Last news in Fakti

10 Април, 2012 08:22 1 327 2

Фандъкова: Няма да приема оставката на Мария Бояджийска

  • мария бояджийска-
  • кучета-
  • софия
Фандъкова: Няма да приема оставката на Мария Бояджийска - 1
Снимка: БГНЕС

Госпожа Бояджийска беше човекът, който предлагаше по-строги мерки за справяне на проблема с бездомните кучета и точно затова си навлече гнева на природозащитните организации. Аз няма да приема оставката на заместник-кмета по екологията на София Мария Бояджийска.

Това заяви пред „Тази сутрин“ по бТВ столичният градоначалник Йорданка Фандъкова.

Тя допълни, че държи Мария Бояджийска да продължи да защитава интересите на общината. Според нея с промените в наредбата, които вчера подписа министър Мирослав Найденов, става ясно, че без други мерки, този проблем се задълбочава. Установяването на агресивност е изключително сложен въпрос, каза Йорданка Фандъкова. Радвам се, че имаме волята на всички институции за въвеждането на промените за по-бързо решаване на проблема. За огромно съжаление трагичният край на този достоен човек показа, че трябва да бъдат взети нови по-строги мерки.

Според Фандъкова някои неправителствени организации имат финансови интереси и затова пречат на работата на общината. Няма как да не си помисли човек, че няма финансови интереси, каза Фандъкова. Според нея, не може хем да се грижиш за куче, хем, ако кучето ухапе човек, да не поемаш отговорност. Не мога да отговаря на този въпрос конкретно, но съм длъжна да кажа, че има и неправителствени организации, които са отговорни. "Четири лапи" например ни помогнаха да влезем в ромските квартали и да кастрираме кучетата.

Европейските разпоредби изискват хуманно отношение към животните. Аз обичам животните и също държа на хуманно отношение. Аз обичам животните, повтори столичният градоначалник.

За мен е недопустимо агресивни кучета, в глутница да остават на улицата. Дори и такива, които не са агресивни, в глутница те стават агресивни, каза Фандъкова. Тя спомена, че се случва често дори и когато да е нахапан човек да се започне спор между общината и природозащитници дали кучето е агресивно. Ветеринарните лекари са специалистите, те могат да разпознаят агресивните кучета. Нека хората да се грижат за кучетата, но и да бъдат отговорни за тях, призова отново тя. Фандъкова съобщи, че през последните месеци няма агресивни евтаназирани кучета. Евтаназират се само болни кучета.

За мерките, които предлага, Фандъкова каза, че първо, трябва да престане да съществува думата надзорник над кучета. От тук нататък след подписването на вчерашната наредба, ние веднага започваме построяването на още приюти. Само с кастрация няма да се реши проблемът, категорична е Йорданка Фандъкова. Кучета непрекъснато се увеличават, домашни кучета продължават да се оставят на улицата. Осиновени кучета на улицата, без да носиш отговорност за тях, не трябва да има. Категорично имам подкрепата за промени в законодателството за това.

Ако няма национална програма, няма как да се реши проблема, заяви кметът на София. Ние можем да кастрираме и непрекъснато да идват нови и нови кучета. За чипирането на кучетата и проблеми с регистъра тя каза, че Агенцията по храните отговаря за чипирането. Аз настоявам да се изградят тези модули, единен регистър за цялата страна, до който да имат достъп общините, Иначе няма да може да се реши проблемът с кучетата. Фандъкова отново призова хората и собствениците на кучета да са по-отговорни.

Припомняме, че и вчера бездомно куче ухапа ученичка точно пред Столчина община. Инцидентът станал в 7:20 ч. сутринта, когато 18-годишната Мила Будева отивала на олимпиада по литература. Пред общината се разминала с две бездомни кучета, секунда по-късно едното я захапало за крака. Момичето се озова в Първа градска болница, където й поставиха ваксина против бяс - осигурена от общината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име Фамилия

    0 0 Отговор

    Аз с удоволствие ще приема ОСТАВКАТА НА ФАНДЪКОВА!
  • 2 Де бре

    0 0 Отговор
    А бе Фандъкова, защо лъжеш така нагло, та чак и по ТВта говориш глупости.....
    Защо бе Фандъкова, не казваш на гражданите на София, че с години не си прибирала наем за терен на немска организация УЖ стопанисваща приют 'Надежда" ... На София пари не й трябват ли? И как бе Фандъкова, при закононарушения с години, неизпълнение на договора, и при положение че обекта е затворен за експлоатация от БАБХ - ти, оставяш едно нелегално депо, склад за животни, на немски събирачи да стои с години....
    И като знаеш колко неработеща е тази организация - ЩО подписа нов договор с тях, без обществена поръчка, без да се съобразиш със закона и с факта, че заради такива нарушения - договора на тази беше прекратен в Русе, терена освободен, и най-вече - животните изнесени в Германия.
    Ти ма кметицо, що не гледаш закона ма....