Last news in Fakti

11 Март, 2019 18:34, обновена 11 Март, 2019 19:28 1 511 22

Румен Радев: Трябва да деполитизираме историята си

  • румен радев-
  • словения-
  • борут пахор-
  • любляна

Държавният ни глава е на официално посещение в Словения по покана на Борут Пахор

Румен Радев: Трябва да деполитизираме историята си - 1
Снимки: БГНЕС

България и Словения споделят обща отговорност за утвърждаването на сигурността и стабилността в Западните Балкани и за приобщаването на своите съседи от региона към процесите на европейска интеграция. Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Борут Пахор, които проведоха среща днес в Любляна. Българският държавен глава е на официално посещение в Словения по покана на президента Пахор.

Разширяването на ЕС и НАТО с държавите от Западните Балкани е ключов фактор за стабилността и просперитета на нашия регион и усилията на България в тази насока ще бъдат продължени по време на Словенското председателство на Съвета на ЕС през втората половина 2021 година.

По думите на Румен Радев „националното помирение, насърчаването на политическия диалог и изграждането на отношения на добросъседство на Балканите нямат алтернатива и са задължителни стъпки за постигането на напредък в процеса на европейска интеграция“.

„Освен между държавите от региона, националното помирение трябва да се случи и във вътрешен план за всяка отделна страна в Югоизточна Европа“, подчерта още българският президент. Румен Радев поздрави Борут Пахор за неговата инициатива за създаването на Паметник на жертвите от всички войни в Словения и за проявената воля за нейната реализация.

Румен Радев: Трябва да деполитизираме историята си

„Деполитизирането на историята трябва да се случи, за да не служи тя отново на користни интереси, да не се използва за преднамерено разделение на обществото и да не влияе негативно върху съвременните обществени процеси“, подчерта още Румен Радев.

И двамата президенти откроиха необходимостта дебатът за бъдещето на Европа да доведе доизграждането на сигурен, солидарен и силен Европейски съюз. Според българския държавен глава Европа е изправена пред много външни предизвикателства, но най-значителни са именно темите, свързани със способността на ЕС да запази единството и солидарността и да върне доверието в способността на европейските институции да решават проблемите на гражданите. “Европейските граждани могат да бъдат приобщени към ЕС само ако институциите фокусират работата си върху техните проблеми, а не върху самите себе си“, подчерта Румен Радев. Държавният глава добави, че по-малките страни в ЕС трябва да могат да участват много по-активно както във формирането на общите европейски политики, така и в общите проекти, насочени към индустриална, научна и икономическа интеграция.

Като позитивна тенденция в отношенията на България и Словения беше откроено нарастването на двустранния стокообмен, който надхвърля 400 млн. евро, както и на туризма. Във водената от българския президент делегация в Словения са включени представители на над 30 български компании, както и представители на институциите насърчаващи контактите между бизнеса, които участваха в Словенско-български бизнес форум в столицата Любляна.

Отличното сътрудничеството на България и Словения в областта на енергетиката създава предпоставки за много по-активен диалог в тази област, беше посочено от Румен Радев и Борут Пахор. Българският президент потвърди подкрепата на страната ни за проектите, които водят до енергийна диверсификация в нашия регион, за постигане на по-висока сигурност в доставките на енергийни ресурси и на по-изгодни цени за потребителите.

Перспективите за разширяване на двустранните контакти и обмена в областта на образованието и науката също бяха обсъдени по време на срещата на двамата президенти. “Трябва да направим така, че на Балканите да имаме повече образователни възможности и научният обмен в региона да е с високо качество, за да може младите хора да не търсят реализация извън нашите страни, а да реализират своя огромен капацитет именно в нашия регион”, посочи Румен Радев. Президентът Борут Пахор потвърди интереса на Словения за задълбочаване на връзките между двете страни в сферата на науката, образованието и културата.

Румен Радев: Трябва да деполитизираме историята си

По-рано през деня президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония от словенския държавен глава Борут Пахор и съпругата му Таня Печар.

В рамките на официалното си посещение в Словения, българският президент проведе срещи и с министър-председателя Мариан Шарец и с председателя на парламента Деян Жидан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nnn

    12 14 Отговор
    Само Радев ни остана.

    Коментиран от #3

  • 2 Ушко

    13 20 Отговор
    За какво помирение говори ушатия, като непрекъснато създава напрежение и разединение между различно политически ориентираните хора в БГ??
  • 3 Колев

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "nnn":

    Де да беше истина! За съжаление освен туриста има много за изхвърляне!
  • 4 арджентата

    6 14 Отговор
    Прекрасна двойка са нашите! Много ме радват, особено Десислава с нейният чар, финес и интелект! Президентът е бащата на българският народ / според мен / , винаги мисли за доброто на народа ! Нека да са много щастливи!

    Коментиран от #5, #8

  • 5 стоян

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "арджентата":

    До 4 ком =Явно е че си влюбен =любоф ,любоф ,, другарю,,

    Коментиран от #6

  • 6 арджентата

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "стоян":

    Аз съм ... монахиня! ДУХОВНОТО, А НЕ СЕКСУАЛНОТО ме води!
  • 7 onq s konq

    4 8 Отговор
    Русия официално изказа НЕДОВОЛСТВО,че Америка и подопечният й пакт НАТО милитаризират усилено Балканите,вкарвайки в съюза НАСИЛА Държавите и пресен пример е случая с Малка и НЕВИННА Македония.България също не бе подмината и съответно "приобщена" БЕЗ ДА СЕ ПИТАТ БЪЛГАРИТЕ дали искат членство,БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ!И в момент когато недоволството ни расте ЛАВИНООБРАЗНО от въпросния факт и се обмисля интензивно идеята за излизането ни,"НИ В КЛИН,НИ В РЪКАВ" Радев се изцепва/при това на чуждо място/ че "Разширяването на НАТО в Зап.Балкани е КЛЮЧОВ ФАКТОР за стабилността и просперитета на Региона..."!Е това не е ли подигравка с гласовете НИ и гласуваното ОТ НАС доверие на тоя човек?!Затова и за подобно ПРОДАЖНИЧЕСТВО Светът е измислил процедурата "Импийчмънт",което следва да приложим НЕЗАБАВНО!
  • 8 ДДимитърдд

    11 8 Отговор

    До коментар #4 от "арджентата":

    Прекрасна двойка, но ще бъде още по прекрасно ако си седят на село или в Хасково. Не ни трябва президент наложен като такъв от кагабееца и бивш резидент на КГБ в България Леонид Решетников. Не казак които напълни президенството с кадри на кремълското БСП.

    Коментиран от #9

  • 9 арджентата

    4 7 Отговор

    До коментар #8 от "ДДимитърдд":

    То пък управляващите НИ все едно са родени в ГРАД!!! Видяхме на какво са способни! РАЗБИХА БЪЛГАРИЯ! Но, всичко има край!

    Коментиран от #10

  • 10 Главоч

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "арджентата":

    Само твойта простотия няма край.
  • 11 месара

    6 2 Отговор
    ами престанете да възхвалявате ссср и "освободителните" им войни, махнете съветските паметници - - те влияят зле на подрастващите, и дразнещо на по възрастните!

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    7 2 Отговор
    Тоз курбанджия кой ще му плаща екскурзиите?
  • 14 гост

    11 3 Отговор
    Шофьорът на самолета решил да заведе генерал Деса в Словения да си покаже новите парцали.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пръча

    7 1 Отговор
    Какъв просперитет бе другарю президент? Къде точно е просперитета в България? Айде да не почваме да изброяваме...
  • 18 Наблюдател

    7 2 Отговор
    Тъпия фатмак забравя, че историята не е казарма, която да бъде депоритизирана. Историята трябва да бъде ДЕРУСИФИЦИРАНА и всички руски фалшификации и тълкувания да бъдат премахнати.
  • 19 ПЕЕВ

    3 2 Отговор
    ПРОСТ ДЪРВЕН САМОЛЕТ СЪС ЗАУЧЕНИ ПОМПОЗНИ ФРАЗИ.
  • 20 Кан Кубрат

    2 3 Отговор
    Коя история Тази която Руснаците ни наложиха или истинската скрита история на България
  • 21 гост

    3 2 Отговор
    Румен-тъпото пак ли е измрънкал нещо ?
  • 22 ККК

    1 0 Отговор
    Явно на някой хора им е било добре през турското робство. Ка не ви е срам. Всички които говорите против русия сте или турчеещи се или сте били облагодетелствани през турското робство. Само саради тази постъпка на Русия - заслужават уважение. Американците досега нищо добро не са направили за нас. Много ги обичате - незнам защо. Дано съм лош пророк но ако Турция ни атакува се съмнявам Америка кого ще подкрепи. А със вашите глупости и Русия ще ни тегли една майна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове