Last news in Fakti

3 Януари, 2019 20:21 2 687 19

Вандали надраскаха "Свети Седмочисленици" (СНИМКИ)

  • вандали-
  • църква-
  • седмочисленици

Храмът осъмна с грозни надписи

Вандали надраскаха "Свети Седмочисленици" (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС

Църквата "Свети Седмочисленици" в столицата е надраскана вандалски от всички страни. Кръстове, пентаграм, очи и надписи "красят" цялата сграда.

Пространството около църквата е в ремонт от месеци заедно с обновяването на "Граф Игнатиев“. По време на ремонтните дейности избухна скандал около вида на новите плочки, които бяха определени като безвкусни.

Историята на храма

Църквата “Св. Седмочисленици" има стародавна история. До 1900 г. това е била “Коджа Дервиш Мехмед-пашовата джамия” или известна още като “Имарет джамия”. По-възрастните софиянци я знаят като “Черната джамия”. Историческите сведения за строежа на Черната джамия, макар и кратки, са достатъчни, за да се добие представа за времето, повода за строежа и последващата съдба на този монументален везирски молитвен дом.

Известно е, че починът за построяването на Черната джамия принадлежи на великия везир на султан Сюлейман І Великолепни, а именно бошнакът Мехмед паша.

Вандали надраскаха "Свети Седмочисленици" (СНИМКИ)

Когато султанът минавал през София с войските си на път за Виена, се отбил при своя везир и при тази визита се установило, че градът макар да е седалище на румелийски бейлербегове и да е красив и уреден, няма достатъчно ориенталски вид, тъй като в него няма нито една голяма и хубава джамия.

Когато руските войски влизат в София заварват джамията превърната в склад за муниции, а изоставените сгради към нея по-късно са превърнати в затвор. Тази мрачна картина дава повод на някои да сметат, че от тук идва названието “Черната джамия”, но това не отговаря на истината. Няма съмнение че това название се налага поради факта ,че минарето на джамията е било изградено от витошки гранит, който е черен на цвят. Това минаре е паднало през едно от земетресенията през XVIII век.

Когато София била провъзгласена за столица на третото Българско царство, градът започнал бурно да се развива и да нараства. На мястото на изселилите се турци започнали да прииждат хора от цялата страна и в югоизточна посока се оформил цял нов квартал наричан Алигина махала. Така по естествен начин се почувствувала нуждата от църква, която да обслужва религиозните нужди на населението, което било изключително православно.

Вандали надраскаха "Свети Седмочисленици" (СНИМКИ)

В същото време големият български държавник Петко Каравелов, лансира идеята вместо да се строи нова църква, самата Черна джамия да бъде преустроена на такава. В вестник “Пряпорец” бр.39 от 21 септември 1900г. той пише: “Като узнахме, че се готви нова църква да се построи в Алигина махала, близо до Черната джамия, ние настояваме самата Черна джамия, едно прекрасно монументално здание, да се превърне в църква.

Веднага възниква и въпросът на кого да бъде посветен новия храм? Има предложения патрони на църквата да бъдат св.Петка или светите братя Кирил и Методий, или св.Иван Рилски. Мнението на Петко Каравелов и в това отношение изиграва решаваща роля. В редица статии той прави предложението преустроената в православен храм Черна джамия да бъде посветена на Св.Седмочисленици: “Ние предлагаме тази църква да се нарича “Св.Седмочисленици” или както ги зоват още “светите Светлозарни учители” на които толкова много дължи славянството.

През 1897 г. Министерският съвет решава старата джамия, наречена “Черната джамия”, да се преустрои в църква и тя да бъде посветена в памет на Светите Седмочисленици.

Централният престол е осветен заедно с църквата на 27 юли 1903г. от Софийският митрополит Партений и както казахме е посветен на Светите Седмочисленици – Кирил и Методий и учениците им Климент и Наум, Охридски чудотворци, Сава, Горазд и Ангеларий.

Южният престол е посветен на “Всички български светии” с решение на църковното настоятелство, протокол №2 от 8 март 1956 г., след като Св. Синод установява такъв празник в календара с протоколно решение №34 от 30 декември 1953 г. Същата година престола е осветен от Негово Светейшество Българския Патриарх Кирил, който е и Софийски митрополит.

Северния престол е наречен на св. Иван Рилски чудотворец и не е осветен досега поради редица обективни причини.

Средствата за градежа първоначално са били набирани от старата църква “св.Петка”, в специален фонд , който възлизал на сума 37000 златни лева. В последствие фонда се е попълвал от дарения на държавата обществени организации и частни лица.

Едновременно с работата по преустройството на джамията в православен храм се е мислело за вътрешната уредба.

Характерна особеност на храма е неговият оригинален иконостас. Той е зидан и е покрит с богата гипсова орнаментика и е така хармонично разположен в пространството, че дава алюзия за едно органично цяло.

На централно място в храма, пред иконостаса има два големи и богато инкрустирани свещника. Те са излети на времето от дружество “Струга” с материала от стражарски значки, излезли от употреба от Княжеството и източна Румелия, които са били подарени от Министерството на вътрешните работи.

През 30-те години на миналия век на камбанарията от западната страна е монтиран един от малко останалите в града ни стенен часовник, който работи и до сега. Направията му е от Георги Хаджиниколов, завършил специалното си образование в Женева. По късно той се прибира в родината и основава фабрика за часовници “Гномон”, където всъщност е изработен часовника на църквата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бобеца

    16 5 Отговор
    Е нема що, егаси селянията!

    Коментиран от #2

  • 2 среднощен

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бобеца":

    По-скоро "гражданията от селски тип"..!? По селата такова кощунство рядко се случва..!!

    Коментиран от #19

  • 3 българина

    21 0 Отговор
    целия център е така, едни и същи са вандалите, драскаш 3 месеца обществено полезен труд в обществените тоалетни плюс да чисти драсканици с четка за зъби!!!!
  • 4 Ventura

    17 0 Отговор
    За такива пишлемета
    ( наркозависими) не 24, не
    72 часа, 365 дни да не се знае къде са. Родителите им
    газ да пикаят и да плащат реставрацията стократно!
    Писна ми всички золуми за
    обща сметка.
    Който чупи, купи.
  • 5 Засада

    15 0 Отговор
    Тия пишлегари ми надраскаха външната реклама за която съм платил 3000 лв. и сега при първа възможност ще им устроя засада и такъв бой ще им сложа, че няма да могат името да си напишат после.
  • 6 1234

    10 3 Отговор
    аз едни две пишлемета ги гоних, хванах едното, добре че беше светло...... пирогов му се размина, втори път не ги видях но се появиха други. слагам вепе табелка драскаш по чужда собственост стрелям без предупреждение, ще кажа че съм помислил в тъмното металния спрей за пистолет!!!! всичко е точно!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Антиграфити

    8 0 Отговор
    Крайно време е властимащите да вземат адекватни мерки срещу тези драскачи и да престанат да ни убеждават какво изкуство било това. Навсякъде драсканици. Едни си ремонтирали фасадата-отгоре нарисувано, други си поставили реклама по всички правила - отново надраскани от някакви боклуци и т. н. Вероятно за това се заплаща на тея идиотчета. До кога няма да се предпримат мерки и кога ще бъде изчистено всичко това?
  • 9 артист

    0 7 Отговор
    Не се възмущавайте толкова това е изкуство и е по-красиво от на Пикасо или Ван Гог цапаниците

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мишето

    2 0 Отговор
    Тези ,които обичат красивото и чистото,са по малко ,от тези ,които обичат грозното и мръсното!Затова се получава така в нашата все пак красива страна...!!!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гуньо простия

    2 0 Отговор
    А, "Локо София" няма ли някъде по стените
  • 15 SAAB

    3 0 Отговор
    Демокрация , циганизация , деградация и чалгализация ........начин за контрол на маТряла !
    Формулата : Прост народ + прост "ЕФЕНДИ" / но лаком / + слаба държава !
  • 16 JEEP

    0 0 Отговор
    Нали има охрана - видеонаблюдение + общинска охранителна фирма. Колко му е дедичката от Егида да звънне да пратят патрулка. Същата работа беше и в НДК преди ремонта. Наркоманчетата със скейтовете вадят плочите точно до къщичката на пазача и си правят рампи без никой нищо да им казва.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пеньо

    0 0 Отговор
    Може би, ако надраскат президентството, министерски съвет и парламента ще се вземат някакви мерки срещу тази вандалщина.
  • 19 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "среднощен":

    Коментар 1 има предвид селянията като манталитет, т.нар. селяндури, които независимо от местообитанието си, нравът им е един и същ! Не се прави на умен!
    Това са същите тези, които драската и паметниците. За тях няма разлика - стена, църква, паметник, музей - нищо значимо!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове