Last news in Fakti

25 Февруари, 2019 10:30 1 688 11

Племенницата на Скрипал: Не вярвам в "българската следа"

  • виктория скрипал-
  • емилиян гебрев-
  • скрипал

Българският бизнесмен е бил отровен с пестициди в салатата, може жена му да не я е измила добре, казва Виктория

Племенницата на Скрипал: Не вярвам в "българската следа" - 1
Емилиян Гебрев

Преди близо година, на 4 март, 10 дни преди изборите за президент в Русия, една новина разтърси света. Бивш руски агент и дъщеря му са отровени - в Англия, където той живее, след като е бил съден за държавна измяна.

Сергей и Юлия Скрипал са открити в безпомощно състояние няколко години, след като той е разменен за други шпиони в сделка между Англия и Русия. Въпреки че и двамата оцеляват, от близо година светът не знае подробности за тях. Къде са, как са, има ли последици за здравето им?

И, ако за нас това е въпрос на геополитика и шпионски скандал, за семейство Скрипал това е тежък удар.

Семейство Скрипал е от Калининград. Съдбата на последните му останали живи членове обаче е тясно свързана с град Ярославъл. Там живеят 91-годишната майка на Сергей Скрипал и племенницата му Виктория. Те са от последните живи роднини на разузнавача, след като е загубил през няколко години сина си, жена си, баща си и брат си.

Виктория Скрипал, племенница на Сергей Скрипал, разказва пред bTV, че с Юлия са първи братовчедки, от едно семейство, но самата тя винаги е била по-близка с брат ѝ Саша. Той починал от болест, по думите ѝ в този случай няма нищо криминално - просто такъв е цикълът на живота.

"Людмила Скрипал, тяхната майка, почина от рак. Нея я оперираха в Русия, но ракът беше в последен стадий и в последствие тя се лекуваше също в Солсбъри. Там лежа в болница, там ѝ правиха химиотерапия и не мисля, че имаше външна намеса. Тоест - това което се случи с Юлия и Сергей Скрипал, да, имаше криминален характер", смята жената.

Виктория и Юлия се виждат рядко, защото Юлия расте и учи в Малта. Кариерата на баща ѝ Сергей върви нагоре и нагоре. Той стига до чин полковник, завършва две академии и има добра кариера - работи във външно министерство, има два задгранични мандата - в Малта и Испания, във всяка държава по 6 години.

"Ако не беше започнала Перестройката и разпадът на Съветския съюз, мисля че кариерата му щеше да е успешна и да завърши добре", казва още Виктория Скрипал пред bTV .

"После, заради здравословното си състояние се пенсионира, защото беше на инсулин заради диабета. И така четири години. И после през ноември 2004 г. го прибраха", спомня си Виктория. Тогава започва истинският срив в семейство Скрипал. Освен че губи най-близките си хора, Сергей Викторович прекарва близо осем години в затвора. През цялото време твърди, че е невинен.

Виктория Скрипал разказва, че е вкаран в затвора за държавна измяна и обвинения в шпионаж в полза на Великобритания: "Казваха, че дори след пенсионирането си е събирал сведения от бивши колеги. Така през 2006 г. беше осъден, прекара в затвора 7, почти 8 години. Беше осъден на 13 години и не искаше да го разменят за руски шпиони, но му казаха, че така трябва и той се съгласи. Беше голям шпионски скандал, в него беше замесена и Ана Чапман и ги размениха".

Така Сергей Скрипал остава в Англия завинаги и няма право да се връща в родината. Обажда се всяка седмица на племенницата Виктория и на майка си. За последно звъни на 28 февруари миналата година, за да ги чуе как са, да каже, че Юлия идва да го види и да се успокои, че майка му е здрава. Това е и последният път, в който Виктория чува гласа му. На 4 март той и Юлия са открити в тежко състояние на улицата.

"Това, което казваме ние, това, което казва светът, е че такова поведение е напълно неприемливо. Целта на това колективно противодействие от целия свят е да даде сигнал, че страховете от поведението на Кремъл се засилват и че хората искат да видят промяна в поведението и действията на новото управление на Путин", гласи тогава изявлението на Борис Джонсън, външен министър на Англия.

Виктория се надява Юлия да се върне - защото има в Москва къща, кола и куче. Продължава да се опитва да не обвинява никого, а просто да чака.

"Когато говоря с хора, които са запознати, на нас ни казват - "Новичок" е бойно отровно вещество клас А, най-висок клас. Тоест, хората, заразени с това вещество, не би трябвало да оживеят при никакви обстоятелства. А от британската страна разбираме, че този "Новичок" къде ли не са го оставяли, звучи смешно", коментира Виктория.

За нея е необяснимо как сочените за извършители Петров и Баширов са живели в хотел, при това - в най-евтиния възможен, носили са си този "Новичок" и са го държали едва ли не в тоалетната и банята, и никой не се е заразил, въпреки че "Новичок" е бил навсякъде.

"Мога само да кажа, че "Новичок" не действа на руснаци въобще. Явно действа избирателно", отбелязва тя.

Петров и Баширов стават част от руския жаргон и градски фолклор. За тях се пишат частушки, разказват се вицове.

Третият човек, заради който и България се оказа част от шпионския пъзел, е Сергей Федотов, известен и с други фалшиви имена. Твърди се, че е бил у нас точно около инцидента с Гебрев.

Виктория Скрипал не вярва в "българската следа": "Българският бизнесмен е бил отровен с пестициди в салатата и кафето. У тях, вкъщи и в ресторант. Ами може би жена му лошо е измила салатата. Защото, за да може този Федотов да сложи пестициди в кафето, трябва да е бил у тях. Бил ли е у тях? Не. А в ресторанта?", пита Виктория.

Тя обяснява, че обвиненията към Сергей Скрипал били, че е предал на Англия секретни сведения, свързани с руската агентура. "Около 60 човека, като за половината нямаше доказателства. Не е развивал обширна шпионска дейност", отбелязва още племенницата му.

"Не знам какво се е случило. Сергей Викторович не го виждаме и чуваме, тоест - според мен той не е жив, а Юлия я държат като заложник", категорична е Виктория. По думите ѝ Скрипал при всяко положение би се опитал да се свърже поне с майка си.

Тя не се страхува за себе си, защото отбелязва, че няма какво да губи, но се бои за децата си, защото събитията продължават, а неизвестността винаги плаши.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kasapina

    12 8 Отговор
    Стига със глупости сте занимавали народа големи следи. Смешни сте само ако поиска Русия за два часа и БГ я окопира Борисов се чуди как да заблоди народа

    Коментиран от #3

  • 2 ах така ли

    4 0 Отговор
    Пръц))))))
  • 3 Реалист

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "Kasapina":

    "ЗаблОООдения" си ти - тия филми отдавна не ги дават по кината. Червената нас...на армия може да воюва само с беззащитни сирийчета и отрови по кюшетата на Европа. Още санкции и бавна икономическа агония за пути, лоса лавров и сие... А муслимчетата в масква бавно и неусетно се множат...
  • 4 ха ха ха

    11 2 Отговор
    Ми то нe знам някой да вярва, даже и пенцията гебрев не си вярва :D
  • 5 123

    11 3 Отговор
    Федотов вчера беше на женския пазар и продаваше марули не е лошо тия 240 от парламента да минат да си вземат по една а за Боко и Цвъки по две
  • 6 Пеньо

    3 11 Отговор
    Племенницата е най-големият експерт по убийства с отрови и нейното мнение е от много. много, много голямо значение за всички празноглавци!
  • 7 Очевидец

    2 2 Отговор
    Този Гебрев ,наистина гледа като натровен ! Иначе има излъчване на супер честен и свят човек !
  • 8 Тодоров

    5 3 Отговор
    Че кой вярва на тази следа. Освен Цветан Цветанов, който първи "пое"
    подшущнатата му от чуждо посолство следа, а след него се включиха и останалите "песнопойци": Цацаров, Томислав Дончев, ДАНС, бившия МО министър Бойко Ноев и т.н. Пък Гебрев "вода ненапита" и чист като "момина сълза". Абе тия се забравиха и взеха да правят собствения си народ на напълно глупав и откачен. Ало, ГЕРБЕРАСИ, стига толкова !

    Коментиран от #10

  • 9 Българин

    2 3 Отговор
    Тая "племенница" вярва единствено на КГБ и на Путин.
  • 10 Наблюдател

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "Тодоров":

    Това не е следа, бе путлераст. Човекът отдавна каза, че не ядял рукола а има и видеозаписи, че руския руския убиец е бил в сградата с офиси на фирмата. А рускинята просто паказва за пореден път колко нагли могат да бъдат руските примати. за съжаление същества с български лични карти им подпяват.

    Коментиран от #11

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    Докато МОЧА се пъчи насред София няма да се оправим!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове