15 Януари, 2019 12:24 3 969 50

Безпрецедентна подкрепа за думите на Каракачанов за циганите

  • красимир каракачанов-
  • вмро-
  • цигани

Четири партии с шансове за Европейския парламент и в следващото Народно събрание

Безпрецедентна подкрепа за думите на Каракачанов за циганите - 1

Побоят над военен във Войводиново, нанесен от група роми, и последвалата позиция на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов нажежиха политическите настроения през изминалата седмица.

Според проведено от „Барометър България“ експресно телефонно проучване през периода 12-14 януари 2019 г., позицията на министъра печели категорично одобрението на 73% от анкетираните. Процентът одобряващи значително надхвърля традиционния електорат на Обединени патриоти, от чиято квота е Каракачанов, и е резултат както на естественото възмущение срещу случилото се във Войводиново, така и защото голяма част от респондентите виждат в мнението и действията на вицепремиера не само справедлив отзвук на събитията, но и адекватна и навременна реакция от страна на политик и институция, в качеството му на военен министър, по повод извършено престъпление спрямо негов подчинен.

Макар и инцидентът да е битов, именно битовата престъпност е тази, с която се сблъскват лично повечето хора, затова и приемат въпроса емоционално и лично. Не може да се пропусне и фактът, че обществото става все по-чувствително спрямо ненаказуемостта и преекспонирането на темата за защита на правата, обвързани с определена етническа или социална група, без да има реципрочност на отговорностите, включително и отговорност пред закона.

На диаметрално противоположно мнение са едва 12,1% от анкетираните, за които позицията на военния министър е крайна и застрашаваща етническия мир, 14,9% от анкетираните се въздържат от мнение по въпроса.

В случай, че изборите за български парламент се провеждат днес, 52% от анкетираните са категорични, че ще гласуват, а още 10% са по-скоро склонни да го направят.

30% е делът на тези, които със сигурност не биха отишли до урните, но към тях се добавят още 4,9%, които вероятно няма да го направят. Без отговор са само 3,1%.

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, за кого бихте гласували?

ГЕРБ - 22,3%

БСП - 20,1%

ОП - 7,6%

ДПС - 6,2%

Други - 6,0%

След края на коледните и новогодишни празници и активното начало на новата година, „Барометър България“ зададе и въпроса „Ако изборите за Народно събрание бяха днес, за кого бихте гласували?“

На база отговорите четири партии биха влезли в следващия парламент. Начело в класацията са ГЕРБ с 22,3%, следвани от БСП с 20,1%. Обединени патриоти са на трета позиция със 7,6%, като има индикации за втвърдяване на позициите на електората им и привличане на допълнителна подкрепа след последните събития във Войводино. ДПС биха получили подкрепата на 6,2% от избирателите. Към момента останалите партии не прескачат четирипроцентовата бариера.

Коя партия бихте подкрепили на предстоящите през месец май избори за български представители в Европейския парламент?

ГЕРБ - 20,3%

БСП - 18,5%

ДПС - 6,6%

ОП - 6,2%

ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП са четирите партии, които биха излъчили представители от България в Европарламента. При така дадената заявка от анкетираните това би довело да 6 места за ГЕРБ в следващия ЕП, 5 за БСП, за ДПС – 3 или 4, а за Обединени патриоти – между 2 и 4. При патриотите е от особено значение кой ще е начело на листата с кандидати. През този мандат на Европарламента Ангел Джамбазки е единственият видим и разпознаваем от избирателите български евродепутат – не само сред симпатизантите на ОП, а и на привържениците на други партии. Към момента не е ясно и дали трите партии от патриотичната коалиция ще се явят съвместно на евроизборите.

При двете по големи партии ГЕРБ и БСП се наблюдава подкрепа за листите им от традиционните им избиратели, които биха ги подкрепили и на национални избори. Кой ще заеме водаческото място в листите им за ЕП явно вълнува по-скоро самите партийни централи, а не се оказва към момента влияние върху решението за подкрепа на избирателите им. С уговорката за спецификата на електората на ДПС, то и при тази формация може да се говори за силна партийна подкрепа към листата с кандидати за европарламента, а не толкова мажоритарна – за личностите в нея.

Характеристики на проучването

Период на провеждане на изследването: 12-14.01.2019 г.

Методология: Количествено проучване

Представителност: населението на България с избирателни права

Обем на извадката: 812 души на възраст над 18 г.

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

Метод: Телефонно интервю

Финансиране: Собствено


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Популист

    35 0 Отговор
    На думи добре ги докарва, но тук са нужни адекватни действия

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 mom4eto

    7 7 Отговор
    Аз няма да гласувам!

    Финансиране: Собствено :)

    Коментиран от #21, #30

  • 4 Гост

    26 6 Отговор
    Ако беше изкарал танковете вместо да плямпа празни приказки и да вее знамена,можеше и 100% да получи,та дори и много гласове на изборите,ама сега...

    Коментиран от #8

  • 5 ха ха

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "Преброяване на бесните язовци":

    Кое от двете. Шизофренията май те тресе
  • 6 Доказа с дела думите си

    23 6 Отговор

    До коментар #1 от "Популист":

    Коя друга партия се показа на дело да се изправи срещу циганските своеволия? Няма угодия на българите, хем квичат, че циганите живеят на гърба им, хем когато се намерят по курназ хора да им помогнат, започват да плюят. Затова циганите дерибействат, защото българите не са обединени, а поединично нищо не се постига!
  • 7 Kel Hasan

    20 0 Отговор
    Власта държи циганите като удобна мишена ! Ако не са виновни циганите то тогава са я Щатите я Русия или Турция ! някой трябва да е виновен да се отвлича вниманието от пладнешките кражби в държавата! А наименованието Циганин се ползва в Сърбия Румъния Русия и т,н,! Нима тази етническа група има нещо общо с Ромул и Рем?

    Коментиран от #22

  • 8 Нали изкара багерите

    13 8 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    коя друга партия се показа на дело, никоя! Единствено ВМРО се захвана на дело да направи нещо, но както винаги българите са неблагодарници, като тебе!

    Коментиран от #10, #12

  • 9 ЦК на БКП

    8 13 Отговор
    Агента на ДС събра гласове за новите избори...
  • 10 Боката

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Нали изкара багерите":

    Пич, не знам за какви партии говориш - от 29 години партията е една, с различни клонове само ...

    Коментиран от #31

  • 11 Българина

    11 8 Отговор
    На изборите ще гласуваме само за тези които запишат в програмата си, че нямаш 11 клас отнема се гражданството еднократно 10 хил лв и да напусне страната, второ, въвеждане тройното правило на проф Константинов, трето, дете на непълнолетни родители се отнема, а двамата 10 г затвор с трудова повиност или напускат България като върнат гражданството! Тези три мерки ще изчистят страната от сганта со кроце со благо и ще останат само тези които имат някакви човешки гени

    Коментиран от #15, #44

  • 12 Популист

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "Нали изкара багерите":

    И като изкара багерите (които бутнаха само 5-6 кочини сглобени от дъски и талпи), как точно реши проблема с циганите, който е глобален в цялата страна

    Коментиран от #32

  • 13 Всички чужди

    10 1 Отговор
    НПО ВЪН!
  • 14 Националист

    10 13 Отговор
    Каракачанов трябва да стане премиер
  • 15 Георги

    4 7 Отговор

    До коментар #11 от "Българина":

    Подкрепям напълно!
  • 16 FOW

    16 0 Отговор
    НЕ разбирате ли какво става-реално за кого ще се гласува?
    За ГЕРБ-дето вече ги мрази цяла България??? НЕЕЕЕЕ
    За БСП-че те веднага ще се коалират с ДПС -НЕЕЕЕЕ
    ЗА патриоти-че те не са никакви патриоти а патриотари особено наглия В.СИМЧО и смешника сидерчо дето много се праскаше, че като стигне до властта и ще съфнем и вържем- НЕЕЕЕЕЕЕ
    абсурд е да изберем и Десните- та те разпродадоха България начело с костов и кунева- НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
    За ДПС няма да говорим-иначе ще продължим дълги години да трием билетчета.
    За Слави- та той е патерица на Боко тъпото
    все пак има решение-терминал 2

    Коментиран от #18

  • 17 Ми що да няма

    7 11 Отговор
    подкрепа? Че кой е казал, че само т.нар. министер трябва да е прост? Никой ли не си дава сметка от тези 73 % , че който сее вятър , жъне бури. Езикът на омразата е престъпление. Ако сме нормална държава, Дебелият патриот трябва незабавно да бъде изритан от управлението. Ама не сме...
  • 18 има изход

    12 4 Отговор

    До коментар #16 от "FOW":

    Идва времето на президента Радев

    Коментиран от #37

  • 19 Све

    8 3 Отговор
    МЕДИИТЕ СЕ БОЯТ ДА СПОМЕНАВАТ ПАРТИЯ ,,ВЪЗРАЖДАНЕ" . Единственото спасение за българите и България
  • 20 И Аз

    5 0 Отговор
    подкрепям!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Просия

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Kel Hasan":

    Българската държава е слаба та да решава сама. Винаги сме с едни от силните... Така са и управляващите - никои ! Народът е силата, но ние сме слабохарактерни злобари ! Ах как исках да сме единни....ни цигани, ни безочливи управляващи щяха да тровят народа...

    Коментиран от #34

  • 23 Мършата

    5 3 Отговор
    Аз тоя не го подкрепям!! Уважавам ги патриотите за това, че излъгаха избирателите, като отказаха да вдигнат минималната пенсия на 300 лв!!
  • 24 mom4eto

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Пердето":

    Пердето ли ти падна? :)
  • 25 Циганин

    2 8 Отговор
    Все още не ви вземаме насериозно, но направим ли го кьорава българска партия няма да спечели изборите. ДПС и ДРОМ ще ви управляват.

    Коментиран от #27, #33, #35

  • 26 Plovdiv

    4 2 Отговор
    Когато фактите говорят и НПОхлювите трябва да млъкнат!... 73 на 12 процента. И къде са тръгнали ония НПО мерзавци да имат претенции, че и пръст да размахват?! Иначе на хората им е дошло вече, ама много над гушата!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Aнонимен

    4 1 Отговор
    Държавата това са хората!!! Системата това което избират!!! / все още свободно/ . ДИВ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА! Стара българска поговорка
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "mom4eto":

    Ами супер умник си , браво !! Че и се хвалиш !! И на кой си мислиш , че ще накривиш капата ?? Значи по тая логика си гласувал 60% за ГЕРБ и 40% за БСП , щото точно така ще се преразпредели "негласувалия" ти задник !!! И ще се "ползва" от същите в същото процентно отношение !!!
  • 31 Отворко направи партия ти

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Боката":

    По твоята логика, трябва да смъкнем гащи и чакаме!? Аз не съм джендър, ако ти си за джендърите, действай, те такива търсят. Затова ли не одобрявате патриотите, защото не обичат обратните?
  • 32 Каква власт има днес Каракачанов

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Популист":

    С 5% в парламента, какво очаквате? С 5% имат куража да действат, а какво ще бъде ако имат болшинство, но за да го имат, трябва да имат подкрепа от българите? Вие искате от пръдня боя да правите, но не става така. Хем плюете, хем искате друг да ви вади горещите картофи. Дремете си, циганите не само ще ви бият, ами и ще ви еб.т!

    Коментиран от #38

  • 33 Голям прос

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Циганин":

    Сус бре! Не се размечтавай, мечтите тук не се сбъдват. Пък и ти какво общо имаш с ДПС?
  • 34 Нали затова сме паднали под турско

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Просия":

    И тогава българите са били разединени на няколко царства, и вместо да се обединят и да натирят анадолските примати в Босфора, те се дракали както и сега се дракате. Търновското царство пада, Видинското се радвало, като, че няма да дойде и техният ред. На практика те не са се били с османците, били са обсадени и задушени от едни анадолски селяци!
  • 35 JPower

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Циганин":

    Пий си хапчетата ... където има Цигани, държавата ги смазва...виж Испания!!! Франко им е...мамата, даже цигански незнаят. Тук, всякви мангали получиха права и се качиха на главата на България.. до кога мислите че, ще ви траем!!!
  • 36 Townboy

    3 2 Отговор
    Патреотите трябва да целуват ръка на Каракачанов защото ги спаси с изказването си след скандала с българските паспорти.
  • 37 Чеп

    1 7 Отговор

    До коментар #18 от "има изход":

    Радев Грипена ли? Майко, мила!

