Last news in Fakti

10 Януари, 2019 23:00 2 091 25

ДБ: Властта провокира етническото противопоставяне

  • демократична българия-
  • войводиново-
  • етнически конфликт

Политиците от двете крайности на спектъра имат пряк интерес от това конфликтът между българи и роми да тлее завинаги и никога да не бъде решен

ДБ: Властта провокира етническото противопоставяне - 1
Снимка: БГНЕС

По повод поредното възникналото напрежение с етнически оттенък в село Войводиново от Демократична България заявиха, че разпалването на омраза от министъра на отбраната Каракачанов е абсолютно недопустимо.

Ето каква е тяхната позиция по случая:

Със своето изказване „циганите са станали изключително нагли“, той прикрива откровената безотговорност на властта, по отношение комплекса от проблеми в циганските гета.

Това изказване е част от проблема с престъпността и бедността в гетата, а не е част от решението. С годините несменяемият лидер на ВМРО е доказал, че използва всяко избухване на междуетнически искри за трупане на предизборни дивиденти. Иронично е, че партията която продава паспорти, включително и на престъпници по 5000 долара, заема загрижена поза за нивото на криминалната активност в България.

Играта на скачените съдове с ДПС се прожектира с успех преди всички видове избори. Политиците от двете крайности на спектъра имат пряк интерес от това конфликтът между българи и роми да тлее завинаги и никога да не бъде решен. Той им осигурява легитимност, политическо бъдеще, а преднамереното държане на стотици хиляди хора в бедност и зависимост, и евтини гласове.

Затова и нямаме никакви илюзии, че Каракачанов или който и да е “патриот” мисли от гледна точка на интереса на хората, които представлява. Единствената им идея е как да се пенсионират на
политическата софра.

Категорични сме, че всяко насилие е абсолютно недопустимо и следва да бъде преследвано с цялата тежест на закона. Очакваме биячите от Войводиново да получат тежки наказания. Това е рецидив, който не трябва да се повтаря. Изумени сме обаче, че в 2019 година трябва да обясняваме
на вицепремиер, че не може да съществува колективна вина. Отговорността винаги е индивидуална, на извършителите на деянието. Другото е игра с огъня, като при Хитлерова Германия или войните в Босна. Където всичко започва именно с пропаганда, подобна на тази на военния министър.

Убедени сме, че проблемите трябва да бъдат решавани по начин, който да гарантира дългосрочен успех, а не на парче. Имаме огромна маса от хора със слабо образовани, която може да участва много по-адекватно и за себе си, и за обществото, в пазара на труда. Това вече се случва стихийно. В някои от ромските махали половината от хората вече са на Запад, където работят, връщат пари в България и изграждат домове. Тази картина е далеч от идилията.

Ние от Демократична България смятаме, че тази тема е от ключовите за обществото ни, за следващите десетилетия и досегашните правителства търпят пълен провал. Предложенията ни са:

Засилване на държавността в рисковите райони. Водещи сме по брой полицаи на глава от населението, а в цели райони МВР отсъства. Служителите вместо да дебнат за превишения на скоростта (което може да се върши от камери), трябва да осигурят ред и спокойствие в конфликтните зони. Наказания и за така наречените дребни престъпления на стойност до една
минимална заплата.

Обвързани с нуждите на работодателите еврофондове за допълнителна квалификация. Сегашното финансиране е в голямата си част безсмислено и ненужно, като само се разхищават средства, колкото да се присвоят едни пари. Много по-полезно за икономиката би било фондовете да са по-малко,
но използвани ефективно, съобразно нуждите на пазара. Отколкото просто да се отчита дейност с цел не да се постигне нещо смислено, а просто да се краде.

Истинска програма за добро образование на рисковите групи. Постепенно закриване на училищата, които се намират в гетата, където нивото е изключително ниско. Прекратяване на порочната практика деца да се водят записани, за да може училището да си получава парите за бройка, а
родителите - социалните помощи.

Овладяване на престъпността и законност, работа и образование са стълбовете на дългосрочния успех на обществото ни. Никой в България не трябва да има специални привилегии или да е ощетен за това, че принадлежи към някаква група - етническа или друга.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    14 7 Отговор
    Властта провокира етническото противопоставяне- да за съжаление това заглавие е вярно,вероятно като охладнеят страстите,много разумни хора ще стигнат до тоя извод...

    Коментиран от #20

  • 2 Meganoob BG

    17 0 Отговор
    Разделяй и владей, най-старият номер и най-лошото че си действа, ако не беше да ни противопоставят вместо да се избиваме едни други щяхме да набиваме на кол политици на стадиона на живо за целия свят да види какво е демокрация.
  • 3 Alpha_Lone_Wolf

    28 2 Отговор
    То напрежението и омразата винаги си ги е имало, ама нормално. Не са помощи, телкове, безнаказани кражба на вода, ток, разбити къщи и всичко. Какво все да търпим, че сме българи ли? Щот моя пра дядо се е бил в две войни, а на тея предците им дали са пролели капка кръв за тая държава, че всичко да им се прощава и с куп превилегии да се ползват.
    Границите вече са отворени, доброволно да се разселват. Те са паразити и в България няма и за тези дето работят, а камо ли за парати.
    Да отиват в Германия, Меркел такива ги търси.
  • 4 Мършата

    3 12 Отговор
    Аз ша гласувам за тия от ДБ!! Мене мноо ма кефят тия от ДБ!!
  • 5 КОЮ

    12 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: каквото и да пишат и да проучват вси са маскари ,всеки един е бъркал в кацата с меда и се е облажил яко ,няма за кого да се гласува а народа се е обезверил вече им е все едно кой ще го краде безсилни сме и това още повече ни обезсърчава ,пълна апатия
  • 6 Гост

    1 23 Отговор
    Етническо противопоставяне нагнетяват путинофилистичните тролове и безродници русофили. Само Путин печели от етническо и политическо противопоставяне в България.

    Коментиран от #10

  • 7 Бургазлия

    6 5 Отговор
    Ко щете агитирайте ама аз ще си глеасувам за патриотите.
  • 8 Aнонимен

    6 2 Отговор
    За какви индианци става дума??? Аз като ида в чужда държава спазвам им законите и никой не ме мисли и коментира. Чужденец без права. Такъв е всеки който не се нарича българин!
  • 9 ЧМария

    10 2 Отговор
    КАКВА "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ"?ТИЯ ПЪК ВЛАСТОГОНЦИ И ТЪРСАЧИ НА СУБСИДИИ ОТКЪДЕ СЕ ПРЪКНАХА?
  • 10 реалист

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Не искам да се съмнявам в твоето психично здраве и умствени възможности за анализ и синтез на информация,но ми обясни защо според теб " Само Путин печели от етническо и политическо противопоставяне в България."...ще пи бъда благодарен да ме светнеш по въпроса уважаеми гост...
  • 11 ай де бе

    24 1 Отговор
    Абе тия, що ни правят на балъци! Било се разпалвало омраза и се провокирало етническото противопоставяне.Ай, де, бе! А циганина когато пребива, краде, убива, изнасилва, сигурно разпалва обич и провокира етнически мир.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Aнонимен

    11 0 Отговор
    Циганина завинаги ще си остане циганин. Храним чуждо племе което ни завладява земята с нашите пари, убива и граби. Незабавно изгонване от земята ни!!!
  • 19 Биззнессс талант

    3 0 Отговор
    Молим пресни тескеретааааа, само по ,5=== каймета парчетооооо.
    Само по пет тинтири. Минтири е парчето.
    Хайди вааа !!! Нямали кандидати ????
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българина

    4 1 Отговор
    Тези от ДБ от същите майки ли са които са раждали революционери преди 1878? Добре че тогава не е имало козяк сорос и др нпо та, които да плюят по Русия и да лобират за мирно решаване на конфликта. А той расте правопропорционално на бройката цигани. 1878 са 40 хил на 2.5 млн, сега са 1 млн на 6.5 млн, всичко е в бройката!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 gost

    5 0 Отговор
    Циганите провокират етнически комфликти, по-големи расисти от тях няма, трябва да се държат твърдо и да се респектират отвреме навреме, и да се разкарат разните организации дето им пълнят главите с глупости за равенство и т.н.
  • 24 сталин

    4 1 Отговор
    ОТ ЦИГАНИН БЪЛГАРИН НЕ СТАВА
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове