Last news in Fakti

11 Април, 2012 09:20 1 328 5

Фандъкова: Екоравновесие са следени непрекъснато

  • йорданка фандъкова-
  • кучета-
  • бездомни кучета
Фандъкова: Екоравновесие са следени непрекъснато - 1
Снимка: БГНЕС

Да защитаваш животните не противоречи на това да защитаваш хората. Това заяви пред ТВ7 столичният кмет  Йорданка Фандъкова, която разясни мерките за борба с бездомните кучета. "Проблемът е от 20 години. За съжаление, трябваше да си отиде човек, за да стане ясно, че решението на този проблем минава през по-строги мерки и комплексен подход“, заяви градоначалникът.

Фандъкова обясни,че нахапаното преди два дни пред Столична община момиче е пострадало от домашно куче, пуснато на улицата.

„Винаги сме твърдели, че трябва промяна в нормативната уредба. Добре е, че Мирослав Найденов (министър на земеделието) подписа промени, които дават възможност да построим повече приюти от отворен тип, в които да приберем глутниците агресивни кучета", поясни Фандъкова.

Тя е категорична, че трябва да се облекчат условията за определяне на агресивността на животните. Това трябва да се направи от специалистите – а именно ветеринарите. Тези животни трябва да се приспиват, това е европейска норма. Не може агресивни кучета да се осиновяват, е мнението на Йорданка Фандъкова.

„Тези, които осиновяват стотици кучета, са защитени от закона. Искам да стимулирам осиновяването на кучета със всички отговорности на собственика. Поискахме да се изясни самоличността на тези хора и си навлякохме гнева на множеството. Прибрахме кучета от столично училище и дойде един човек да си ги поиска обратно, тъй като са му "под надзор", разказа столичният кмет.

Започват конкурси за избор на клиники, които да кастрират кучета, но при много строг контрол от общината. 

Екипите на "Екоравновесие" се следят непрекъснато, в което няма нищо лошо, но нека да не им се пречи, апелира Фандъкова. По думите й вече могат да се строят и по-обикновени приюти. Именно такъв проект има в "Кремиковци".

Досега наредбата имаше много високи изисквания. За да се спазят, един приют за 500 кучета излизаше над 6 млн. лв., припомни Фандъкова. Тя потвърди, че има информация за много прииждащи кучета. По последни данни в София има над 9200 бездомни кучета. В следващите две години можем да очакваме чувствително намаляване, ако имаме и подкрепа от обществото, каза още Йорданка Фандъкова. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жител на Малинова долина

    0 0 Отговор
    В неделя към 18-19 часа. кола на Екоравновесие обикаляше из Малинова долина, дори спря за да могат три кучета да пресечат безпрепятствено пред нея асфалтираната алея между няколкото блока по средата на Малинова долина и Студентски град.
    Нека Йорданка Фандъкова да се прибере вечер по тъмно след работа и да премине пеша от автобусната спирка до блока в който живея. Да премине по няколко стотин метра полуосветена алея, да слуша воя на десетките кучета и да се чуди какво би направила ако се приближат. Не съм ходила в Аляска и не съм чувала воя на изгладнели вълчи глутници, но усещането вероятно е сходно. В 21 век се чустваш се като нечия вечеря.
  • 2 wow

    0 0 Отговор
    Аз работя в Малинова долина и мога да потвърдя, че около офиса постоянно има поне 2 кучета, а в района са много повече, за вечерта не знам какво е но и през деня не е много безопасно да се разхождаш. Щом Екоравновесие е бил следен през цялото време това означава госпожо Фандъкова, че сте си дупе и гащи и всички по веригата сте корумпирани и няма оправия! Не знам сляпи ли сте или сте много тъпи, но цяла София е пълна с такива псета, и това е ежедневие. Ако не може те се справите оставете нещата в ръцете на хората и гарантирано всички кучета ще изчезнат за около 1-2 месеца!
  • 3 Един жител на София

    0 0 Отговор
    Със следене работа не се върши. И с много приказване също! Би било разумен ход г-жа Фандъкова, заедно с цялото си обкръжение то чиновници да си тръгне с достойнство! Ама де го това достойнство?
  • 4 Made ib BG !

    0 0 Отговор
    ---Какво Екоравновесие! Това си е Екобезхаберие! С тия глутници по улиците! Много кучета и за жалост тези които са псевдо Екоравновесие не си правят сметка на какво е подложен и без това бедният Българин с усилието да нахрани животинките да не вземат да му изядат децата! Айде действайте Екобезхаберие такова!!!!
  • 5 филип

    0 0 Отговор
    Моля да ми посо1ите адреса на които да поисксм кастрация на бездомно куче на ншата улица