    Коментиран от #48

  • 38 Популист

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Каква власт има днес Каракачанов":

    Каракачанов е силов вицепремиер. Повече от това, каква власт му трябва, че да почне на прави нещо реално, а не само да приказва

    Коментиран от #40

  • 39 3333

    5 3 Отговор
    Давай Краси в теб ни е надеждата. Само така и ще имаш 100% подкрепа.
  • 40 Той само заема тази длъжност

    3 4 Отговор

    До коментар #38 от "Популист":

    Но имат споразумение с ГЕРБ, които ограничават правата му! Ако патриотите имат цялата власт, тогава маже да има промяна, сега ръцете им са вързани, защото ГЕРБ кътат циганите, трябват им за гласове!

    Коментиран от #41

  • 41 ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "Той само заема тази длъжност":

    Смешко, това е последното участие на ОП-аджиите във властта

    Коментиран от #43

  • 42 Мнение

    3 1 Отговор
    Премиер министър на следващото правителство г-н Красимир Каракачанов. Най добре стои от всичките за момента.
  • 43 хо хо

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "ха ха":

    Кой си ти бе педьо, от задника ли си изсмука тази тъпотия? Народа прозря, че соросоидните педали само скапват държавата, даже и в Европа го разбраха, само тукашните заблудени соросоиди не го проумявате! То си е за ваша сметка, утре друга песен ще запеете!?
  • 44 кучето

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българина":

    Браво на Каракачанов единствения който каза че царя е гол. Сега трябва да се продължи напред и всички незаконни цигански постройки да бъдат унищожени, а всички циганки родили под 16 години лишени от всякакви помощи. Защо не се въведе и образователен ценз? Всички депутати бягат като дявол от тамян.а това ще реши много проблеми помислете.
  • 45 Димов

    1 0 Отговор
    Ако не се въведе трудов ценз за право на гласуване, за какво да гласувам? За да могат пак неграмотните и мързеливите да определят бъдещето ми, ли? Не, мерси. Наядох се на трици и л**на.
  • 46 Българан Балкански

    3 0 Отговор
    Единствената причина статистически Бълария да е най-бедната страна в Европа е настойчивия, безотговорен и противозаконен начин на живот на българските цигани, турци и помаци, които бягат от образование и квалификация и практически саботират трудовия пазар в страната. Прав е Каракачанов, че не трябва никаква милост и толеранс към "щастливи" криминални общности, които ползват чуждата собственост, като природна даденост. Държавата е длъжна да задължи тази общност да образова децата си и полага обществено-полезен труд срещу заплащане. В противен случай извършват престъпление срещу обществените интереси и е редно принудително да изпълняват отговорностите си на български граждани. Ако този ред не ги устройва, моля, свободни са да се преселят в Русия, Сирия или друга държава отговаряща на битовите им претенции. Циганите са точно толкова граждани на Обединена Европа, колкото британците(все още :) ), испанците, поляците или който и да е друг. Добре е да се помага, но от А,Б. Труд и чак после пари и грижи. И законни здравни осигуровки. Цяла Европа пропищя от тези свои "граждани" и следователно не българите имат вина.
  • 47 бомбата

    1 0 Отговор
    Ама много ги докараха сметките, чак да повярва човек.... само дето на хората им е писнало от всички тея паразити !
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Часовника

    0 0 Отговор
    До "циганина": Мангас, нямате никакъв шанс. Меркел си отива, а на турците също не им трябват паразити. Те могат да ви използват само за резервни части. Ние не го правим защото сме християни. Но всичко е божа работа- и Хитлер беше християнин. Така че или влизаш в релсите или...
  • 50 АБВДЕЖЗ

    0 0 Отговор
    Димов, не само трудов, но и образователен ценз. В древните демокрации цензът е бил имотен, защото в малките общности на всяко богатство се е знаело произхода, а грамотността на съответният гражданин гарантирала плащането на точните данъци. Индивидите, които не отговаряли на горните условия били без права да гласуват.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове