Last news in Fakti

4 Януари, 2019 17:21 2 172 12

"Демократична България" за винетките: Срамно фиаско!

  • демократична българия-
  • винетки-
  • винетка-
  • апи-
  • електронна винетка

Трябва да има оставки на ръководството на АПИ и всички отговорни за провала с електронните винетки, категорични са от дясното обединение

"Демократична България" за винетките: Срамно фиаско! - 1
Снимка: БГНЕС

Срамното фиаско на въвеждането на електронни винетки е поредното доказателство за управленската невменяемост на ГЕРБ и липсата на какъвто и да било капацитет за въвеждане на електронно управление. Това пишат в официална позиция от обединението "Демократична България". Те твърдят, че "става дума за сравнително проста електронна услуга, изпълнението, на която, доведе до поредния унизителен за държавата ни хаос. От "Демократична България" са убедени, че не става въпрос за изолиран проблем, а за системен провал по цялата верига.

Въпреки това, те подкрепят електронизацията на винетките, въвеждането на електронна тол система и автоматизиране на контрола по пътищата с електронни средства.

Ето и цялата позиция:

Срамното фиаско на въвеждането на електронни винетки е поредното доказателство за управленската невменяемост на ГЕРБ и липсата на какъвто и да било капацитет за въвеждане на електронно управление. Става дума за сравнително проста електронна услуга, изпълнението, на която, доведе до поредния унизителен за държавата ни хаос. Това не е изолиран проблем, а системен провал по цялата верига:

1. Няма терминали по граничните пунктове и влизащите в България не могат да си купят винетка.

2. Трансформацията на хартиена винетка в електронна, според АПИ допуска злоупотреби, но от описанието на проблема изглежда като обикновена грешка в системата, затова я отмениха. Не е ясно какво става с хората, които вече са конвертирали и са си махнали старата винетка?

3. Не работят различните начини за плащане.

4. Не са активни всички езици в мобилното приложение, т.е. чужденците ще учат български.

5. Отговарящият за тол системата Олег Асенов твърди, че това била “най-сложната информационна система, която работи в България в момента и не може всичко да се случва за миг.”

6. Функционирането на сайта и мобилното приложение показват, че не са правени елементарни тестове, преди да се обявят за готови.

7. Оказа се, че пътните полицаи все още нямат достъп до базата с електронните винетки.

8. Липсва кол център, който да съдейства при възникване на проблем в процеса на покупка. Тепърва се организирал такъв.

9. Ако някой иска да плати в брой за винетка, може да го направи само в А1 и… регионалните звена на АПИ.

10. Ако живеете на село и искате да платите кеш – няма да можете да си купите винетка.

11. Ако поради грешка на системата за е-винетки ви вземат пари два пъти, следва нетествана бюрократична процедура по възстановяване на сумата.

С оглед на това фиаско, настояваме за моменталната оставка на ръководството на АПИ и на всички , които имат отношение към възлагането и контрола по реализацията на поръчката. Настояваме също персонално премиерът Борисов да даде бърз и конкретен отговор на следните въпроси:

1. Какви са загубите, които ще понесе бюджетът от нефункционирането на системата?

2. Ще бъде ли глобена фирмата, разработила системата за електронни винетки?

3. Какви проверки и последствия ще има за отговорните за този провал длъжностни лица?

4. Как ще бъдат компенсирани тези, които вече са си купили месечна винетка за януари?

5. Получиха ли премиите си за 2018 г. отговорните в администрацията за този проект?

6. В какви срокове системата ще заработи реално?

7. Какви мерки се вземат, за да не се случи същото и със системата за товарните автомобили?

Припомняме, че този провал идва след не по-малко срамния скандал със срива на Търговския регистър, за който все още няма нито обяснение, нито понесена отговорност. Той се случва в контекста на постоянното отлагане на въвеждането на система за електронна идентификация и електронни обществени поръчки. Случва се заедно с постоянни сривове на различни други публични електронни системи, включително на гранична полиция. Случва се непосредствено след позорния отказ да се въведе електронно гласуване, съгласно резултата от референдума за това.
Призоваваме вицепремиера Томислав Дончев или да обясни как точно с подобен капацитет ГЕРБ ще въвеждат електронно управление, или да признае пълния провал на тази политика и да поеме лична отговорност за него.

Въвеждането на ефективно електронно управление и гарантирането на националната кибер сигурност е въпрос на цялостна модернизация на държавата ни и осигуряване на толкова необходимите реформи и нашето общо конкуретно бъдеще. ГЕРБ дадоха изобилни доказателства за тоталната си неспособност и нежелание да реализират дигиталния преход на страната ни и да осигурят нейното заслужено място сред най-модерните общества и икономики. Време е да дадат път на управление, което може да реализира този приоритет. Демократична България е в състояние да осигури на българските граждани бърза модернизация – чрез ефективно въвеждане на електронно управление във всички сектори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1235

    35 3 Отговор
    Герберистан държавата на абсурдите
  • 2 Леле

    33 2 Отговор
    ...и за това нещо 180 милиона са броили!?!?!?!?!?!?За такива пари всеки трябваше да има устройство в джоба си!А корупцията я търсят и не я намират.Видимо някой ще си ходи...много станаха провалите!
  • 3 Сатаната

    13 2 Отговор
    Без думи.
  • 4 Баце ви Боко

    12 3 Отговор
    Еий, неблагодарно племе!... Подарих ви тангентата, и витетките до 15-ти ви отмених!.. Да благодарите АПИ-ГЕПИ и на Герб!... И на премиера!
  • 5 Жорко

    14 1 Отговор
    Лично тествах системата. Смехотворна е. Има начин за злоупотреба и не мога да повярвам, че сме платили 180 млн. лева за това нескопосано нещо. Просто тея от АПИ са абсолютни некадърници и е време да се омитат.
  • 6 Справедлив

    12 1 Отговор
    Тез от фирмата разработили тая система да се научат как стават тия програми,не се подигравайте с хората това ли заслужаваме.

    Коментиран от #7

  • 7 Чукундуровски

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Справедлив":

    А защо не минахме по етапно, ? Трябваше да можем да си купим и хартиени винетки успоредно с електронната винетка.
    Сега загубата е огромна , защо всичката ни работа е като бързата кучка?
    Защо не пробваме по прости неща ? Варианти много, но винаги се излагаме , винаги бай Ганьовщина.
    Толково изпитани варианти имаше , а ние избрахме не изпитана система.
  • 8 Новата винетка

    5 1 Отговор
    В конкретнивят случай да не се приема електронното гласуване защото то не е надеждно. Гражданите сами видяха провала с винетките . МНОГО МАЙСТОРСКИ И ИНДЕРЕКТНО ПОДГОТВЯТ ОБЩЕСТВОТО ЗА БЪДЕЩИ ПРОВАЛИ С ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ. МНОГО УДОБЕН ПОДХОД НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. ИМАМ ЧУВСТВОТО ЧЕ ИЗПЕЧЕНИ РЕЦИДИВИСТИ МЕ МАМЯТ ПО ВСИЧКИ НАПРАВЛЕНИЯ ОТ СОЦИАЛНАТА СФЕРА .
  • 9 Хигиенист

    1 0 Отговор
    Цялата управленска класа на България (висши политици, съдии, полицаи) трябва да бъде елиминирана - време е лагерите да се върнат пак!
  • 10 плевен

    1 0 Отговор
    Не приемам забравени от Бога политици, да ни подсещат за себе си, коментирайки сериозни проблеми.
  • 11 Спец

    4 0 Отговор
    Поредните ОТКРАДНАТИ 180 млн. Плащат 180 млн. за системата, наемат се студенти за по 2000 лв. на месец и се прави едно сайт4е за 2000 -3000 лв. , което е смехотворно. Да бяхте дали 180 000 лв. на някой доказан разработчик - всичко щеше да е перфктно, ама не в самата поръчка е заложено да се даде на наши хора, които после ще ни върнат 50% от 180 млн. Че сега ще дадат и някой друг млн. за доработка.
  • 12 тъпанар

    3 0 Отговор
    а китай стигна до луната
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове