Last news in Fakti

5 Март, 2019 17:09, обновена 5 Март, 2019 17:12 2 613 29

Правната комисия отхвърли ветото върху Изборния кодекс

  • правна комисия-
  • изборен кодекс-
  • вето-
  • гласуване-
  • преференции-
  • данаил кирилов

ГЕРБ препотвърдиха намерението си да предприемат законодателна инициатива за връщане на старото положение при преференциите

Правната комисия отхвърли ветото върху Изборния кодекс - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията по правни въпроси преодоля ветото на президента Румен Радев и повторно гласува превърналите се в спорни промени в Изборния кодекс, предаде БГНЕС. Текстовете подкрепиха 14 народни представители, без нито един „против“ и „въздържал се“.

Въпреки че президентът Румен Радев призова БСП, които отсъстват от пленарните заседания от две седмици, да се завърнат при разглеждането на президентското вето, техни депутати днес не участваха в гласуването в комисията. Очаква се представители от левицата да не влязат и на обсъждането на текстовете в пленарна зала.

Още в началото на днешното заседание от ГЕРБ препотвърдиха намерението си да предприемат законодателна инициатива за връщане на старото положение при преференциите веднага след гласуването в комисия, но от ДПС ги посъветваха да изчакат да стане ясна „съдбата на закона“ в пленарна зала. Депутатът от движението Хамид Хамид обяви, че ДПС ще внесе свое предложение „на първата минута“ след гласуването на ветото в зала.

От ДПС дори упрекнаха управляващите, че са обърнали мнението си по този въпрос. „Колкото до прословутите преференции, ще кажа една шега. Днес е денят на палачинката, почти в цял свят го празнуват. Честит празник, колеги от ГЕРБ”, заяви Хамид.

„Политизирането на факти и обстоятелства може да доведе до изкривяване на общественото възприятие, в една или друга посока“, коментира на свой ред депутатът от ГЕРБ и председател на комисията Данаил Кирилов, според когото няма нищо противоконституционно в преференциите.

Той засегна и въпроса за машинното гласуване, което според него ще доведе до технически проблеми в изборния процес. „Не препятстваме този способ, но сме длъжни да предупредим избирателите, че не машините и хартиите ще ни решат политическите проблеми и проблемите с доверието. Създаваме си ги сами“, смята Кирилов, цитиран от БГНЕС.

За да защити мотивите на президента, на заседанието присъстваше неговия секретар по правни въпроси проф. Емилия Друмева. В изказването си тя подчерта, че завишеният праг на преференциите е „отстъпление от постиженията в нашето изборно право“, защото изборите са реална форма на участие на гражданите в политическия живот на страната.

Във ветото си президентът атакува и някои други текстове. Според държавния глава не само изискването за повсеместно въвеждане на машинното гласуване се забавя, но неясни остават и критериите, по които на изборите през 2019 г. ще бъдат определени най-малко 3000, респективно 6000 избирателни секции, за поетапното му въвеждане. Предвидено е, че Централната избирателна комисия (ЦИК) определя броя и номерата на избирателните секции, в които ще има машинно гласуване, но президентът напомня, че няма уредба въз основа на какви критерии ще стане това определяне.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мохикан

    53 3 Отговор
    Погледнете му селската муцуна на тоя Данчо Кирилов говори все едно до вчера е бил ням и сега учи звуците, пълен селтак! Ааааа ъъъъ изкочи някакъв звук а за гримасте наендерталски няма дори да подхващам тема.
  • 2 Nichan235

    52 2 Отговор
    Тоя е такава мазна карикатура.
  • 3 Гнусич

    54 2 Отговор
    Каква самодоволна гербераска физиономия на наглец
  • 4 .|. за герб

    55 2 Отговор
    "Наглото лице на ГЕРБ", така може да се нарече снимката погоре !
    Покажете им на изборите на наглите, мазни герберасти, какво "мислите" за тях !!!
  • 5 onq s konq

    1 39 Отговор
    След като БСП не само отказаха на Радев да се завърнат в Парламента,но не го направиха дори и ЗА ДА ПОДКРЕПЯТ ВЕТОТО МУ в денят на гласуване,следва ЧЕ ИЗРАЗЯВАТ "МЪЛЧАЛИВО НЕСЪГЛАСИЕ" С НАЧИНА МУ НА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО.От което пък следва заключението че РАДЕВ ВЕЧЕ НЕ Е ТЕХЕН ПРЕЗИДЕНТ!

    Коментиран от #9

  • 6 смърт за всички партии

    28 0 Отговор
    На 16 март ще бъдете всички изритани от българите
  • 7 Един

    30 0 Отговор
    Политика “на инат”- за това сме на този хал!!!!
  • 8 Batushka

    34 2 Отговор
    Това е Барни Ръбъл,пръв другар на Фред Флинтстоун простата тиква.....
  • 9 Джудже

    12 10 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Президента трябва да е надпартиен, а не да е президент на ГЕРБ, или БСП, а що се отнася до БСП, те са същите маскари като ГЕРБ.

    Коментиран от #11

  • 10 Tito

    26 2 Отговор
    Този чукундур има ли огледало, за да си види жалката физиономия. Дойде ли БСП-то на власт ще ходи като опушена пчела.
  • 11 onq s konq

    7 7 Отговор

    До коментар #9 от "Джудже":

    Човека е тръгнал да си прави СОБСТВЕНА ПАРТИЯ/като Първанов/,ти ми цитираш текстове от Европейската конституция.Какво "трябва" го обясни на Нинова,която си насини циците да се тупа в гърдите,че "Президентът е НАШ":)

    Коментиран от #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 бат танас

    20 2 Отговор
    ще има далавера гербаджиски боклуци
  • 14 ми 7

    21 2 Отговор
    мазни гербаджиски мутри
  • 15 петров

    17 2 Отговор
    боклук
  • 16 ТОЧКАТА

    16 2 Отговор
    по Алеко.......да ви се представя---Ганьо Балкански!!!!Заедно с Чокоолу и Докоолу подготвяме изборите.....
  • 17 ТОЧКАТА

    17 1 Отговор
    Това си е Мазньо/от смърфовете//.Верен слуга на негово гаднярско височество.

    Коментиран от #18

  • 18 Дофтур

    17 1 Отговор

    До коментар #17 от "ТОЧКАТА":

    Цъц. Снимката е от учебника по психиатрия, раздел "дебилизъм"!
  • 19 Джудже

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Разбира се, че Нинова така ще обяснява на малкото останали подръжници. Аз мисля, че Радев спечели не багодарение подкреоата на БСП, а въпреки нея. И защо да не си направи партия генерала? Преди него друг генерал си направи партия, и в момента е премиер на България.

    Коментиран от #20

  • 20 onq s konq

    0 3 Отговор

    До коментар #19 от "Джудже":

    Нещо смесваш нещата ...само и само да ме хванеш за "канарче":)Едно е ПРЕМИЕР,съвсем друго-ПРЕЗИДЕНТ!А "малката" разлика е,че както сам каза Президента е НАДПАРТИЕН и е такъв на всички българи,докато Премиерът си е ТЯСНО И СТРОГО ПАРТИЕН и е такъв благодарение на Партията МУ,спечелила изборите.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Рачо

    9 0 Отговор
    Напишете нещо и за Боко тиквата и и газовия хъП "Балкан"дет шъ го пълни с пръдня.
  • 23 Джудже

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    Не искам да те хващам за "канарче" (да ми хареа твой коментар, а ти не било така). Що се отнася до премиера не тои е такъв не благодарение на Партията МУ, а Партията Му е спечелила багодарение на него. Ти да не мислш, че някой е гласувал за ГЕРБ заради Цветанов? Както съм коментирал Борисов се харесва на бабите ( защото според тях е мъжкар) и на пияндетата по заведенията (защото говорел като тях).
  • 24 Шайката си купува избори

    5 0 Отговор
    Това лице е родено от някаква Горила.
  • 25 Све

    6 2 Отговор
    ВЪЗРАЖДАНЕ ще вкара всички тези мутри на мястото им.

    Коментиран от #26

  • 26 onq s konq

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Све":

    А това "Възраждане" освен да "вкара всички мутри на мястото им" има ли си ПРОГРАМА И КОЕ Е ОСНОВНОТО В НЕЯ?

    Коментиран от #29

  • 27 Шайката си купува избори

    4 0 Отговор
    Това лице е родено от някаква Горила.
  • 28 Шайката си купува избори

    4 0 Отговор
    Това лице е родено от някаква Горила.
  • 29 Джудже

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "onq s konq":

    Аха, "Възраждане" си има програма, и основното в нея е да дават празни обещания и да се правят на маймуни при чествания на национални празници ;-)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове