят да прилагат като постоянно - лятното или зимното. Всяка държава трябва до април 2019 г. да съобщи кое часово време иска да прилага като постоянно - лятното или зимното.

Резултатите от допитване на комисията показаха, че 84 на сто от отговорилите предпочитат смяната на часовото време да се премахне.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 in time

    11 23 Отговор
    Времето трябва да си остане както си е досега, лятно и зимно! Така лятото печелим от по дългия ден, а зимата сутрин няма да е тъмно до 09:00часа
  • 2 Пенчо

    13 4 Отговор
    И тази дискусия потвърждава тезата на Иво Христов за 80-те %. Освен България са завладели и цяла Европа, че даже са и повече от тук. Не само дебилите, а и овцете ги болели главите от смяната на времето.
  • 3 Браво

    11 3 Отговор
    В крайна сметка овчарите ще решават вместо нас. Включително и този от снимката, който ни гледа от снимката. Всъщност никой не мисли за здравето на хората.
  • 4 еврод

    9 9 Отговор
    Не само че времето трябва да се смени с лятно но дори да се превърти още едн час напред.За какво ми е сутрин да ми е светло ставаш в 7 по тъмно и хайде на работа , но вечер ще е светло до 22:00 ч. зимно време , не като сега в 16:00 мрак и си легай с кокошките.
    Пък и този Момчиб какво се е запенил за европейско и т.н. време щял някакъв бизенс да загуби , не разбрах само за кой бизнес говори.

    Коментиран от #5, #8

  • 5 хаха

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "еврод":

    Ахахаха, иди на доктор ... психиатър!
  • 6 сталин

    7 0 Отговор
    МЛАДОСТТА Е ГЛУПАВА.ДЕДИТЕНИ СА ИЗБРАЛИ ТАЗИ ЧАСТ ОТ ЗЕМЯТА ДА ЖИВЕЕМ-ЗДРАВИ ЖИЗНЕНИ И СВОБОДНИ.УВАЖАВАЙТЕ ВОЛЯТА ИМ.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 SAAB

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "еврод":

    Иди до Талин / примерно / да видиш " бели нощи " и се опитай да поспиш ....:) До една седмица ще си в депресия.....
  • 9 ЕДИН

    5 1 Отговор
    ВРЕМЕТО НЕ Е"ВАШЕ", НЕ Е "НАШЕ"!
    ВРЕМЕТО Е УКАЗВА МОМЕНТНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА ЗЕМЯТА СПРЯМО СЛЪНЦЕТО И ТОВА Е ОСНОВНОТО!
    ДРУГОТО ЗА ЧОВЕШКИ ГЛУПОСТИ: КОЙ КОГА МУ СЕ СПЯЛО, Е@ЯЛО, ЯЛО И ... ДРУГИ ГЛУПОСТИ!
    КОЙТО ИСКА ДА СИ СМЕНЯ РАБОТНОТО ВРЕМЕ НА ЛЯТНО И ЗИМНО - КАТО РАЗПИСАНИЕТО НА ВЛАКОВЕТЕ !!!
    НЕ ПИПАЙТЕ АСТРОНОМИЧЕСКОТО ВРЕМЕ !

    Коментиран от #10

  • 10 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "ЕДИН":

    Времето е относително понятие галфон и твоето астрономическо време важи само за два дни в годината, защото земята се върти и продължителноста на деня се мени. Вземи малко да прочететеш преди да ръсиш простотии.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    "НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СМЕНЯ.........." ама в неделя отново маймуните ще въртят стрелките ,нали ?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове